Jak fotí Poco X3 NFC

Design hodně vystouplého fotomodulu je jedna věc, díky svému seříznutí se ale telefon nekýve, i když leží hodně z kopce. Důležité však je, že je fotomodul uprostřed a tak si před snímače nebudete strkat prsty. Obecně mě mrzí, že se u Poco X3 NFC tak nějak zapomnělo na stabilizaci u hlavního snímače. Alespoň elektronická by zde být mohla bez nějakého významnějšího dopadu na cenu telefonu. To, že širokoúhlý snímač nemá autofocus a že 2 Mpx snímač pro makro je zcela zbytečný, protože výřez z hlavního má řádově větší kvalitu, to už jsme si na prahu střední třídy zvykli, ale mít dneska čtyři fotoaparáty je holt móda.

Parametry snímačů Poco X3 NFC:

  • 64 Mpx hlavní snímač, f/1.89, velikost 4v1 pixelu 1.6 μm a senzoru 1/1.73"
  • 13 Mpx širokoúhlý snímač, f/2.2, úhel záběru 119°
  • 2 Mpx macro snímač, f/2.4, velikost pixelu 1.75 μm 
  • 2 MPX snímač hloubky ostrosti, f/2.4, velikost pixelu 1.75 μm 
  • 20 Mpx selfie kamerka, f/2.2, velikost 4v1 pixelu 1.6 μm

V módě je dnes také nechat do spousty věcí mluvit AI, což Poco X3 NFC zvládá na na všech snímačích včetně selfie kamerky. Nutno dodat, že se nejedná o zásahy nijak extrémní a AI je tedy spíše přínosná, než naopak. To samé platí pro HDR, které jsem stejně jako AI nechal po celou dobu v režimu auto. Speciální režimy, jako je makro pro makro snímač, nebo plnohodnotných 64 Mpx, je potřeby vždy zapnout, ve výchozím stavu fotíte do 16 Mpx ve formátu 4:3. Rychle lze přepínat mezi přiblížením 0,6× (širokoúhlý snímač)/1×/2× (výřez z hlavního snímače).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vzhled aplikace Fotoaparát a její nastavení u Poco X3 NFC.

Kvalita výsledných fotografií z hlavního snímače mě opravdu překvapila. Dobré podání barev, míra detailů, minimum šumu nebo deformací, samozřejmě vše poplatné ceně telefonu, ale výsledek velmi překvapující. I snímky v dvojnásobném přiblížení nevypadají vůbec špatně, i když zde už se hladina šumu zvyšuje. Zajímavý postřeh mám u makro snímků a portrétů u hlavního snímače. Ve spolupráci se snímačem pro hloubku ostrosti odvádí překvapivě dobrou práci, ale ten efekt rozmazání pozadí je někdy až příliš přehnaný. Ve výsledku to potom vypadá, jako by rozmezí, ve kterém je snímek ostrý, bylo tak malá, že se do něj nemůže nic vlézt. No a širokoúhlý snímač? I za dokonalého světla trpí deformací roviny a sléváním detailů po stranách, po celé ploše je potom neúměrné množství šumu. Navíc neumí ostřit, takže snaha z něj něco vykouzlit je vždy marná.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka možností přiblížení 0,6× (širokoúhlý snímač)/1×/2× (výřez z hlavního snímače).

Režim 64 Mpx pro maximální využití snímače je za mě tak na pochlubení se. Výsledná fotografie jde sice hodně přiblížit, ale také rapidně stoupá šum. Lepší je tak za mě fotit do 16 Mpx, kde se informace ze čtyř pixelů skládají do jednoho. Makro režim jsem již zmínil. 2 Mpx snímač s fixním ostřením od 4 cm a hodnotou f/2.4 je za mě naprostou zbytečností, ve všech situacích je lepší hlavní snímač. Okomentovat stojí za to ještě noční režim. Ten sice umí do fotografie dostat viditelně větší množství světla a mít tak líbivější fotku na displeji telefonu, ale po přiblížení nebo zobrazení na PC/TV je vidět obrovská postprocessingová deformace objektů, které čím větší vzdálenost mají, tím více ploché, slité a bez detailů jsou. Takže noční režim ano, ale jen při focení blízkých objektů.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Video umí Poco X3 NFC natáčet v maximálním rozlišení 4K při 30 fps. 120 fps potom zvládne maximálně ve FullHD rozlišení, pro 960 fps už musí postačit pouze HD rozlišení. Alespoň u videa najdeme elektronickou stabilizaci obrazu, což v mnohém přispívá k dobrému výsledku. Video je kromě první vteřiny po startu plynulé, bez trhání a záškubů, žádné viditelné přeostřování se taky nekoná, i zvukový stopa je vcelku přesná a bez deformací, přeostřování probíhá bleskově, záznam rychlého pohybu se netrhá, tohle 4K video je v dané cenové kategorii opravdu výborné. Až na tu první vteřinu.

Ukázkové video (4K, 30 fps):

Váš názor Další článek: DxOMark komplexně otestuje smartphony. K foťákům a kvalitě zvuku přidá i displeje

Témata článku: Poco, , , , , , , , , , , , Poco X3 NFC, FPS, Rapid, Přiblížení, Deformace, Šum, F +, Praha, Móda, Výřez