iPad Air dostal procesor, jaký nemá nikdo na světě. Základní model zaujme cenou

Apple představil iPad Air a základní iPad 8. generace. První jmenovaný dostal nový design inspirovaný u modelů Pro. Má ploché bočnice, a tenké rámečky, takže se vešel větší 10,9" IPS displej s Liquid Retina rozlišením 2360 × 1640 pixelů. Grafiky potěší podpora barevného gamutu DCI-P3 a podpora tužky Apple Pencil 2. generace, která se magneticky přichytí a dobíjí na boku zařízení. 

Kdo by s novým designem čekal i příchod Face ID, bude na omylu. Do rámečků se vešla pouze tradiční 7Mpx selfie kamerka, k zabezpečení slouží čtečka otisků prstů Touch ID. Poprvé je na horní hraně tabletu v zapínacím tlačítku. Na bocích se našlo místo i pro stereo reproduktory.

Předběhl iPhone i konkurenci

Překvapením je osazení procesoru Apple A14 Bionic. Nikoliv jeho jméno, ale fakt, že jde o první 5nm procesor na trhu, že se představil v iPadu (nikoliv iPhonu, jako bylo za posledních devět let obvyklé) a že je teď iPad Air zřejmě výkonnější než iPad Pro, ačkoliv si musíme ještě počkat na potvrzení z benchmarků.

K dispozici budou paměťové varianty 64 a 256 GB a verze s Wi-Fi a LTE (s integrovanou eSIM). Podporu sítí 5G si Apple zřejmě schová až pro iPhony. Nechybí Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1 a konektor USB-C, který usnadní jednoduché úkoly jako kopírování obrázků z fotoaparátu či jejich ukládání na disk. Pro oficiální klávesnice od Applu pak bude možné využít i Smart Conector (kontakty na boku tabletu). Zapomenout nesmíme na zadní 12Mpx fotoaparát s clonou f/1,8 a 4K videem.

Baterie by měla vystačit na 10 hodin prohlížení webu (Wi-Fi verze). Navíc k němu Apple dodává nový 20W adaptér, o kterém se dříve spekulovalo v souvislosti s chystanými iPhony. 

Apple iPad Air bude dostupný od října ve stříbrné, šedé, růžově zlaté, zelené a blankytně modré barvě. Startovní cena u Wi-Fi varianty je 16 490 Kč, větší paměť přijde na 21 490 Kč. U variant s LTE konektivitou počítejte s příplatkem 3 500 Kč.

Levný model pro studenty

Apple představil i cenově dostupný iPad (8. generace), který se vzhledově od svého předchodce nijak nezměnil. Silné rámečky, domovské tlačítko s Touch ID a 10,5" displej (2160 × 1620 pixelů), zkrátka klasika. Vzhledem k použitému Lightning konektoru je podporována pouze starší tužka Apple Pencil 1. generace.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Design? Tady posun nečekejte.

Hlavní změnou je vyšší výkon díky procesoru Apple A12 (z iPhonu XS). Kapacitu operační paměti Apple nezmiňuje, úložiště má 32 nebo 128 GB. I zde počítejte s výdrží 10h na webu a překvapivě vám zde Apple přibalí stejný 20W adaptér jako u dražšího modelu. Wi-Fi verze stojí 9 990 Kč (resp. 12 490 u vyšší paměťové verze), za „cellular“ připlatíte 3 500 Kč. Studenti a školy získají slevu 600 až 720 Kč podle konfigurace. K objednání bude od pátku 18. září.

Diskuze (78) Další článek: Apple Watch Series 6 jsou barevnější než kdy jindy a změří okysličení krve. Watch SE jsou volbou z rozumu

Témata článku: Apple, , , , , , , , , Smart Conector, Základní model, DOS, Pro +, Rámeček, Procesor, Lightning konektor, Blank, Dostál, Touch ID, Liquid retina, Dostal,