iPhone 4: ďábel myslí jinak (zkušenosti)

Apple iPhone 4 je obdivovaný i proklínaný. Recenze už na MobilManii vyšla, připravili jsme proto trochu jiný formát: podrobné osobní zkušenosti.

Neuvidíte pixel

Displej tak jemný, že na něm prostým okem nerozeznáte pixel (rozlišení 960 na 640), je lahůdka. Zase si ale nemyslete, že se kvůli němu ovládání iPhonu 4 dostane na úplně jinou úroveň. Starší iPhone 3G stále beru do do ruky, stále používám a nenaskakuje mi kopřivka. Oproti starším verzím má čtyřka navíc trochu jinak nastavenou automatickou regulaci jasu – displej za stejného nastavení méně svítí. Hustotu bodů už ale v žádném případě není dál nutné zvyšovat. Rozdíl byste už nepoznali.

Klepněte pro větší obrázek
Displej si prohlédněte třeba s ukázkou webového prohlížeče

Rozlišení displeje iPhonu je už tak vysoké, že překročilo hranici formátu, který na MobilManii zobrazujeme bez zmenšení. Po klepnutí na náhled bude proto obrázek zmenšený a trochu rozmazaný. Chcete-li vidět originál, klepněte v okně na odkaz Větší obrázek. Potom uvidíte například tohle.

Je otázka, co s velikostí displeje, který je na iPhonu menší než u některých konkurentů. Musíme brát, co je k dispozici, ale o krapet větší rozměry by se mohly hodit. Mohly by pomoci k pohodnějšímu ovládání. Ale současně také k menší skladnosti.

Chválím kvalitu zvuku při telefonování – se sluchátkem u ucha i přes hlasitý reproduktor. Na horní straně je druhý mikrofon, který má při telefonování pomoci odstranit ruchy. Nedá se ale vypnout, takže neposoudím, jak velký má vliv. Při přiblížení telefonu k hlavě zareaguje čidlo a zhasne displej, aby boltec něco nepatřičného neprovedl. Toto čidlo bývá údajně problémové, ale nemohu to potvrdit, u mě funguje.

S telefonem se dodávají sluchátka ukončená běžným 3,5mm konektorem typu jack. Nabíječka je menší, než bývala dřív, a tak i krabička, ve které se iPhone dodává, může být poloviční. Kabel nabíječky je na jedné straně ukončen konektorem USB, slouží proto i k propojení s počítačem, pro nabíjení je ale hodně krátký. Proč se navíc telefon k iTunes stále nedá připojit bezdrátově – přes bluetooth nebo wi-fi?

Koukněte, jak jsme iPhone poprvé rozbalili:

Hardware mohou závidět

K výdrži je ještě trochu těžké něco říct, s iPhonem si pořád hraju víc než je běžné. Vydržel mi ale v pohotovosti například přesně dva dny s pěti hodinami používání. I podruhé to vyšlo na dva všední pracovní dny. To mi ve dnešním světě chytrých telefonů připadá jako celkem dobrý výsledek, běžně jsem dřív nabíjel denně. IPhone se navíc nabíjí nečekaně rychle.

Vestavěný elektronický gyroskop je zatím spíš jen výhled do budoucna. Apple ho ve svých vestavěných aplikací využívá pouze u pěkného, ale jinak ne moc využitelného kompasu. Existuje ale už řada her a externích aplikací, do kterých je zapojen. Samozřejmě je zde i čidlo pro naklopení, které u některých aplikací otočí orientaci zobrazení. Z iPadu jsem zvyklý, že to jde i na hlavních obrazovkách, tady ale zůstávají nasvislo.

Doplněno: Kompas lze využít i ve vestavěných mapách, zobrazení se v nich orientuje ve směru natočení iPhonu.

Papírová podpora datových přenosů je příkladná. IPhone 4 je čtyřpásmový mobil, takže si s ním zavoláte všude, kde jsou sítě GSM nebo UMTS. Podporuje wi-fi a má Bluetooth, ale jestli ho budete moci připojit pro připojení počítače k internetu, záleží na rozhodnutí operátora. Třeba u českého O2 to není možné. Jen cestou jailbreaku.

Design iPhonu 4 je naživo trochu sporný, ale konstrukce se povedla. Myslím, že i odpůrci značky uznají, že ďábel se ukrývá spíše v softwarové části a v přístupu výrobce než v konstrukci, vzhledu a úrovni zpracování samotného telefonu.

Chybí mi dashboard

Uživatelské prostředí iPhonu se s výjimkou podpory multitaskingu, složek a tapety vůbec nezměnilo. Možná „nemyslím dostatečně jinak“ a nevidím, jak je to teď výhodné, ale v telefonu mi velmi chybí informační panel, ze kterého bych se hned na první obrazovce dozvěděl: co mě čeká v kalendáři, jaké mám úkoly, kolik přišlo e-mailů, kdo mi napsal jakou rychlou zprávu. Kam bych mohl přidat aktivní miniaplikace s dalšími informacemi. Všechno na jednom místě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Žádné informace, od začátku až do konce pouze ikony. Občas vyskočí číslo, mám jeden nepřečtený e-mail

Teď musím spustit kalendář nebo se spoléhat na čísla počtu upozornění nad ikonami podporovaných aplikací a ty potom případně jednotlivě spouštět. Chybí mi pohled, který mají konkurenční chytré telefony už dlouhá léta. Vždyť iPhone pro práci používá mnoho lidí a tato funkce by se jim tak hodila.

Takže stejně jako dřív musí stačit možnost přesouvat ikonky mezi plochami... Nově lze ještě vytvářet složky a do nich ikony slučovat. Pozadí za ikonami už nemusí být jen nudně černé, dá se mu nastavit obrázková tapeta.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takhle vypadá složka s aplikacemi • tapetu lze nastavit i pod ikony

Na minus první ploše je pak opět vyhledávání v celém iPhonu. Takhle teoreticky je to úžasná funkce, ale ještě jsem ji ani jednou nepoužil.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vyhledávání v celém iPhonu, kromě zapojených databází lze nastavit i pořadí výsledků

Témata článku: , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 3G, Apple iPhone 3G 16GB, Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 7, Apple iPhone SE, Apple iPhone SE 64GB, Samsung Galaxy S, Plnohodnotná navigace, Online přístup, Nedodělek, Vyhledávání spotlight, Pokles kvality, Úžasná funkce, Goodreads, Čtvereční centimetr, Stařec, Slušný telefon,