iPhonemanie pokračuje, peníze se točí

iPhone je továrnou na peníze. Kdo všechno je na výplatní pásce, jak to bude v Evropě a jak v budoucnosti?

Už téměř dva týdny je mezi námi (tedy spíše mezi nimi). Apple iPhone, senzace letošního roku, dokonale pobláznil Američany. Aura nedojedeného jablka dozářila až k nám, a tak se i MobilMania na několik hodin přeměnila v iPhoneManii, pro kterou existoval pouze jediný přístroj. Celé toto šílenství je skvělou vizitkou pro marketingově-kouzelnický tým soustředěný okolo Steva Jobse. Jak se však říká, „slávy se nenajíš“. Kolik tedy iPhone v prvních dnech vydělal?

Tip: určitě se podívejte na sympaticky sarkastický a zaručeně nejšílenější článek o iPhonu na serveru Gadgets.Fosfor

Apple samozřejmě žádnou oficiální informaci nepodal, a tak se rozjelo další kolo spekulací a odhadů. Zprávy se různí, ale nikdo nepochybuje o úspěšném prvním víkendu pro dvojku Apple a AT&T. Některé odhady se drží při zdi a mluví o 200 000 prodaných kusech. Analytici však míří daleko výše a počítají s čísly přes půl miliónu. Mnohem snáze zjistitelný je poměr prodaných kusů jednotlivých variant iPhonu. Je to 9:1 v neprospěch 4GB verze. 90 % prodaných iPhonů tedy mělo paměť 8GB a nezměnila na tom nic ani o 100 dolarů vyšší cena (499 vs. 599 dolarů).

iPhone: miliónový kšeft

Pokud se budeme držet optimističtějšího odhadu, toto všechno znamená tržby okolo 300 miliónů dolarů. Dvouletý úvazek spojený s iPhonem pak pouze na paušálních poplatcích přinese operátorovi AT&T téměř miliardu dolarů.

Kdo ještě na iPhonu vydělal? Kupodivu je to firma Samsung. Ne, nejde o přímo konkurující sekci vyrábějící mobilní telefony, ale o jinou část tohoto jihokorejského giganta. Samsung totiž zvítězil v konkurzu na dodavatele komponent a dodává celou jednu třetinu vnitřností iPhonu.

Nejprve zde máme procesor s ARM RISC jádrem v ceně 14,25 dolarů pro obě verze iPhonu. Dále společnost přispívá pamětí NAND flash a pamětí DRAM. V 4 GB verzi najdeme flash NAND paměť v ceně 24 dolarů, v 8 GB pak jednou tak drahou, čili za 48 dolarů. Pro oba iPhony pak vyjde 1Gbit DRAM paměť na 14 dolarů.

Sečteno a podtrženo, Samsung dodá polovodičové součásti v hodnotě 76,25 dolaru u verze s kapacitou 8 GB. To znamená, že podíl na ceně hardware činí 30,5%, což je největší podíl pro jednoho samostatného dodavatele. V jižní Koreji si nejspíše už teď mnou ruce…

Ještě než mohla být známa první prodejní čísla z Ameriky, rozhodlo se o prodejci iPhonu v Evropě. Tedy alespoň na jednom z nejdůležitějších trhů – ve Velké Británii. O důležitosti jednání pro Apple svědčí i osobní návštěva Steva Jobse v Londýně. Že to byl opravdu lítý boj napovídají těsně po sobě následující, zcela protichůdné zprávy, které vydávaly i ty nejserióznější deníky. Na ostrovech snad už definitivně vyhrálo O2, v Německu by to měl být T-Mobile. Vodafone dlouho považovaný za největšího favorita se z iZpravodajství zcela vytratil, stejně jako zvěsti o „evropské“ verzi iPhonu, která by měla podporovat sítě třetí generace.

Kola obchodu se roztáčí

iPhone tedy má silné jádro fanoušků. Jak jej ale dostat do korporátní sféry? Obtížně. Přístroj není orientován a zkonstruován jako pracovní nástroj, nerozumí si s mnoha standardními protokoly. Konkrétním případem budiž hojně využívaný Microsoft Exchange Server. Přesto má o iPhone zájem mnoho firem, které jej chtějí pro své zaměstnance jako neobvyklý a atraktivní firemní benefit. S řešením přichází firma iceWEB. Nejedná o pouhou aplikaci, ale o komplexní službu založenou na vlastních serverech, která data z Exchange serveru překládá do iPhonu srozumitelného jazyka. Nejspíše pro svoji složitost (a jedinečnost) si iceWEB nechá za funkční poštu zaplatit. K nemalému paušálu u AT&T tak přibude dalších 8,50 dolaru měsíčně.

Zpět mezi běžné uživatele iPhonu míří instantní messenger jménem JiveTalk. Jako první zástupce svého druhu zvládá komunikovat s těmito protokoly: AIM, MSN, Yahoo!, GoogleTalk, Jabber a nechybí ani v našich končinách nejoblíbenější ICQ. Kromě mnoha dalších aplikací se kolem iPhonu začíná rozbíhat i nezbytná mašinérie služeb, které nabízí nepřeberný počet pozadí na plochu.

aip 01.jpg aip 02.jpg aip 03.jpg aip 04.jpg
Ani výrobci příslušenství nespí: akrylátové pouzdro ($30) • sportovní pouzdro na zápěstí ($30) • šité kožené pouzdro ($30) • adaptér pro sluchátka a kabel pro spojení iPhonu se zesilovačem ($10 až $20)

Hackeři za snadnější přístup k hudbě

Zájem mají také hackeři. Těm se za relativně krátkou dobu podařilo dostat ke kořenům operačního systému OS X. Nebylo to prý těžké, vždyť i konektor iPhonu je stejný, jako ten u iPodu, se kterým si už roky hrají. Jak to tedy bude s onou uzavřeností systému a k čemu takový průnik povede? Pro začátek se hackeři naučili ovládat iPhone přes příkazový řádek, což je celkem neškodné. Podobně nevinně vypadá i jimi vytvořená utilita iPhoneInterface, která dokáže manipulovat se souborovou a adresářovou strukturou přístroje. To mimo jiné znamená, že bude již brzy možné manipulovat s hudebními soubory a dostávat je do iPhonu i jinak, než pouze přes iTunes…

To je tedy iPhone. Už dnes se něm mluví jako o iPhonu 1, což jasně naznačuje, že toto je pouze začátek. Jeden z patentů firmy Apple pak napovídá, že nepůjde pouze o řadu přístrojů, ale že se bude větvit. Tak jako dnes máme iPod, iPod Video, …Mini, …Nano, jednou se možná dočkáme zjednodušeného a hlavně menšího iPhonu Mini. Žádné velké surfování, pouze jednoduché telefonování a přehrávání hudby…

apple-iphone-simple.jpg 
Budeme na iPhonu Mini vytáčet čísla jako kdysi?

iPhone v Evropě, Apple kamarád s Microsoftem

I když se Apple snaží kontrolovat prodej iPhonu všemi možnými cestami, přesto se přístroj začal objevovat i na evropských elektronických tržištích. Cena je sympaticky podobná té v Americe, otázkou však je, co bude případný kupec dělat s přístrojem zablokovaným pro služby amerického AT&T? Najde se tak velký fanoušek (nebo snob), že bude své okolí oslňovat i za cenu volání v roamingu?

A ještě malá paradoxní perlička na závěr: víte, co používá personál většiny amerických prodejen Apple? Bezdrátové prodejní a skladové terminály založené na Windows CE, tedy produktu úhlavního konkurenta Applu, firmy Microsoft.

Diskuze (40) Další článek: T-Mobile: telefony se zvýhodněním HIT

Témata článku: , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Velký fanoušek, Příkazový řádek, Úhlavní konkurent, Dvouletý úvazek, Pen, Kšeft