Ideální mobil pro práci v podání Nokie: VoIP nesmí chybět

Co by měl mít ideální mobil pro práci? Velký displej, pohodlné ovládání, obří adresář, organizér, poštovní klient... Nezapomeňte na prohlížeč Office dokumentů, výkonný vyhledávací nástroj, vzdálenou synchronizaci a také VoIP. Nokia u své řady E hodlá dbát na vše. Video: internetové volání z mobilu přes Wi-Fi!
Kapitoly článku

Mobilní telefon je pro mnohé nezbytným pomocníkem při práci. Kromě možnosti hlasové komunikace poslouží jako organizér nebo e-mailový klient, můžete jej synchronizovat s počítačem nebo si v terénu prohlédnout web. Není to ovšem zdaleka všechno a Nokia nám na své prezentaci předvedla, jak mobilní telefon může ještě při práci pomoci.

Prezentace se týkala řady chytrých mobilních telefonů s označením E. U nás se z této řady prodávají modely E60 a E61, zanedlouho na náš trh zamíří také malý smartphone E50. Všechny tři telefony mají spolčenou cílovou skupinu – obchodníky, manažery, vedoucí pracovníky, obchodní zástupce a podobně. Zkrátka takové lidi, kteří jsou často na cestách a přitom potřebují mít svoji kancelář stále s sebou.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Nokia E60 • Nokia E61 • Nokia E50

Výbava správného pracanta

Aby mohl být mobilní telefon skutečně pomocníkem a práci naopak spíše nekomplikoval, měl by splňovat několik základních požadavků:

  • velký a kvalitní displej – k čemu je propracovaný organizér, když je na malém displeji nečitelný
  • kompaktní rozměry a nízká hmotnost – mobil pro práci má být neustále po ruce někde v kapse nebo v pouzdře na opasku, kde však pochopitelně nechceme tahat čtvrtkilovou cihličku
  • pohodlné ovládání – tlačítka klávesnice musí být dostatečně velká, hlavní ovládací prvek musí mít jistý chod. Nabídka pak musí být intuitivní a rychlá.
  • konzervativní design – v cílové skupině uživatelů nejsou příliš žádoucí extravagantní výstřelky, uplatní se strohá a čistě účelová elegance
  • kancelářské funkce – obrovský adresář, organizace času, e-mailový klient, prohlížeč Office dokumentů
  • konektivita – Bluetooth, rychlé datové přenosy v mobilní síti a nejlépe i Wi-Fi, pro pracující v zahraničí je důležitá podpora všech GSM pásem

Možná najdete ještě další prvky výbavy, které byste u svého mobilu pro práci nechtěli postrádat. Naopak je mnoho těch, které můžeme oželet – fotoaparát, přehrávač hudby, MP3 vyzvánění, hry...

Nokia se v rámci své řady E snaží nabídnout mobilní telefony vyhovující těmto požadavkům. A musíme uznat, že se jí to daří. Výrobce však chce nabídnou mnohem víc.

Kancelář v kapse

Nokia těží z otevřeného operačního systému a své telefony pro práci vybavila několika doplňkovými aplikacemi. V hlavní nabídce pak přibyla složka Office, kde jsou tyto doplňky soustředěny. Tuto složku však v stávajících modelech E60 a E61 zatím nenajdete, přijde až s novým modelem E50. Poté se začne nabízet i v E60 a E61, ale ani stávající majitelé nepřijdou zkrátka a software jim bude poskytnut k doinstalování.

Najdeme tu užitečnou aplikaci pro vyhledávání, která hledané slovo vyhledá v celém telefonu, tedy mezi zprávami, e-maily, v kontaktech, poznámkách nebo třeba v kalendáři. Hodit se může aplikace pro organizaci týmové práce – jednoduše vyberete tým spolupracovníků nebo jen některé členy a provedete akci – spojíte jedním stiskem tlačítka konferenční hovor, rozešlete hromadnou zprávu nebo aktivujete Push to talk. Nebude chybět také předčítač zpráv, který se bude hodit třeba v autě. Příchozí zprávu vám telefon nahlas přečte.

Samozřejmostí je sada QuickOffice, tedy balík aplikací umožňující prohlížení a editaci Office dokumentů Word, Excel a Powerpoint. Abyste mohli otevřít i e-mailové přílohy ve formátu ZIP, nechybí komprimační nástroj. Otevírat je možné i soubory PDF.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mezi užitečnou funkci patří také aktivní pohotovostní režim - vše důležité okamžitě vidíte na displeji svého mobilu • v nabídce Nokie E50 už složka Office nechybí

Všude se svým zázemím

Nokia se u svých mobilů pro práci dále zaměřuje na možnost vzdálené synchronizace dat v telefonu s počítačem uživatele. Proto se v řadě E setkáváme s podporou známých řešení jako je ActiveSync, Visto nebo BlackBerry. Podle výrobce však budoucnost patří zejména řešení Intellisync, které u svých telefonů upřednostňuje. Má k tomu pádný důvod, protože zatímco nejoblíbenější Blackberry ztratil oproti loňskému roku podíl na trh ze 64 % na 51 %, počet uživatelů Intellisync vzrostl z 10 % na 17 %.

Co takový Intellisync umí? Svůj e-mail, poznámky, upomínky a veškerou svoji agendu budete mít neustále synchronizovanou s firemním serverem, ke kterému je připojen také váš počítač. Ať už se podíváte do počítače nebo do telefonu, vždy zde najdete shodná data. E-maily vám přitom budou do telefonu přicházet stejně jako textové nebo multimediální zprávy, nemusíte nic stahovat. Vše je maximálně zabezpečeno a například při krádeži telefonu jej můžete na dálku zablokovat nebo třeba úplně vymazat. Do nového telefonu pak vše nahrajete zpět. Administrátoři pak ocení například možnost hromadného natavení všech telefonů připojených k serveru – zprovozníte ve firmě novou Wi-Fi síť, tak všem zaměstnancům zároveň na dálku nastavíte telefony tak, aby nové sítě mohli hned využívat.

Řešení přitom není pro firmu nijak nákladné a mobilní operátor je při jeho zřizování zcela stranou. Ať už se jedná o Intellisync nebo jiné prostředky, je jasné, že zde je budoucnost efektivního využívání mobilních telefonů ve firmách. Obliba těchto řešení velmi roste.


Wi-Fi a internetové volání - to je téma další kapitoly, ve které najdete také video s ukázkou internetového hovoru z mobilu!

Témata článku: Nokia, , Nokia E50-1, Nokia E50-2, Nokia E60, Nokia E61, Nokia E61i, Sony Ericsson P990i, Vedoucí pracovník, Běžný hovor, Malý smartphone, Internetová telefonie, Podání, Efektivní využívání, Pro +, Alternativní operátor, Pádný důvod, MOBI, Obchodní manažer, Idea, Mobil