Intel Skylake: Počítač a mobil jedno jest [sci-fi úvaha]

Doba, kdy k mobilu připojíte monitor, myš, klávesnici a používáte jej jako počítač, se nezadržitelně blíží. Intel testuje hardware, Microsot má software.

Sesterský server Živě.cz přinesl přehled procesorů Intel Skylake a prvně to vypadalo, že se nás na MobilManii příliš netýká. Pak ale Intel potvrdil, že novou řadu čipsetů testuje také v mobilních zařízeních – tabletech a chytrých telefonech.

Sbližování mobilů a počítačů je nevyhnutelný trend a snaha Intelu vypadá jako impuls pro zásadní posun. Integrace platformy x86 do mobilů není nic nového, s řadou Skylake by však přišla nová dimenze výkonu, která by telefony poslala na úroveň ultrabooků. Můžeme debatovat nad tím, zda mobilní zařízení takový výkon potřebují, ale právě to je jednou z podmínek pro definitivní sloučení mobilu a počítače.

Klepněte pro větší obrázek
Sbližování mobilů a počítačů už začalo, Acer přivezl na IFA první PC Phone využívající funkce Microsoft Continuum.

V ne až tak vzdálené budoucnosti by to mohlo vypadat tak, že s mobilem přijdete ke stolu, zasunete jej do dokovacího stojánku a dál pracujete na velkém monitoru, s klávesnicí, myší a dalšími běžnými periferiemi. Jeden přístroj, jedna data, stejné aplikace. Pochopitelně to bude (minimálně ze začátku) možné jen v určitých segmentech – hráči si i nadále ponechají svůj monstrózní hardware, ale na kancelářskou práci a multimédia to bude bezpečně stačit.

Klepněte pro větší obrázek
Už dnes můžete mít počítač schovaný v USB tyčince, Proč by tedy nemohl být v mobilu?

Další podmínkou je software a také tam to vypadá nadějně. Vždyť součástí Windows 10 Mobile je funkce Continuum, která umožní provozovat aplikaci z mobilu na velké ploše připojeného monitoru. Ostatně Acer na právě probíhajícím veletrhu IFA představil Jade Primo, který označuje za první „PC Phone“. Není to nic jiného, než smartphone s Win10 Mobile, ke kterému výrobce přibalí dok, klávesnici, myš a zjednoduší tak použití funkce Continuum.

Skylake stejnému systému přidá potřebný výkon, Microsoft pak provizorní Continuum nahradí plnohodnotnými Windows 10 (na mobilu a velkém monitoru se bude lišit jen uživatelské prostředí) a rázem jsme v budoucnosti. 

Diskuze (71) Další článek: Huawei Watch naživo: krásné a poctivé [video]

Témata článku: , , , , , , Plnohodnotný windows, Potřebný výkon, F +, Mobil, Sci-fi, Úvaha, Nová dimenze, Probíhající veletrh, MOBI, Zásadní posun, UVA, Počítač,