IntactPhone R2: posuňte bezpečnost komunikace do jiné dimenze

Tentokrát se podíváme na zub velmi specifickému telefonu. IntactPhone R2 od izraelské bezpečnostní společnosti Communitake cílí na skupinu zákazníků, kteří si nade vše cení ochrany soukromí a zabezpečení dat. Typickými kupci IntactPhone R2 jsou armádní složky a státní subjekty z nejvyšších pater, ale také užší vedení soukromých společností podnikajících v rizikových sektorech, nebo celebrity všeho druhu.

Bezpečnosti a odolnosti je u tohoto telefonu podřízeno všechno od designu po unikátní uzavřený operační systém. Communitake přebírá výrobu telefonu od prvotního oživení hardwaru, nahrání zabezpečeného boot-loaderu a prvních ovladačů. Poté přichází instalace vlastního IntactOS, zabezpečujícího přístup do zabezpečeného ekosystému IntactPhone. Díky tomu je telefon od počátku chráněn proti vytvoření backdooru a neautorizovaným změnám OS. 

Je pochopitelné, že extrémní míra zabezpečení s sebou nutně přináší určitá omezení uživatelského komfortu. Jak se tedy žije s takovým telefonem? Lze vůbec takzvaný „hardened phone“ používat jako hlavní zařízení? Nebo jde skutečně o kanón na vrabce, který majitel vytáhne jednou za měsíc, když je opravdu třeba udržet komunikaci chráněnou?

Diskuze (7) Další článek: Snapdragon 855: Qualcomm vyhlíží éru smartphonů s podporou sítí 5G

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Samostatný článek,