Jak fotí Apple iPad Pro (2020)

Fotoaparát většinou nebývá klíčovým prvkem tabletů a i minulé iPady ukázaly, že zde Apple spíše recykluje objektivy ze starších iPhonů. To se sice částečně událo i u iPadu Pro (2020), ovšem s několika pozitivními změnami. Jednak zde Apple poprvé v iPadu použil duální fotoaparát, ale úplnou premiéru si zde odbyl také LiDAR, který zřejmě v budoucnu uvidíme i v iPhonech.

Sestavení fotoaparátu Apple iPad Pro (2020):

  • Hlavní objektiv: 12 Mpx, světelnost f/1.8, ohnisko 29 mm; video až 4K při 60 fps
  • Ultraširoký objektiv: 10 Mpx, světelnost f/2,4, ohnisko 14 mm, zorný úhel 125°; video až 4K při 60 fps
  • LiDar

Hlavní objektiv má zde rozlišení 12Mpx při cloně f/1.8, přičemž snímač je o něco menší a objektiv má proti novým iPhonům i delší ohnisko 29 mm. Ultraširoký objektiv je ale úplnou novinkou, jelikož má rozlišení 10Mpx při cloně f/2.4. Na návykově plynulé zoomování z vlajkových iPhonů tedy zapomeňte, rozdíl v rozlišení je při přepnutí objektivů patrný, alespoň si ale Apple znovu dal práci se stejnou kalibrací barev. Více však zamrzí absence optické stabilizace.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotky. Fotografie v plné kvalitě naleznete na úložišti Microsoft OneDrive.

Přestože nejsem příznivce focení tablety, tak jsem v rámci testu několik udělal několik snímků a vcelku mě překvapily. Za dobrého světla totiž iPad Pro fotí na poměry tabletů excelentně. Kvalitou si však nezadá ani s nadprůměrnými telefony. Fotky jsou ostré, detailní a velmi se mi líbilo i jejich živé barevné podání. 

Objektiv si také většinou slušně poradí s protisvětlem i velkým dynamickým rozsahem, kde pomůže zejména povedené HDR. V případě ultraširokého objektivu už je ale situace o něco horší, fotky jsou sice stále ostré, ale nižší rozlišení znamená i méně detailů a navíc má objektiv tendenci často přepalovat.

Co se týče nočních fotek, s ultraširokým objektivem budete vzhledem k bídné kvalitě fotit opravdu jen ve velké nouzi. Bohužel i hlavní objektiv za dnešními top smartphony hodně zaostává. Fotky jsou hodně tmavé a je vidět, že tablet není schopný získat dostatek světla, což se projevuje i na větším množství šumu. O to více zamrzí absence nočního režimu, kde by mohl sílu ukázat výkonný procesor.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Srovnání obou objektivů

Nyní ale k samotnému LiDARu. Jeho použití v tabletu vyvolalo poměrně velkou pozornost, jelikož je známý zejména ze samořiditelných aut. V praxi, ale jde jen o něco pokročilejší ToF kamerku, pro kterou budete těžce hledat využití. Tím nekritizuji samotný LiDAR, ten v praxi funguje na výbornou. Tím, že si pomocí okem neviditelných paprsků zmapuje celý okolní prostor přidává ve srovnání s optickým řešením v iPhonech o něco vyšší přesnost. Navíc zde odpadává nutnost neustálé kalibrace, kterou iPhony požadují po každém spuštění AR aplikací. Zde je vše bleskově rychlé, takže má tablet prostor zmapovaný prakticky v okamžiku spuštění aplikace.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka rozšířené reality za pomoci LiDARu

Kde však Lidar využijete? V základu od Applu získáte pouze aplikaci pro měření v AR, případně si můžete v rozšířené realitě prohlédnout jiné jablečné produkty. Se zbytkem jste odkázáni na aplikace z AppStoru. V něm najdete výukové aplikace, můžete si váš obývák zaplnit virtuálním nábytkem z IKEA nebo si vyzkoušet MineCraft přímo na desce vašeho stolu. Pro vyzkoušení a chlubení před kamarády skvělé, ale za 3 týdny testování jsem nenašel nic, co bych dokázal běžně používat. Přínosy LiDARu jsou tedy vzhledem k nedostatku obsahu zatím velmi omezené.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu a jeho nastavení

V iPadu Pro najdete také 7Mpx čelní kamerku s clonou f/2.2, kterou jistě dobře znáte z nových iPhonů. Fotky jsou tedy dostatečně ostré, mají dostatek detailů a pro focení selfie poslouží na výbornou. Mnohem více ji však oceníte při videohovorech, kde by její kvalitě mohly počítače od Applu velmi závidět.

Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové selfie

Tablet umí samozřejmě i natáčet video, a to až ve 4K při 60fps, a to dokonce oběma hlavními objektivy, což znamená, že při všech rozlišeních je možné ve videu plynule oddalovat a přibližovat. Video kvalitou sice za iPhony trochu ztrácí a znát je i chybějící optická stabilizace, nicméně stydět se za jeho kvalitu rozhodně nebudete.

Za zápůjčku tabletu Apple iPad Pro děkujeme obchodu CZC.cz.

Diskuze (8) Další článek: KOMENTÁŘ: V boji Epicu s Applem nebude vítěze

Témata článku: Apple, , , , , , , , , Apple iPad Pro 11 LTE (2020), Apple iPad Pro 11 Wi-Fi (2020), Apple iPad Pro 12.9 LTE (2020), Apple iPad Pro 12.9 Wi-Fi (2020), AppStore, Pro +, Objektiv, Google Ara, VÚT, Aplikace, Fotka, Lidaru, Clona, IPhonům, F +,