Intriky ministerstva se mění v tragikomedii. Odvolání Nováka i jmenování Továrkové mohou být v rozporu se zákonem

Šéf Českého telekomunikačního úřadu Jaromír Novák v pondělí ráno rezignoval, o několik hodin jej Vláda odvolala. Hned tedy vyvstala otázka, který z právních aktů bude platit, ale považovali jsme to za pouhou formalitu. Lupa.cz teď upozorňuje na mnohem vážnější pochybnosti legislativního charakteru.

Server napsal, že MPO udělalo při odvolání dvě chyby, tudíž je neplatné. Za prvé byl Novák odvolán z předsednictví Rady, členství v Radě mu mělo zůstat. Zákon však připouští odvolání předsedy pouze a jen zánikem jeho členství v Radě. Druhý problém je spíše formální, ale podle Lupy ani ten nebyl splněn. Ministerstvo musí doručit zdůvodnění odvolání radnímu ještě v rozhodný den a také jej zveřejnit. To první se prý stalo, druhé nikoliv.

Novák řekl Radiožurnálu, že jeho rezignace platí (rezignoval jak na předsednictví, tak na členství v Radě). Přesto ještě společně s právníky zváží, zda napadne odvolání.

Také jmenování Hany Továrkové je pochybné hned ze dvou důvodů. Prvním jsou výše popsané problém s odvoláním Nováka, v jedné funkci nemohou být dva lidé. Druhý problém je střet zájmu, do kterého se Továrková jmenováním dostala. Deník N upozornil, že podle veřejných registrů stále figuruje v několika firmách, což je v rozporu se zákonem. Ministerstvo argumentuje náhlostí situace, Továrková už prý podniká kroky k nápravě situace.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (8) Další článek: Evropa je o krok blíž jednotnému konektoru nejen v mobilech. Nejvíc zapláče Apple

Témata článku: , , , , , Novák, Radní, Lupa, Odvolání, Jmenování, Radiožurnál, Nová šéfka, Střet, Jaromír Novák, Rada, Zak, Zákon, Pochybnost, Šéfka, Továrková, Rozpor, Střet zájmů, Mini +, Tragikomedie, Mini