iPhone 5S: čtečka otisků Touch ID v detailech

Biometrika má velký den, Apple před světla reflektorů vynesl snímač otisků prstů, který uživateli poslouží místo staromódního hesla. Zjistili jsme podrobnosti.

Před několika okamžiky představil Apple svá nová mobilní zařízení pro další rok. Krom plastového iPhone 5C se zrak mnohých ubíral k nástupci oblíbené „pětky“, k modelu 5S. Ten nabídne několik menších či větších vylepšení, nejzajímavějším je ale potvrzení podpultových informací o přítomnosti čtečky otisků prstů. Je implementovaná přímo do tlačítka Home button a Apple věří, že i tahle novinka pomůže udržet iPhone na výsluní.

Klepněte pro větší obrázek 
Na první pohled byste asi jen těžko poznali, že se pod čistými tvary skrývá nová technologie

Apple novou funkci nazývá Touch ID, rozlišení nového senzoru se zastavilo na hodnotě 500 ppi, jeho fyzická tloušťka je 170 mikronů a lidský prst dokáže snímat ve škále 360°. Není tedy striktně dána poloha prstu na senzoru jako tomu bývá u „přejížděcích“ čteček integrovaných v noteboocích. Apple rovněž zapracoval na rychlosti odezvy – vše se děje okamžitě, žádné zdržování dlouhým vyhodnocováním.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pohled na jednotlivé části integrované Touch ID čtečky (foto: Apple a TheVerge)

Touch ID bude možno využít krom odemykání displeje také u iTunes, v App Store, nebo iBooks plateb tak, že si otisk prstu jednoduše spárujete s vaším účtem a už nikdy si nebudete lámat hlavu se zapomenutým heslem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V malém těle velký duch: 500 ppi detailně prozkoumá vaši kůži (foto: TheVerge)

Home button doznal díky nové technologii několika změn. Krom absence klasického symbolu zaujme kovová obroučka a není zde jen na ozdobu. Detekuje přítomnost prstu, takže při scanování otisku není nutné mačkat Home button. Kromě toho prstenec poslouží jako detektor „živosti prstu“, takže jej neobelžete otiskem zkopírovaným na papír.

Nové je i safírové sklo tvořící povrch tlačítka. Funguje jako čočka, přenáší obraz na senzor a chrání jej. Samotný senzor pořizuje velmi detailní snínky vašeho prstu. Ti, kdo se obávají o své soukromí, mohou zůstat v klidu, Apple se dušuje že tyto obrázky nebudou nikdy uloženy na serverech společnosti, přístup k nim budete mít pouze vy prostřednictvím vašeho zařízení a v něm budou navíc uloženy přímo uvnitř nového čipu A7 v zašifrované podobě.

Video k nové funkci Touch ID najdete na webu Applu 

Pokud vás zajímá možnost využití pro více uživatelů, tak vězte, že od Applu na toto téma nic konkrétného nezaznělo. Dá se ale předpokládat, že i vývojáři dostanou příslušné API a také jejich aplikace bude možné odemykat prstem. Jak potvrdil viceprezident Apple Phil Schiller, vývojáři nedostanou přístup k nové autentifikační funkci Touch ID (a dal si záležet, aby ve větě nepoužil nadějné slůvko „zatím“).

Diskuze (100) Další článek: iPhone 5C a 5S na oficiálních tiskových snímcích

Témata článku: Apple, , , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5c, Apple iPhone 5c 16GB, Apple iPhone 5c 32GB, Apple iPhone 5s, Apple iPhone 5s 32GB, Apple iPhone 5s 64GB, Apple iPhone 7, Phil Schiller, Detail, Touch ID, Otisk, Server společnosti, Scanování, Čtečka otisků, Čtečka,