Jablečné klony útočí!

Snad žádný mobilní telefon v historii se netěšil takové pozornosti: Apple iPhone. Oprávněně milovaný i oprávněně nenáviděný.

Neexistuje snad fanoušek mobilních telefonů, kterému by nic neříkal pojem Apple iPhone. A nejenom to, těžko budete hledat uživatele, který by na něj neměl svůj (více či méně) vyhraněný názor. Na jedné straně je tu obrovský tábor nadšených, kteří povídají, jak je zábavné s iPhonem pracovat a o kolik je práce na něm intuitivnější a logičtější než na mobilních telefonech. Kritici zase velmi rádi zdůrazňují chybějící funkce iPhonu, které považují u jiných mobilních telefonů za zcela samozřejmé. Nikdo nechce ustoupit a alespoň trochu pravdy mají obě skupiny.

Jde na to od lesa

Na první pohled bychom asi neočekávali nejdiskutovanější telefon od výrobce, pro nějž je tento produkt premiérou. Zkusme pohled druhý: tradiční výrobci mobilních telefonů jsou v dnešní době natolik svázání svou zavedenou koncepcí, tradicí a zvyklostmi, že se jen sporadicky pouští do zbrusu nových projektů a nedokáží se na problém podívat z jiného úhlu pohledu. V tomto světle se Apple nemusel ničím omezovat a fantazie měla zelenou. Jediné pravidlo však vývojáři dodrželi: jednoduchost a uživatelská přívětivost, tolik vlastní čemukoli s jablkem ve znaku. A právě proto vznikl produkt výjimečný svým prostředím a způsobem ovládání.

Po hardwarové stránce pak iPhone rozhodně nepatří mezi nějaké výjimečně pokrokové zařízení. Fotografiemi z dvoumegapixelového fotoaparátu se majitelé chlubí málokdy, nemluvě například o podpoře sítí třetích generací. Pozor, stádium batolete sítí třetí generace v naší zemi s nepotřebností této technologie v iPhone nesouvisí.

I těch softwarových chyb a nedostatků bylo požehnaně, některé opravují postupně uvolňované updaty, nicméně další schopnosti Apple tvrdošíjně odmítá integrovat. A co teprve softwarová rozšiřitelnost. Teprve s uvolněním vývojového prostředí SDK se dá počítat s jistým posunem v této oblasti, nicméně pokud odmyslíme pár stovek opravdu jednoduchých aplikací, byl iPhone v podstatě uzavřenou platformou.

Logicky se tedy nabízí otázka:

Proč iPhone všichni následují?

Zaprvé se výrobci chtějí svézt na vlně ohromného zájmu o iPhone. Články, nadpisy a produkty s tímto magickým slůvkem přitahují jako magnet. A zlí jazykové předpovídající rychlé opadnutí zájmu pravdu neměli. Před pokračováním v dalším textu musíme ale stanovit přesnou hranici a ono okaté opisování rozdělit do dvou rovin: softwarové a hardwarové. V rámci softwaru jde výrobcům o jediné – přiblížit své ovládání iPhonu. Zatratit zdržující doteková pera a použít prst, intuitivní doteková gesta a líbivé animace prostředí.

Zbývající část článku si můžete přečíst v Mobilitách 6/2008, které vyjdou už tento čtvrtek 12. června. Předplatitelé časopisu k němu mají přístup již nyní – stačí kliknout na následující odkaz.

Další článek: Prince of Persia Classic: návrat ke kořenům (Java hry)

Témata článku: Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Chybějící funkce, Uživatelská přívětivost, Batole, Klon