Jak fotí dvoumegapixelová Nokia N70?

Velká recenze chytrého telefonu Nokia N70 je na spadnutí. Zatím vám nabízíme samostatný článek věnovaný vestavěnému digitálnímu fotoaparátu. Jak fotí druhá dvoumegapixelová Nokie, která se navíc nechlubí značkou Carl Zeiss?
Kapitoly článku

Nokia N70 je třetí dvoumegapixelový fotomobil na českém trhu. První byl Sony Ericsson se svým telefonem K750i a příbuznými modely W800i a D750i. Druhá byla Nokia N90 „Carl Zeiss“ a nyní se začal prodávat smartphone N70. V listopadu se dočkáme dalšího fotomobilu se snímačem o rozlišení 2 MPx – Samsungu D600.

Sony Ericsson K750i Nokia N90 Samsung D600E

Fotografie v článku jsou (až na několik výjimek) v plném rozlišení, bez jakýchkoli úprav a najdete v nich i hlavičku EXIF

Zeiss je asi jen nálepka

Zatímco Nokia N90 se mohla chlubit optikou s nálepkou Carl Zeiss a automatickým zaostřování, testovaný model N70 se vrací zpět k běžným fotomobilům. Nenajdeme zde autofokus, zaostření je pevné. Aplikace pro focení a natáčení videa však vychází z Nokie N90 a nabídne řadu možností.

Jak tedy Nokia N70 fotí? Při srovnání se všemi současnými fotomobily je skvělá. O optice sice nelze říct, že je nejkvalitnější, ale počet megapixelů dokáže kvalitu trochu zachránit. Nejvyšší třídu je ale vhodné srovnávat také s přímými konkurenty a ani tady N70 nedopadne špatně. Ať se Carl Zeiss nezlobí, ale Nokia N70 i bez požehnání věhlasné značky fotí v některých případech lépe než N90. Na špičce potom většinou stále zůstává Sony Ericsson.

Klepněte pro větší obrázek Myslím, že to není špatné


Ukázkové fotografie pořízené Nokií N70 najdete ve druhé kapitole tohoto článku

Blesk může překvapit

Maximální rozlišení snímků pořízených Nokií N70 je 1 600 × 1 200 bodů, tedy přesně 1,92 Mpx. K dispozici jsou i nižší rozlišení: 1 024 × 768 (v manuálu je nesprávně uvedeno 1 280 × 960) a 640 × 480. Rozlišení byla zvolena lépe než u Nokie N90. Fotografie se ukládají do formátu JPEG a soubory mají průměrnou velikost 400 kB.

Fotomobil nemá optický hledáček, stejně jako všechny ostatní na trhu. Místo něj se používá displej. Nokii můžete držet v jedné ruce, anebo i naležato, podobně jako běžný fotoaparát. Na boku je totiž speciální tlačítko, které funguje jako spoušť. Snímek je ale v takovém případě situován méně přirozeně na výšku.

Fotoaparát lze nejrychleji aktivovat odsunutím zadního krytu a odhalením objektivu. První snímek tímto způsobem pořídite za 4,4 s, což není žádná sláva. Ba právě naopak – je to nejhorší hodnota z pětadvaceti fotomobilů, které jsme tomuto testu podrobili. Příbuzná Nokia 6681 zvládne z pohotovostního stavu exponovat už za 2,67 s, Nokia N90 za 3,32 s.

Vedle objektivu je matné bílé okénko vestavěného blesku. Standardně je vždy po aktivaci fotoaparátu nastavena automatika, kdy fotoaparát sám rozhodne, zdali blesk použít nebo ne. V nastavení se dá blesk také manuálně zvolit nebo zakázat, stačí ale zavřít kryt objektivu a nastavení je ztraceno. Blesk je při fotografování v horších světelných podmínkách velmi důležitý. Skutečně dokáže pomoci.

Při stisknutí spouště se ozve zvuk napodobující závěrku skutečného fotoaparátu. Po nastavení tichého režimu je ale telefon potichu, focenou osobu upozorní jen krátký záblesk diody vedle objektivu.

Nokia N70 má ještě druhý fotoaparát na čelní straně. Primárně je určen pro videohovory, dá se ale použít také při focení autoportrétů. Má rozlišení 640 × 480 bodů, žádné možnosti nastavení a kvalita snímků je dost špatná.

To nejdůležitější chybí

Stejně jako u Nokie N90 je i v aplikaci pro fotografování s Nokií N70 kontextová nabídka, přes kterou se dá dostat k často používaným nastavením.

1. Scéna. Zde je několik připravených programů – automatika, portrét, krajina, noc a sport. Jeden režim je uživatelský a lze v něm nastavit např. blesk, vyvážení bílé, barevný tón apod. Nokia v manuálu tvrdí, že při režimu Sport se sníží rozlišení na 800 × 600 bodů, ve skutečnosti ale formát zůstává stejný.

2. Blesk. Už jsem psal, že standardně je pokaždé nastavena automatika. Můžete zde ale blesk nuceně zapnout nebo vypnout.

3. Vyvážení bílé. Lze vybrat automatické nastavení, slunečno, zamračeno, žárovku a zářivku. S režimy vyvážení bílé se občas vyplatí experimentovat, automatika není všemocná. Příklad najdete v druhé kapitole.

 

4. Barevný tón. V této nabídce lze vybírat efekty – sépii, černobílý režim a inverzní efekt.

Vertikální směry čtyřsměrného tlačítka ovládají zoom. Je digitální, takže pro fotografie určené pro prohlížení na počítači nebo nedejbože pro tisk nepoužitelný. Pro zobrazení na malém displeji ale stačí. V nabídce lze také aktivovat rozšířený, až dvacetinásobný zoom. Jeho nepoužitelnost se samozřejmě s každým dalším krokem zvyšuje.

Ve srovnání s Nokiemi 6630 a 6681 však fotomobilu chybí možnost ovlivňovat expozici. Ani u těchto starších modelů sice Nokia nenabídla standardní kompenzaci expozice, ale přesto se u snímku určitým způsobem daly úrovně černé a bílé ovlivnit. Nokia N70 tuto možnost nenabízí. U automatických fotoaparátů je to přitom nejdůležitější funkce, kterou lze ovlivňovat výslednou podobu snímku a zajistit, aby nebyl přesvětlený nebo příliš tmavý.

Něco málo k videu

Natáčení videa začíná být se současnými telefony zajímavější a užitečnější než dřív. Začíná to rozlišením: Nokia N70 dokáže natáčet ve formátu 352 × 288 bodů, což je čtyřnásobná plocha než nabídne většina ostatních fotomobilů. Nokia v tomto rozlišení natáčí do formátu MP4, u polovičního rozlišení zvolí 3GPP.

Kamera má velmi slušnou snímkovací frekvenci a délka nahrávky je závislá jen na volné paměti. Při natáčení lze používat digitální zoom a v nastavení můžete zvolit, zdali se má nahrávat zvuk.

Prohlédněte si ukázkové video

Jeden z nejlepších

Nokia N70 je velmi dobrý fotomobil. Právem patří mezi špičku a zejména snímky v otevřené krajině dopadly lépe než u některých konkurentů. Horší to je v interiéru. Automatika fotoaparátu rovnou nastavít vysokou citlivost ISO a důsledkem je viditelný šum. Tragické je potom makro – objektiv s pevnou ohniskovou vzdálenosti na snímky z menší vzdálenosti zjevně nestačí. Je to přitom škoda, vždyť fotomobily by se daly nejlépe využít právě pro focení textů, poznámek a dalších blízkých objektů.

Celkově ale můžeme fotoaparát v Nokii N70 hodnotit kladně, ve srovnání s megapixelovými předchůdci je zase o krok dál.

Podrobné parametry fotoaparátu Nokie N70 najdete v katalogu fotomobilů


Ve druhé kapitole tohoto článku najdete ukázkové fotografie pořízené Nokií N70

Témata článku: Nokia, , , , Nokia 6681, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Nokia N90, Samsung D600E, Sony Ericsson K750i, Požehnání, Černobílý režim, Viditelný šum, F +, Automatický fotoaparát, Třetí snímek, Jak,