Ideální ovládání mobilu? Touchpad

Touchpad je polohovací zařízení známé hlavně z notebooků. Jejich vývoji se věnuje společnost Synaptics, která představila svůj nápad pro využití touchpadu také v mobilních telefonech. Podobně jako u posledních modelů MP3 přehrávače iPod by zde touchpad sloužil hlavně pro procházení nabídkou - stačí prstem kroužit v kolečku a klepnutím potvrdit.

Touchpad by se ale dal v mobilních telefonech – zejména smartphonech – využít ještě účelněji. Představte si, že by telefonu úplně chyběla klávesnice a na její místo by přišla ploška touchpadu. Čísla by se dala i nadále volit klepnutím, posouvání prstu by ale navíc ovládalo kurzor na displeji. Anebo by se citlivá ploška umístila pod běžná tlačítka. Podívejte se na flashové demo, jak by to celé mohlo vypadat.

Nápad využít touchpad v mobilu se mi hodně líbí. Pokud je malá ploška schopná zaručit ovládání notebooku s obrovským displejem, touchpad na mobilním telefonu by mohl být ještě menší. Teď ale nezbývá než doufat, že tento projekt výrobci dotáhnout až do konce a nezůstane jen u zajímavé myšlenky.

Diskuze (24) Další článek: CDMA: problémy a jejich řešení

Témata článku: Idea, Malá ploška, Mobil, Ovládání, MOBI, I/O