Kolik dní musí průměrný Čech pracovat na iPhone XS a pro koho je jablko za hubičku?

Nový iPhone XS a jeho zvětšená varianta XS Max jsou nejdražší sériově vyráběné smartphony na světě. Vzhledem k jejich ceně se z nich pro mnoho lidí na světě stává prakticky nedostupné zboží. Cena iPhonu XS se navíc liší podle jednotlivých trhů. Pokud mezi proměnné zahrneme ještě průměrnou mzdu v dané zemi, můžeme získat údaj o tom, jak dlouho člověk v dané zemi na pořízení nového iPhonu XS musí průměrně pracovat.

Právě tuto statistiku vypracovali analytici ze společnosti Picodi. Jako vstupní data posloužily oficiálně zveřejněné ceny iPhonu XS ve verzi 64GB ve 42 zemích světa a veřejně dostupné informace týkající se průměrné mzdy v těchto zemích za rok 2017 nebo za poslední dostupné období. Podle těchto výsledků si průměrný Čech vydělá na iPhone XS za něco málo přes 26 dní, což je mezi porovnávanými státy zhruba střední hodnota.

Klepněte pro větší obrázek

Nejlevněji, tedy za 999 amerických dolarů, se iPhone XS 64GB prodává na domovském trhu Applu ve Spojených státech. Přesto pro průměrného obyvatele zde není telefon nejdostupnější. Díky obrovskému bohatství zemí jako Švýcarsko, Lucembursko, Norsko, SAE nebo Dánsko a vysoké průměrné mzdě si tamní obyvatelé vydělají na telefon o něco rychleji. Rozdíly jsou však v řádu jednotek dnů.

Průměr EU

V Česku stojí nejlevnější varianta iPhonu XS 29 990 Kč. Vzhledem k tomu, že průměrná hrubá měsíční mzda v ČR podle Českého statistického úřadu činí 31 851 Kč (čistá mzda je 24 011 Kč), průměrný Čech musí pracovat 26,2 dne, aby ušetřil na nákup nového iPhone (samozřejmě za předpokladu, že nemá žádné jiné výdaje a sbírá peníze jen na mobil). To je pětkrát déle než ve Švýcarsku, ale šestkrát méně než na Filipínách.

Úplně špatně na tom nejsme ani v rámci EU. Ze zemí bývalého východního bloku nás předstihli pouze Estonci a Slovinci. Naopak na iPhone u nás vyděláváme o něco kratší dobu než Portugalci a Řekové. Nejdéle musejí na iPhone XS pracovat obyvatelé Filipín, přes 156 dní. Statistika nevyznívá příznivě ani pro Pákistán – kvůli místním nízkým platům zde musí člověk s průměrným příjmem vydělávat přes 88 dní.

Komentujeme Apple keynote:

Diskuze (105) Další článek: Motorola odpískala výrobu Moto Modu v podobě QWERTY klávesnice. Nebyl o něj zájem

Témata článku: Apple, , , , , , , Apple iPhone XS, Nejlevnější varianta, Průměrný příjem, Dolar, Krátká doba, Dánsko, Česká republika, Norsko, Pákistán, Hubička, Zvětšená varianta, Picodi, Mzda, Lucembursko, Průměrná mzda, Bohatství, Střední hodnota, Vstupní data,