Jak bude v praxi fungovat přenositelnost čísel

Mobilní operátoři se připravují na blížící se přenositelnost čísel. Připravte se také. V článku najdete aktuální informace týkající se přenositelnosti. Dozvíte se, jak to bude vypadat v praxi, jak poznáte, do jaké sítě se volá, kolik bude služba stát atd.

Je vůbec mezi čtenáři MobilManie někdo, kdo ještě neslyšel pojem přenositelnost mobilních čísel? Všichni se již několik let těšíme, až budeme moci vzít svoje krásné mobilní číslo, které každý zná, a přejít s ním k jakémukoli jinému operátorovi. Pokud se vám například při vstupu Oskara na trh podařilo získat pěkné číslo, ale vyhovují vám spíše ceny jiného operátora, budete k němu moci přejít. Číslo vám přitom zůstane, ale budete se přihlašovat do jiné sítě.

Proč už tady něco tak užitečného dávno nemáme? Zatím tomu bránil neexistující zákon. Minulý týden ale prezident podepsal nový Zákon o elektronických komunikacích, který zavádí všechny legislativní kroky nutné pro praktické uskutečnění přenositelnosti. Nyní je na řadě Český telekomunikační úřad, který musí vydat prováděcí směrnici. Podle odhadů Eurotelu, který včera na téma přenositelnosti čísel uspořádal tiskovou konferenci, by to měl stihnout během června či července. Praktické spuštění služby se dá očekávat začátkem příštího roku.

To číslo mi zabalte s sebou

Jak bude takový přechod vypadat v praxi? Jakmile se rozhodnete, že vám váš operátor nevyhovujete, zajdete k němu a odhlásíte se. Pokud u něj budete mít nějaké nevyrovnané účty, musíte je samozřejmě nejprve doplatit. Na základě toho potom získáte potvrzení, že jste splnili všechny podmínky nutné k přenosu čísla.

S tímto potvrzením navštívíte operátora, ke kterému se chystáte přejít. U něj si dohodnete přesný den, kdy dojde k přenosu čísla, a získáte novou kartu SIM. Váš nový operátor už dohodne všechny potřebné podrobnosti s vaším starým operátorem. Ve zvolený den vám přestane fungovat stará karta a můžete začít používat novou.

K novému operátorovi se ale převádí jen číslo, nikoli nastavení služeb nebo peníze. U nového operátora tak budete muset znovu aktivovat všechny služby, na které jste zvyklí – wap, MMS, informační služby a podobně. Některé služby samozřejmě nový operátor nemusí vůbec nabízet (např. službu Office Connector najdete jen u Eurotelu).

Drobný problém budou mít majitelé předplacených karet. Jelikož se jim nepřevede kredit, musí ho předem provolat. Operátor, od kterého odcházejí, totiž asi nebude ochotný vyplatit jim kredit v hotovosti.

Dosud není jasné, kdo zaplatí převod čísla mezi operátory. Je ale pravděpodobné, že se na nákladech bude podílet zákazník a operátor, ke kterému se rozhodl přejít. Eurotel zatím nepředpokládá, že by umožnil přenositelnost zákazníkům své analogové sítě NMT.

Kam jsem se to dovolal?

Určitě je vám jasné, že je pomalu pryč idylická doba mobilního středověku, kdy bylo možné odhadnout operátora podle předvolby. Se zavedením přenositelnosti čísel už nezjistíte, jestli je člověk s předčíslím 602 zrovna v síti Eurotelu nebo něde úplně jinde. Pokud ale používáte tarif, který rozlišuje cenu za volání do různých sítí, určitě vás to bude zajímat.

Eurotel zatím přemýšlí, jak dát zákazníkům vědět, do které sítě právě volají. Pravděpodobně nejjednodušší by bylo, kdyby se místo vyzváněcího tónu ozvala zpráva typu „Právě voláte do sítě T-Mobilu“. Lidem by se to ale pletlo s uvítacími tóny a po nějaké doby by je toto hlášení pravděpodobně obtěžovalo.

Navíc je možné, že po počátečním nadšení vás přestane zajímat, kam vlastně voláte. U svých známých brzy zjistíte, jakého operátora používají, a u neznámých lidí nebudou krátké hovory za vyšší sazbu příliš vadit. Nevoláte jim přece proto, že mají stejného operátora jako vy, ale protože něco potřebujete. Eurotel zvažuje, že vytvoří informační službu, která umožní zjistit síť člověka prostřednictvím SMS, wapu nebo přes internetové stránky.

Zkušenosti z ciziny

Zatímco my jsme na přenositelnost mobilních čísel celí natěšení, v cizině už zjistili, že to zase taková bomba není. Například v sousedním Německu, kde přenositelnost funguje od listopadu 2002, využilo tuto službu během prvních dvanácti měsíců jen 0,4 % zákazníků. Opačný extrém jsou zákazníci v Belgii, kterých přešlo v prvním roce k jinému operátorovi plných 7,3 %.

Evropský průměr se pohybuje přibližně kolem dvou procent a Eurotel očekává, že v Česku se od něj příliš neodchýlíme. Generální ředitel Michal Heřman si navíc věří – podle něj existují případy, kdy na přenositelnosti nejvíc vydělal nejsilnější hráč na trhu.

Technické a ekonomické pozadí

V Eurotelu má na přenositelnost čísel na starosti přibližně padesát zaměstnanců, kteří samozřejmě spolupracují s ostatními mobilními operátory a státními orgány. Eurotel odhaduje své náklady na zavedení služby na 400 milionů korun. Celkové náklady pro všechny české mobilní operátory by se měly pohybovat kolem jedné miliardy.

Náklady ale vzniknou i firmám, se kterými operátoři spolupracují. Například společnosti, které se zabývají prodejem log či melodií, budou nyní muset řešit, do které sítě mají vlastně objednaný obrázek poslat. Když si ze svého čísla s předvolbou 605 objednám logo, mají ho poslat do sítě T-Mobilu, Eurotelu nebo Oskara?

Z tohoto důvodu by měla vzniknout databáze s informacemi o operátorech, kteří přísluší jednotlivým telefonním číslům. Operátoři zatím přemýšlí, jestli vytvoří jednu centrální databázi, nebo budou problém řešit pomocí tří propojených databází.

Tak kde to vázne?

Základní předpoklad – schválení příslušného zákona – už je splněn. Operátoři se nyní musí dohodnout na všech technických podrobnostech a postupech. Poté vyčkají na technické pokyny Českého telekomunikačního úřadu a začnou službu technicky implementovat. Po několika měsících implementování, testování a opravování chyb se snad konečně přenositelnosti dočkáme. Předpokládaný termín, tedy začátek příštího roku, vypadá poměrně realisticky. Bude ale zajímavé sledovat, jaké nové tlaky vnese do boje o přenositelnost nový vlastník Oskara.

Diskuze (119) Další článek: Siemens nabízí k vyzkoušení prototypy svých nových mobilů

Témata článku: , , Pře, Přenos, Jak, Stará karta, Opačný extrém, F +