IOUMate – mějte své věci pod kontrolou!

Zapomínáte komu že jste půjčili tu svou oblíbenou knihu či CD? Připadáte si trapně, když chce po vás váš známý zpět své vypůjčené časopisy, ale vy si nepamatujete, které to jsou? Nainstalujte si IOUMate a své pohledávky máte vždy s sebou v kapesním počítači.

Jistě jste už někdy marně vzpomínali, komu že jste to půjčili tu svou oblíbenou knihu, časopis či CD. Je to už dávno no a kdo by si to pamatoval? I vám určitě rodiče vtloukali do hlavy, ať si vše píšete, protože zapomnětlivost se prokáže vždy v tu nejnevhodnější chvíli a často nás stojí nějakou korunku. Těchto strastí nás chtějí vyvarovat vývojáři programu IOUMate, jenž je určen pro kapesní počítače na platformě PocketPC. Své dluhy a informace o půjčených věcech máte vždy s sebou.

Instalace žádná práce

Nejprve je nutno stáhnout instalační .exe soubor o velikosti 373 kB. Instalace probíhá za připojeného zařízení ze stolního PC. V PDA si program ukousne jen 153kB paměti, tedy žádná hrůza. Po instalaci se vytvoří ikona mezi programy, tou také program spustíme.

Uděláme si malou prohlídku programu. Po spuštění se objeví čtyři obrázky. V první je přehled cizích věcí, které mám půjčené, ve druhé je seznam předmětů, které jsem já někomu zapůjčil. What's Due je seznam, který ukazuje časové informace (dobu vrácení) a konečně All Items zobrazí všechny věci „v pohybu“. Tlačítkem NEW v levém dolním rohu založíte nový předmět.

 

Nejprve je nutno vybrat kategorii, do které půjčka spadá. Všechny kategorie (defaultně anglické) lze přejmenovat, přidat a odstranit. Na dalším řádku vyberete, zda dotyčnou věc dlužíte vy (IOU- „I owe you“), nebo je dlužena vám (UOMe „You Owe Me“). Do položky name vložíte přirozeně jméno dotyčné osoby. Amount znamená počet a konečně v okně Description zaznamenáme předmět půjčky. V naší ukázce tedy já dlužím svému kamarádovi Kamilovi dvě CD – Björk a Radiohead. V záložce si mohu ještě nastavit, do kdy mám předmět vrátit (do kdy mi má být předmět vrácen) a svolit upozornění.

Program má jeden nemilý bug. Zapisujete-li předmět půjčky, softwarová klávesnice zakryje téměř celé okno předmětu, druhý řádek tedy píšete „poslepu“.

Jednoduchý pomocník

IOUMate je vskutku velmi povedený a jednoduchý program. Tvůrce chce za program 19,95 dolarů, ke stáhnutí je však plně funkční verze. Nikde jsem se nedočetl, zda-li je tato verze omezená časově, program používám už druhým týdnem bez problémů. Jestliže často zapomínáte, komu že jste to posledně půjčili peníze či sbírku oblíbených komixů, IOUMate je určen přesně pro vás. Určitě si program vyzkoušejte.

Váš názor Další článek: Oskar zlevňuje sedm mobilních telefonů

Témata článku: , , , Půjčka, Věc, Nový předmět