Jablotron GDP-04 naživo: desetkrát větší mobil

Na světě je nový maximobil. Na své si přijdou starší mobilní uživatelé, ale třeba i kancelářští pracovníci. Jaké bylo krátké setkání s ním a co jsme na tiskové konferenci včera zjistili? Podívejte se, jak vypadá mobil, který je desetkrát větší než ten ve vaší kapse. Bonus: 2× video

Společnost Jablotron, známý český výrobce ještě známějšího maximobilu, včera pořádal tiskovou konferenci, na které oficiálně představil nový stolní GSM telefon s označením GDP-04. A vlastně to nebyl už jen Jablotron, jak jsme jej znali předtím, ale společnost JabloCOM s.r.o., jakožto dceřiná společnost Jablotron s.r.o. specializovaná na produkty v oblasti GSM.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nový GDP-04

Proč to všechno vlastně funguje?

Kdo ještě nebyl obřím sluchátkem a základnou zavalen na první pokus, v podání prvního modelu GDP-02, ten ať ví, že se jedná o mobilní telefon s tělem stolního přístroje, nepřenosného. Zabudován je však GSM modul, který po zasunutí karty SIM umožní volat jako z klasického mobilního telefonu. Proč takové telefony začal Jablotron vůbec vyrábět? Perfektně se totiž hodí pro použití v domácnostech starších uživatelů, kteří si nevědí rady ani se staršími výběhovými typy mobilů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Původní GDP-02

Ty jsou pro ně až příliš složité. Jablotron GDP-02 to napravil, protože přinesl jednoduché ovládání díky obrovské klávesnici a minimu funkcí. Navíc je seniorům mnohem bližší brát do ruky velké sluchátko na točené šňůře, než malou krabičku s nečitelnými informacemi na displeji. Maximobil od Jablotronu si ale snadno najde i místo na stole mladého zaměstnance ve firmě – na firemním čísle jej prostě zastihnete v pracovní době, „po šichtě“ už jen na osobním mobilu.

Klepněte pro větší obrázek
Srovnání s běžným mobilním telefonem

Tip: přečtěte si podrobnou recenzi prvního maximobilu

Jablotron slaví s původním modelem GDP-02 ohromné úspěchy. Na začátek takového podnikání firmy jsou počet deset tisíc prodaných kusů jen v České republice a stovky tisíc objednávek ze světa ohromná čísla. O propagaci se možná neúmyslně postarala zejména stanice CNN, když krátce po představení prvního maximobilu odvysílala lehce sarkastickou reportáž o tom, že se v českých luzích začne prodávat mobil, který se snad ani nedá nosit na krku a je nevzhledný. Okamžitě se ozvaly desítky zájemců o distribuci, někteří operátoři... obří Jablotron tak vycestoval i na Slovensko a později do Rakouska, Polska, Německa, velký úspěch sklidil v Portugalsku a jeho prodeje jsou velmi dobré i u Vodafonu na Novém Zélandě.

S unylým tónem nejdál

Bílou nahradil u nového GDP-04 zelenošedý barevný tón horní části těla telefonu. Do kanceláře se hodí, pokud byste ale chtěli třeba oranžové maximobily do bytu, museli byste firmě nabídnout zakázku na velký počet kusů vyrobených speciálně pro vás. Celkové rozměry jsou 230 × 220 × 100 milimetrů při hmotnosti 920 gramů.

Na pohled je to velmi solidní kus mobilu, dá-li se mu tak ještě říkat. Dojem pevnosti a kvality zpracování je však do značné míry umocněn právě velikostí přístroje. Při pohledu zboku se objeví profil dámské obuvi. Zadní strana nese konektory pro připojení napájení ze sítě, propojení USB kabelem s počítačem a konektor pro internetový kabel. Nově má totiž GDP-04 i modul od Siemensu s podporou GPRS ve třídě 10, takže se prostřednictvím maximobilu budete moci v nouzi dostat i na web.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Z profilu • zadní stěna s konektory

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Karta SIM se zajistí západkou • napájení a konektory USB a LAN

Líbivější tělo novinky měl na starosti Jan Tuček, přední to český designér. Řekněme, že výsledek je dobrým kompromisem mezi uživatelskou přívětivostí, střídmostí a špetkou elegantního designu. V návrhu prý byla dokonce i verze s odklopnou QWERTY klávesnicí, která tak nebyla na těle přístroje normálně vidět. Takový nápad se ale vůbec nelíbil operátorům, kteří jsou živi nejen z volání, ale právě i z textovek. O schovaných písmenkách nechtěli ani slyšet. Přitom plnohodnotná klávesnice je jeden z prvků, který některé seniory na pohled straší a odrazuje je od používání maximobilu - příliš ovládacích prvků, říkají si.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obří číselné klávesy • plnohodnotná QWERTY klávesnice

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sluchátko a místo pro odložení

Pod sluchátkem je destička, na kterou se dají napsat jména kontaktů pro rychlé vytočení jediným tlačítkem. Těch může být až 12. Do paměti telefonu se vejdou celkem dvě stovky jmen, v rámci zachování jednoduchosti ke každému jedno číslo. Místa pro textovky není mnoho, pouhých 8 kB – tedy 20 odeslaných a 20 přijatých. Telefon si pamatuje celkově 60 akcí ve zmeškaných a přijatých hovorech a volaných číslech. Do všech zmiňovaných oblastí se dá rychle vejít tlačítky pod hlavní čtyřsměrnou klávesou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rychlá volba až 12 kontaktů

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek´
Klávesy pro rychlý přístup ke zmeškaným hovorům, psaní zpráv, do adresáře a nejčasti volaných kontaktů • hlavní čtyřsměrná klávesa s tlačítky ovládajícími zahájení, přijetí, odmítnutí a ukončení hovoru

Zůstal zachován opravdu hlasitý odposlech či sklopný displej s modrým, sytým podsvícením a velkým fontem. Jen se opět zapomnělo na podsvětlení klávesnice, což je velká škoda. Telefon se bude prodávat v celkem 19 jazykovým mutacích, takže sice bude mluvit česky, ale psát s háčky a čárkami není možné. Také si nejsem zcela jist, jak se budou českým dědečkům a babičkám zamlouvat popisky kláves jako „calls“, „redial“ apod.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka displejů

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej je výklopný

Za humny je drak

Nový telefon GDP-04 se u nás podle odhadů začne prodávat v červnu. Cenu nám zástupci výrobce neprozradili, měla by být ale údajně mírně vyšší než u současného modelu, který stojí približně 4 700 Kč. Nový telefon není náhradou staršího maximobilu, oba dva se budou prodávat současně. Třeba Čína prý nedá dopustit na starší bílou variantu, usedlé šedozelené a hranaté Jablotrony GDP-04 se tamním partnerům tolik nelíbí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Diskuze (18) Další článek: Eurotel: při nákupu telefonu s Mobil+ už neušetříte (oživeno - vyjádření operátora)

Témata článku: Děs, Dobrý kompromis, Destička, Mobil, MOBI, Český design, Rychlé vytočení