Intel a další budou sami měnit kód Windows CE

Microsoft umožní hardwarářům zásahy do zdrojových kódů Windows CE.
Podle informací Wall Street Journalu (nutná registrace) se chystá Microsoft více otevřít systém Widnows CE vstříc výrobcům procesorů pro různá nepočítačová zařízení.

Firmy jako Intel, MIPS Technologies nebo ARM v současnosti dominují v oblastech procesorů pro přenosná zařízení či inteligentní spotřebiče. Microsoft již sice má na svém kontě reference na ledničky či mikrovlnné trouby s Windows CE, chce ale tuto oblast ještě více podpořit. To bude obnášet i otevření kódu Windows CE pro modifikace jinými firmami než Microsoftem.

To je velmi razantní změna, doposud Microsoft poskytoval kód jen k nahlédnutí, nic se nesmělo měnit. Teď budou moci výrobci kód pozměnit tak, aby byl lépe implementovatelný do konkrétního produktu. Pochopitelně i nadále to bude systém Windows CE, bude jen přiohnut, aby lépe spolupracoval s konkrétním procesorem v konkrétní aplikaci. Právě podpora více procesorů, která měla být výhodou pro šíření Windows CE, se ukázala jako brzda šíření aplikací pro kapesní počítače s Windows CE. Několik různých variant programů zkompilovaných pro jednotlivé varianty vše poměrně komplikovalo. V tomto případě se ale bude jednat o vyšší uzavřenost systému, který ovšem v plánovaných aplikacích nebude nutné rozšiřovat o různé utilitky. Windows CE se stanou jen základní stavební jednotkou, nebude nutné ani použití grafického rozhraní připomínajícího Windows.

Kromě Windows CE má Microsoft i Windows NT embeded, což je základní jádro Windows NT bez grafického rozhraní se základními funkcemi vhodné například do inteligentních síťových prvků. Novým využitím Windows NT bude třeba plánované nasazení ve výherních automatech. Speciálním využitím Windows CE budou také kapesní počítače pro rozhodčí a trenéry, kteří si budou moci rychle přehrát na obrazovce spornou akci utkání a rozhodnout, jak to ve skutečnosti vlastně bylo.

V tomto kontextu je třeba vnímat Windows CE skutečně ne jako něco, co je určeno pro kapesní počítač s obrazovkou. Cílem je nasadit Windows CE i tam, kde je třeba jen jednoduchý displej, ale je třeba vzájemně provázat několik systémů a řídit jejich chování. Lednička vybavená Windows CE tak nemusí nutně zobrazovat na velké obrazovce detailní recepty pokrmů, které můžete z jejího aktuálního obsahu vyrobit, prostě jen může být slušně vychovaná.

Váš názor Další článek: Fun Go – nový tarif EuroTelu pro Go

Témata článku: , , Wind, Kód, , Razantní změna, Jednoduchý displej, Win, Sam, Windows!