Internetové telefonování: odpovědi na nejčastější otázky

Proč platit zbytečně navíc? Telefonování přes internet vám uspoří až polovinu oproti nákladům na provoz běžné pevné telefonní linky. Zodpovíme vám nejčastější otázky týkající se internetového volání a v druhé části článku na vás čeká přehled a hodnocení všech nejdůležitějších českých operátorů.
Kapitoly článku

4. V souvislosti s VoIP se často mluví o protokolu...

Protokol určuje, jakým způsobem komunikuje „ústředna“ operátora se zařízením uživatele služby (IP telefonem, adapterem či počítačem). Operátor a zařízení uživatele musí používat stejný protokol a kodek, jinak se „nedomluví“. Pokud tedy nekupujete např. IP telefon od vybraného operátora ale jinde, musíte vědět, jaký protokol a kodeky váš operátor používá. Nejčastěji používané standardní protokoly se označují SIP, H.323 a IAX. Vlastní, tzv. proprietární (s ničím neslučitelný) protokol používá např. Skype. Podle protokolů bývají také nazývány ústředny operátorů, např. sipproxy, gateway, gatekeeper apod.

5. Mohu používat domácí router nebo připojení přes komunitní LAN?

Tyto způsoby připojení, obsahující tzv. NAT (překlad adres), často vyvolávají problémy při použití VoIP, neboť mohou bránit průchodu paketů. Obecně jsou nejčastější potíže u protokolu H.323, menší u protokolů SIP a IAX a prakticky nulové u Skype. S ohledem na vlastnosti Skype je však právě proto nemají rádi správci sítí, odpovědní za bezpečnost. Schopnost překonat NAT velmi záleží na spolupráci „ústředny“ VoIP operátora a zařízení uživatele služby a je podmíněna použitím různých technologií, jejichž popis a hodnocení jsou nad rámec tohoto článku.

6. Jak rychle porovnat ceny operátorů, když má každý jiné programy?

Osvědčeným ukazatelem je porovnání patnáctisekundového „dálkového“ hovoru ve špičce a mimo špičku, s přihlédnutím k případnému paušálu, expirační době kreditu a minimální výši placené částky. Zohlední se tím jak typ tarifikace (minutová, sekundová), tak různé ceny během dne a také to, zda operátor používá překonané dělení na telefonní obvody, nebo zda je pro něj celá ČR jedinou cenovou zónou.

7. Co je to typ tarifikace 1+1, 120+60 atd.?

Jde o velmi častý způsob vyjádření způsobu účtování hovorů. Např. 1+1 znamená, že nejkratší účtovaný interval (od něhož se odvíjí minimální cena hovoru) je jedna sekunda a dále se účtuje také po sekundách. A třeba 120+60 znamená, že nejkratší účtovaný interval je 120 sekund a dále se účtuje po minutách. Způsob tarifikace je velmi důležitý u běžných krátkých hovorů. Vliv tarifikace (závislý na struktuře hovorů) je poměrně dobře střeženým tajemstvím operátorů. Jisté však je, že při stejných cenách za minutu mohou být rozdíly v nákladech dle typu tarifikace i desítky procent.

8. Jaké potřebuji pro VoIP zařízení? Musím mít zapnutý počítač?

Pro základní vyzkoušení či občasné užívání internetového volání stačí vhodný program v počítači, zvuková karta a sluchátka s mikrofonem či tzv. „bondovka“. V nouzi mohou sluchátka zastoupit reproduktory, je však nutno počítat se zpětnými ozvěnami. Pro využití s počítačem existuje dále celá řada přídavných zařízení jako telefonní sluchátka do USB portu a podobně. Vývojovým trendem však je používání tzv. IP adaptérů a IP telefonů, což jsou specializovaná zařízení, která potřebují pro svou funkci pouze ethernetovou přípojku do Internetu. Jaké programy a jaká zařízení pořídit je obvykle uvedeno na webu operátora, jehož službu chcete využívat, případně je možné zařízení přímo u operátora zakoupit.

9. Který operátor je pro vás nejvhodnější?

Žádná služba není ideální a každý operátor má nějaké nedostatky. Pokud se chcete o službách operátorů dozvědět něco více, vyčkejte do zítřka. Chystáme pro vás velký přehled operátorů pro internetové volání působících v České republice. Zhodnotíme nabídky i praktické zkušenosti s nejvýznamnějšími poskytovateli VoIP služeb u nás.

Témata článku: , , , Komunikační prostředek, Rychlý nástup, Telefonní síť, Kvalitní připojení, Možné zařízení, Domácí router, Telefon, Gatekeeper, Celá ČR, Telefonování, Normální člověk, Telefonní linka, Zvuková karta, Zvláštní tarif