Jablotron GDP-04: Maximobil nepadá daleko od stromu (test)

Vypadá jako stolní pevná linka. Má obrovská tlačítka, velký displej s masivním písmem a vaše babička mu asi přijde na chuť. Už se ji dlouho snažíte naučit pracovat s mobilem? Máte šanci s pokračovatelem úspěšného maximobilu. Bonus: 2× video

Rychlé odkazy

 • fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi 

Klíčové vlastnosti:

  • vypadá jako stolní telefon
  • chová se jako stolní telefon
  • velký displej s čitelným písmem
  • jednoduchá obsluha
  • hlasité vyzváněcí melodie 

Hlavní nedostatky: 

  • klávesnice není podsvětlená
  • slabší výdrž při napájení akumulátory
  • všeobecně vysoká cena
  • volně přístupné servisní menu
  • slabá kapacita paměti pro zprávy

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nový Jablotron GDP-04

Společnost Jablotron, známý český výrobce ještě známějšího maximobilu, má nový stolní GSM telefon s označením GDP-04. A vlastně nás už ani tolik nezajímá jen Jablotron, jak jsme jej znali předtím, ale spíše společnost JabloCOM s.r.o., jakožto dceřiná společnost Jablotron s.r.o. specializovaná na produkty v oblasti GSM. Zajímavé je, že na zkoušeném vzorku je ještě stále natištěné jméno Jablotronu, přičemž grafický symbol patří novému JabloCOMu.

Klepněte pro větší obrázek
"Míchané" logo pod displejem 

Naděje vložené

Dost bylo firem a jejich pojmenování, máme v redakci sice nefinální, ovšem plně funkční vzorek nového obřího mobilu. Jako první na světě vám teď přinášíme jeho recenzi. Kdo ještě nebyl obřím sluchátkem a základnou zavalen na první pokus v podání modelu GDP-02, ten ať ví, že se jedná o mobilní telefon s tělem stolního přístroje, nepřenosného. Zabudován je však GSM modul, který po zasunutí karty SIM umožní volat jako z klasického mobilního telefonu. 

Proč takové telefony začal Jablotron vůbec vyrábět? Perfektně se totiž hodí pro použití v domácnostech starších uživatelů, kteří si nevědí rady ani se staršími výběhovými typy mobilů. Ty jsou pro ně až příliš složité. Jablotron GDP-02 to napravil, protože přinesl jednoduché ovládání díky obrovské klávesnici a minimu funkcí. Navíc je seniorům mnohem bližší brát do ruky velké sluchátko na točené šňůře, než malou krabičku s nečitelnými informacemi na displeji. Maximobil od Jablotronu si ale snadno najde i místo na stole mladého zaměstnance ve firmě – na firemním čísle jej prostě zastihnete v pracovní době, „po šichtě“ už jen na osobním mobilu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Původní GDP-02 

Jablotron slaví s původním modelem GDP-02 ohromné úspěchy. Na začátek podnikání firmy v takové sféře jsou počty deset tisíc prodaných kusů jen v České republice a stovky tisíc objednávek ze světa ohromná čísla. O propagaci se možná neúmyslně postarala zejména stanice CNN, když krátce po představení prvního maximobilu odvysílala lehce sarkastickou reportáž o tom, že se v českých luzích začne prodávat mobil, který se snad ani nedá nosit na krku a je nevzhledný. Okamžitě se ozvaly desítky zájemců o distribuci, někteří operátoři... obří Jablotron tak vycestoval i na Slovensko a později do Rakouska, Polska, Německa, velký úspěch sklidil v Portugalsku a jeho prodeje jsou velmi dobré i u Vodafonu na Novém Zélandě. Samozřejmě stejné nebo i větší naděje vkládá výrobce i do svého nového dítka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon ze všech stran 

 

Novinkou je GPRS 

Bílou nahradil u nového GDP-04 zelenošedý barevný tón horní části těla telefonu. Mně se osobně líbí, působí rozhodně hodnotnějším dojmem než „nuladvojka“. Do kanceláře se hodí, pokud byste ale chtěli třeba oranžové maximobily do bytu, museli byste firmě nabídnout zakázku na velký počet kusů vyrobených speciálně pro vás. Celkové rozměry jsou 230 × 220 × 100 milimetrů při hmotnosti 920 gramů. Jen pro srovnání: GPD-02 měří 240 × 210 × 100 milimetrů a váží 960 gramů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání s běžným mobilním telefonem a lidskou rukou 

Na pohled je to velmi solidní kus mobilu, dá-li se mu tak ještě říkat. Dojem pevnosti a kvality zpracování je však do značné míry umocněn právě velikostí přístroje a i konstruktérům se velké kusy těla pojí jistě lépe než titěrné plastové výlisky klasických mobilních telefonů. Každopádně tedy pevný. Při pohledu zboku se objeví profil dámské obuvi. Vespod jsou u každého z rohů pryžové nožičky pro stabilní držení na stole.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na spodní straně jsou pryžové nožičky pro lepší stabilitu 

Zadní strana nese konektory pro připojení napájení ze sítě, propojení USB kabelem s počítačem a konektor pro klasickou telefonní linku. Zapůjčený nefinální vzorek se mi jako klasický stolní telefon zprovoznit nepodařilo, manuál ovšem říká, že to nebude problém. Nově má tedy GDP-04 i modul od Siemensu s podporou GPRS ve třídě 10, takže se prostřednictvím maximobilu budete moci v nouzi dostat i na web. Vzadu je ještě šachta pro kartu SIM. Tu jednoduše zasunete a zajistíte posuvnou západkou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní stěna s konektory • vkládáme kartu SIM • zajistíme ji západkou 

Zmínil jsem napájení ze sítě. V takovém stavu se dobíjí uvnitř uložená záložní lithium-iontová baterie s kapacitou 1100 mAh. Nepodařilo se mi však zjistit, jak je na tom pohotovostí a výdrží při hovoru. Tiskové materiály mlčí, web výrobce jakbysmet a manuál taky. Hodnoty tak budou vzhledem k vyšší kapacitě lepší než u původního modelu, u kterého jsme si trošku stěžovali, že jeho baterie umožnila jen půlhodinové volání a udržela GDP-02 v pohotovosti necelý jeden den. Je na druhou stranu pravda, že maximobil na krku nosit nebudete a pro odpolední piknik na zahradě bude jeho vnitřní záložní zdroj energie plně dostačující.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Utržené sluchátko 

Pod štítkem na zadní straně se opět objevilo ještě i místo pro čtyři standardní tužkové baterie typu AA. V příručce o jejich podpoře ale není ani slovo a telefon zatím nemá ani kontakty pro vedení energie. Výrobce by vám ale zřejmě na požádání mohl při masové objednávce vyrobit typ, u kterého by bylo možné použít standardní baterie. Třeba pro armádu, co říkáte? 

V další kapitole se podíváme na modře a dobrě podsvícený displej, vyzkoušíme obří tlačítka i plnohodnotnou QWERTY klávesnici a zůstane místo i pro uživatelské prostředí a volání 


 

Témata článku: , Strom, GPD, Dobrý kompromis, Maximum, Piknik, Český design, Destička, Str, Český výrobce, Test, Rychlé vytočení, Aktivní plocha