Internet v mobilu: velké srovnání prohlížečů

Internet už dávno není výhradou pouze stolních počítačů. Pokud vlastníte některý z nových mobilů, můžete brouzdat v tramvaji, na koupališti nebo třeba v lese. Srovnali jsme tři prohlížeče pro chytré telefony Series 60: Operu, Doris Browser a NetFront.

Opera

Prohlížeče Opera jsou dobře známé nejen mobilním telefonistům, ale také běžným internetovým surfařům. Existují pro většinu zařízení a platforem (kromě běžných stolních počítačů s Windows i pro Mac, Linux, FreeBSD, Solaris, OS/2, QNX a také pro chytré telefony a PDA).

Zaměřme se nyní na Operu pro chytré telefony a PDA. Tato verze prohlížeče totiž existuje v několika edicích optimalizovaných pro různé druhy zařízení se Symbianem, například pro Nokii 9210i nebo pro Sony Ericsson P800/P900. Zvláštní optimalizovaná edice existuje i pro Series 60. Prohlížeč Opera je uživatelsky příjemný, bezpečný a poměrně rychlý, podporuje všechny důležité internetové protokoly, standardy a technologie.

Tomuto prohlížeči není potřeba dělat žádnou reklamu, ovšem za zmínku stojí, že Opera pro Nokii 6600 zvítězila v anketě Nejlepší softwarový produkt roku 2003 vyhlašované finským magazínem Tietokone. Výrobcem je společnost Opera Software.

Hlavní vlastností Opery, kterou i sám výrobce nejsilněji propaguje, je technologie SSR (Small Screen Rendering). Jde o plynulé přizpůsobení obsahu webových stránek pro displeje mobilních telefonů. Cílem je stejně jako u prohlížeče NetFront odstranění nutnosti posouvání do stran. Důležité však je, že lze tuto vlastnost vypnout, takže pokud chcete vidět stránku tak, jak byla navržena (s nutností horizontálního posouvání), nic vám v tom nebrání.

Opera podporuje kódování Unicode a dobře zvládá češtinu. Její drobnou nevýhodou jsou nároky na paměť. Instalační soubor zabírá 740 kB a kompletní instalace v telefonu vyžaduje 764 kB, což je zhruba o polovinu méně než v případě NetFront.

Nejdůležitější vlastnosti prohlížeče:
  • prohlížeč dokáže zobrazovat obrázky ve formátech JPEG, GIF, PNG, WBMP a BMP
  • Opera podporuje jazyky HTML 2.0, 3.2, a 4.01, XHTML 1.0 Basic a Mobile Profile, WAP WML 1.3, XML 1.0, cHTML/iMode
  • můžete používat i kaskádové styly (CSS 1, 2 a 2.1 včetně Mobile Profile) a JavaScript
  • pokud jde o protokoly, poradí si Opera s http 1.0 i 1.1, stejně jako s SSL 3 a TLS 1.0
  • při prohlížení se lze přepnout do full-screen módu a využít tak celou plochu displeje
  • můžete si definovat vlastní klávesové zkratky pro rychlý přístup k jednotlivým funkcím nebo URL adresám
  • Opera umožňuje přímé vyhledávání na internetu prostřednictvím vyhledávače Google – bez nutnosti navštívit nejprve vyhledávací stránku
  • samozřejmostí je podpora záložek (bookmarks)
  • Opera poskytuje vyrovnávací paměť, díky níž je možné snížit objem datových přenosů a zvýšit rychlost prohlížení
  • Opera podporuje otvírání vyskakujících oken, nicméně umožňuje také zamezit jejich otvírání

Zkušební verzi prohlížeče si můžete stáhnout na této adrese. Cena plné verze je 29 dolarů, avšak výrobce poskytuje zkušební verzi, která je omezena čtrnáctidenním používáním.

K dispozici sice není uživatelský manuál ke stažení, avšak na těchto stránkách je umístěna podrobná on-line dokumentace, v níž lze nalézt všechny informace potřebné k instalaci, konfiguraci, nastavování a používání prohlížeče. Součástí dokumentace je i kapitola věnovaná řešení problémů.

Praktické zkušenosti

Zkušenosti s používáním prohlížeče Opera jsou trochu horší. Po spuštění aplikace se otevře úvodní stránka, na níž jsou k dispozici základní informace o prohlížeči. Opera je hezky graficky vyvedena, tvůrci aplikace se nezaměřili jen na funkčnost, ale také na příjemný a elegantní vzhled.

Hlavní nabídka je rozdělena do několika sekcí (Open, Navigation, Display, Tools a Settings), s jejichž pomocí lze nastavit, nakonfigurovat a zvolit vše potřebné. Po nadefinování internetového připojení (v sekci Settings a na záložce General) si můžete pohrát s dalšími parametry, například se stahováním a zobrazováním obrázků – můžete zvolit možnost „Some images“, přičemž v průběhu prohlížení lze klávesou 0 stáhnout aktuální obrázek v případě, že jej chcete vidět.

  

Poté, co si zkusíte projít všechny možnosti nastavení, můžete si zkusit otevřít internetovou stránku. Vzhledem k možnosti nadefinovat předpony (např. www, wap) a přípony (com, cz, org apod.) je zadávání adresy poměrně pohodlné a rychlé.

Velmi praktická je informace o dosavadní velikosti stažené stránky, která se při stahování zobrazuje ve stavovém řádku. Díky tomu máte průběžný přehled o tom, kolik kilobajtů jste dosud stáhli, což může být při GPRS přenosech užitečné. Bohužel však renderování (zobrazování) stránek nefungovalo při praktickém testování na telefonu Nokia 7650 příliš dobře. Některé stránky byly rozhozené a texty se různě překrývaly.

  

Při testování také korektně nefungovalo odesílání údajů z formulářů, například přidání příspěvku do internetové diskuse nebylo možné. Naproti tomu přístup k zabezpečeným stránkám prostřednictvím protokolu https fungoval bez problémů, k těmto stránkám lze přistupovat velmi snadno – prohlížeč se zeptá na uživatelské jméno a heslo. Také zobrazování češtiny bylo v pořádku.

Při praktickém testování se prohlížeč Opera choval trochu nestabilně. Mohlo to být způsobeno dostupnou pamětí v telefonu, neboť prohlížeč ke svému běhu vyžaduje 2 500 kB operační paměti. Pokud používáte telefon s menší paměťovou kapacitou, může prohlížeč padat, případně budete mít potíže jej vůbec spustit.

  

Prohlížeč Opera sliboval zajímavé vlastnosti a nadstandardní funkčnost. Bohužel praktické zkušenosti hovoří o tom, že jeho funkčnost není prozatím zcela doladěná. Chyby a nedostatky, které se při práci vyskytly, jeho kvality značně snižují. Je možné, že při použití jiného telefonu nebo při prohlížení jiných stránek budete mít více štěstí, nicméně při mém testu se neprojevoval příliš dobře.

Opera by měla být podobně jako NetFront špičkovým prohlížečem, za kterým navíc stojí známá společnost s bohatými zkušenostmi v oboru. Vzhledem k praktickým zkušenostem bych ale doporučil spíše prohlížeč NetFront, neboť ten se choval stabilně a správně zobrazoval všechny testované stránky. Opera sice podporuje všechny důležité technologie a vlastnosti pro prohlížení internetových stránek na displeji mobilních telefonů, nicméně reálné používání je občas problematické.

Kdo vyhrál?

Mezi třemi nejrozšířenějšími prohlížeči internetových stránek pro mobilní telefony kategorie Series 60 lze jen těžko vybrat jednoznačného vítěze. Pokud vám jde o paměťovou úsporu a spokojíte se s horším zobrazováním stránek, sáhněte po Doris Browseru. Jestliže vás nepálí nedostatek paměti, můžete zkusit Operu nebo NetFront. Důležité je, že všichni tři výrobci poskytují ke svým prohlížečům bezplatné zkušební verze, takže uživatelům nic nebrání všechny si řádně vyzkoušet a rozhodnout se pro jeden z nich.

Snad vám dnešní článek přinesl tři konkrétní důkazy o tom, že i přes handicap malého displeje může být mobilní telefon téměř plnohodnotným zařízením pro internetové surfování.

Témata článku: , , , , , , Nokia 3650, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 7650, Nokia N-Gage, Siemens SX1, Sony Ericsson P800, MOBI, Skutečná cena, CASC, Internetový protokol, Bezpečné připojení, Plnohodnotný prohlížeč, Mobil, Základní technologie, Hlavní obsah, Unicode UTF, Původní design