iPAQ H5000: doslova vražedná série

Kapesní počítače iPAQ budou pokračovat i nadále - na světlo světa přichází nová série, která vypadá více než zajímavě. Zjistili jsme, co vše budou umět a čím se od sebe budou lišit.

O budoucnosti kapesních počítačů iPAQ se dlouhou dobu vedly vzrušené debaty - zůstanou na trhu i po sloučení Compaqu s HP, nebo budou odsouzeny k zapomnění? Zdá se tedy, že koncern dodržel, co všem uživatelům slíbil - v těchto dnech totiž prosákly na povrch informace o třech nových modelech náležejících k nové sérii H5000.

Podíváte-li se na obrázek podrobněji, zcela určitě si všimnete, že se tyto tři kousky od sebe liší nejméně dvěma detaily. Tím prvním - a rozhodně nejnápadnějším - je bezesporu anténa a její rozměry. Vězte tedy, že první zobrazený přístroj v sobě obsahuje vestavěný modul GPS přijímače a usnadní vám tedy navigaci v neznámém terénu, druhý model je vybaven bezdrátovou síťovou kartou využívající technologie WiFi a konečně třetí model je vybaven telefonním modulem a může tedy fungovat v běžných GSM sítích jako mobilní telefon. Má však vestavěnu i podporu paketových datových přenosů s využitím technologie GPRS - bohužel se nám však nepodařilo zjistit, jakou rychlost bude toto zařízení podporovat, ale všeobecně se spekuluje o čtyřech timeslotech pro download a o dvou pro upload.

Model podporující provoz amerických telefoních sítích CDMA a CDMA2000 se teprve připravuje a na trh by měl přijít s mírným zpožděním.

Druhou odlišností je malá čtečka pod malým joystickem ve spodní částí přístroje, která dokáže snímat otisk prstu - přestože je tento počin skutečně nezvyklý, má pouze omezené využití - lze jej použít pouze k ověření totožnosti při zapnutí přístroje. Troufám si tvrdit, že většina uživatelů by místo tohoto snímače přivítala raději nižší cenu zařízení nebo ještě jeden slot na rozšiřující paměťové karty.

Podrobné technické parametry těchto přístrojů ještě nejsou příliš známy, nicméně velkost paměti by podle našich informací měla být 128 MB a rychlost procesoru by neměla být nižší než 400 MHz. Také cena ještě nebyla stanovena - vždyť do prvního čtvrtletí přístího roku, na které je plánováno uvedení na trh, je ještě poměrně daleko.

Diskuze (3) Další článek: Limitovaná Motorola i90c – to se jen tak nevidí

Témata článku: DOS, Americký telefon