Internetové volání: velký přehled českých VoIP operátorů

Uvažujete o internetovém telefonování? Poradíme vám, jakého operátora si vybrat. V komplexním přehledu najdete tabulky cen a parametrů, poznatky z praxe a mnoho dalších užitečných informací o službách nejvýznamnějších českých VoIP operátorů.

ha-loo

Služba ha-loo je poskytována společností ha-vel internet s.r.o. na bázi protokolu SIP a IAX, s kodeky G.711, G.729, GSM a iLBC. Detailní informace lze nalézt na webu, kde lze také elektronicky uzavřít smlouvu o poskytování služby, online zaplatit prostřednictvím platební brány eBanky a službu aktivovat. První platba včetně úvodního kreditu činí nejméně 120 Kč, z toho na vlastní aktivaci připadá 1 Kč. Hovorový kredit nemá žádnou expirační dobu a pro udržení účtu v platnosti stačí uskutečnit jednou ročně odchozí nebo příchozí hovor, což je zejména pro zákazníky využívající účet jen občas jednoznačný klad.

Ha-loo nabízí jediný cenový program, v němž stojí minuta hovoru do pevné sítě ve špičce 1,07 Kč, mimo špičku 0,60 Kč a do mobilních sítí 4,64 Kč. Nejkratší účtovaná doba hovoru je jedna minuta a dále se účtuje v třicetisekundových intervalech. Jde tedy o tarifikaci 60+30. Ceny nejsou vysoké, avšak s ohledem na způsob tarifikace nijak zvlášť ve srovnání se službami se sekundovou tarifikací nejspíš moc neoslní. Operátor patrně tak trochu s touto možností počítá, a proto přišel se zajímavou novinkou – provizí za příchozí hovory ve výši 0,06 Kč za minutu, která je poskytována všem zákazníkům formou navýšení hovorového kreditu. Málo volající zákazníci s velkým množstvím příchozích hovorů se tak s ha-loo mohou dostat na velmi zajímavé náklady na telefonování. Bilanci pak může zejména „firemním“ zákazníkům ještě vylepšit nikde výslovně neuváděná, avšak fungující a operátorem potvrzená možnost, vést současně více příchozích hovorů na totéž číslo (tzv. „linka v sérii“). Tato vlastnost je omezena, dle vyjádření podpory operátora, pouze kapacitou internetového připojení a schopnostmi zařízení zákazníka.

Další motivací pro využívání ha-loo je dealerský program, v rámci kterého vyplácí společnost ha-vel internet s.r.o. provize z peněz protelefonovaných zprostředkovanými zákazníky, pokud dosahuje součet částek provolaných jednotlivými zákazníky za měsíc alespoň 5000 Kč. Dealerský program je poměrně propracovaný a „dealer“ se může se zprostředkovanými zákazníky o získané provize také dělit. Při rozhodování zda tuto či jinou službu může být podstatný také fakt, že ha-loo má peeringové propojení se třemi dalšími tuzemskými VoIP operátory. Po technické stránce je ha-loo průměrnou službou, bez výrazných předností ale také nedostatků.

ha-loo
protokol SIP
kodeky G.711, G.729, GSM, iLBC
práce s NATem 2
zkouška zdarma ano
aktivační poplatek 1 Kč
měsíční paušál ne
minimální částka pro dobíjení 120 Kč
způsob placení kreditu eBanka, převod
expirace kreditu rok od posledního hovoru
Ceny a tarifikace *
místní hovor ve špičce 1,07 Kč
místní hovor mimo špičku 0,60 Kč
tarifikace místních hovorů 60+30
dálkový hovor ve špičce 1,07 Kč
dálkový hovor mimo špičku 1,07 Kč
tarifikace dálkových hovorů 60+30
volání do mobilních sítí 4,64 Kč (60+30)
cena 15 s dálkového hovoru (š./mš.) 1,07 Kč / 1,07 Kč
* U příchozích hovorů z klasické veřejné sítě navyšuje operátor uživateli kredit o 0,06 Kč/min., s tarifikací 15+15s.


NetPhone

Služba NetPhone je přibližně dva týdny starou novinkou na trhu a je poskytována společností NETPHONE s.r.o. V současné době využívá protokol SIP a audiokodeky G.711, G.726 -32, G.729, G.723, iLBC a GSM. Podrobné informace jsou dostupné na internetu, kde lze také pro službu online založit účet, aktivovat i zaplatit. Web je však zatím stále ještě postupně oživován.

Služba je pro zákazníka z hlediska nákladů velmi průhledná, má pouze jeden základní cenový plán s přiděleným geografickým číslem a paušálním poplatkem 20 Kč měsíčně a sekundovou tarifikací typu 1+1. Cena minuty hovoru do pevné sítě v ČR ve špičce je 1 Kč, mimo špičku 0,60 Kč a do mobilní sítě 4,50 Kč. Zajímavé jsou i ceny hovorů do zahraničí, které se pro většinu nejčastěji volaných destinací pohybují na úrovni 1,50 až 2,00 Kč. Aktivační poplatek je v současné době 200 Kč.

Před aktivací je možno službu bezplatně vyzkoušet prostřednictvím testovacího účtu. Testovací účty nemají veřejné telefonní číslo, pouze interní. Je však možné se na ně z veřejné telefonní sítě dovolat (za místní hovorné z každého kraje) prostřednictvím tónové provolby. Bezplatné volání v rámci služby NetPhone není u testovacích účtů nijak limitováno. Volání do veřejné sítě na zelené linky je však u nich omezeno šedesáti zkušebními minutami. Testovací účty nemají žádnou expirační dobu, je možné je tedy pro hovory uvnitř NetPhone využívat trvale. Pro část zájemců, kteří chtějí službu lépe vyzkoušet, používat ji jen občas, či ji trvale používat ze zahraničí, může být zajímavá možnost zakoupení kreditu na hovorné i pro testovací účty. V takovém případě pak lze i tyto účty využívat ke standardním hovorům do veřejné sítě, avšak s méně výhodnou minutovou tarifikací 60+60.

Po technické a uživatelské stránce nemám na základě výsledků přibližně měsíčního testovacího provozu NetPhone co vytknout. Předností služby jsou, vedle velmi dobrého poměru cena/výkon, zejména některé na první pohled nenápadné vlastnosti, jako je výborná funkčnost i na „vnořených“ LAN sítích, umístěných za několikanásobným NATem (například, když má zákazník od svého poskytovatele internetové připojení s neveřejnou IP adresou a ještě svůj vlastní domácí router). Dále bych pochválil schopnost pracovat i na „pomalých linkách“ s rychlostí od 32 kb/s, či konverze audiokodeků v případech, kdy zařízení účastníků nenajdou žádný kodek společný a v jiných sítích by tak nedošlo k navázání spojení. K tomu přistupuje ještě například možnost zasílání informace o zmeškaných hovorech e-mailem nebo SMS, hlasový záznamník, faxová schránka nebo možnost odesílání SMS, která bude zprovozněna během několika málo dnů. A k dispozici jsou i některé méně běžné funkce, jako je například operativní převod kreditu mezi účty různých účastníků.

NetPhone
protokol SIP
kodeky G.711, G.726 -32, G.729, G.723, iLBC, GSM
práce s NATem 1
zkouška zdarma ano
aktivační poplatek 200 Kč
měsíční paušál 20 Kč
minimální částka pro dobíjení 100 Kč *
způsob placení kreditu eBanka, převod, platební karta
expirace kreditu nestanovena
Ceny a tarifikace
místní hovor ve špičce 1,00 Kč
místní hovor mimo špičku 0,60 Kč
tarifikace místních hovorů 1+1
dálkový hovor ve špičce 1,00 Kč
dálkový hovor mimo špičku 0,60 Kč
tarifikace dálkových hovorů 1+1
volání do mobilních sítí 4,50 Kč (1+1)
cena 15 s dálkového hovoru (š./mš.) 0,25 Kč / 0,15 Kč
* První nabití společně s aktivací 50 Kč. 
Za získání klienta odměna 100 Kč nebo 119 Kč navýšení kreditu.


V další kapitole: předplacené služby - SoftPHONE, VoIPEX, Xphone

Témata článku: , , , , Velký, Hardwarové zařízení, Český, Pře, Původní poskytovatel, Bezplatné vyzkoušení, Operátor, Fayn, Uzavírání smlouvy, Expirace, Měsíční test, Dlouhodobé používání, Zajímavá možnost, Internetové volání, Webový formulář, Zajímavá cena, Dobrá kvalita, Velký přehled, Technická podpora, Volání, Přehled