Jak fotí Realme 7 Pro? Má jeden z nejlepších nočních režimů ve střední třídě

Realme 7 Pro přináší čtyřnásobný fotoaparát. Najdeme zde hlavní 64Mpx snímač, 8Mpx ultraširoký objektiv a dvojici dodatečných objektivů pro makro režim a portrétní snímky. Kdo by tedy čekal, že Realme sáhne po teleobjektivu, bude zklamaný, nicméně vzhledem k cenovce 8 000 Kč, to výrobci nelze tolik zazlívat.

Sestavení fotoaparátu Realme 7 Pro:

  • Hlavní objektiv: 64 Mpx (Sony IMX682), clona f/1.8, ohnisko 26 mm, velikost senzoru 1/1.73”; video 4K (30 fps), FullHD (30/60/120 fps)
  • Ultraširoký objektiv: 8 Mpx, clona f/2.3, ohnisko 16 mm,  úhel záběru 119°
  • Makro objektiv: 2 Mpx, clona f/2.4
  • Portrétní objektiv: 2 Mpx, černobílý, clona f/2.4
  • Selfie kamerka: 32 Mpx, clona f/2.5, úhel záběru 85°

Hlavní je to, že hlavní 64 Mpx snímač od Sony dokáže opravdu zaujmout. Fotky z něj jsou ostré, mají vyvážené barvy a líbilo se nám také množství detailů, které dokáže pojmout. Překvapivě dobře si díky automatickému HDR poradí s protisvětlem a velkým dynamickým rozsahem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové snímky jsou ve střední třídě rozhodně nadprůměrné

Opravdu velkým překvapením pro mne byl noční režim. U dražších vlajkových modelů jej vídáme běžně a víme, že výslednou kvalitu dokáže opravdu posunout. Nicméně ve střední třídě většinou jde pouze o marketing a výsledek minimální. Realme 7 Pro překvapivě není ten případ. Narozdíl od jiných modelů jej navíc nabízí rovnou ve dvou variantách.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Srovnání hlavního a ultraširokého objektivu

První noční režim zvaný „AI”  je čistě automatický a využívá dlouhou závěrku a skládání snímků s různou expozicí, jehož výsledkem je to, že dokáže scénu výrazně rozsvětlit a nechá vyniknout detaily. Účinnost je samozřejmě závislá na množství světla na scéně. Při naprosté tmě scénu rozzáří, ale s daní velkého šumu. Pokud jej ale vyzkoušíte například na ulici s pouličním osvětlení, dostantete výsledek dostanete opravdu působivé snímky. Vše se navíc dá vylepšit nočním PRO režimem, který dovolí upravit ISO či kompenzaci expozice.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Srovnání normálního nočního režimu.

Abychom ale jen nechválili, zbylé tři objektivy zde jsou víceméně jen do počtu. Použitý ultraširokáč v noci raději ani nezkoušejte a i ve dne je velký rozdíl v kvalitě detailů, navíc má jinak zkalibrované barvy, takže jsou více syté a snímky působí trochu jako omalovánky. Monochromatický snímač pak oceníte u portrétních snímků. Makroobjektivu s rozlišením 2 Mpx se vzhledem k mizerné kvalitě detailů rádi vyhnete. I zde platí, že lepších výsledků dosáhnete zoomem z hlavního fotoparátu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Demonstrovat kvality nočního režimu jsme rozhodli ve srovnání s 3x dražším Apple iPhonem 11 Pro u posledního smímku.

Když už mluvíme o zoomování, to je s Realme 7 Pro možné, ovšem pouze digitálně. To pro mnohé může být velmi matoucí, jelikož přímo v prostředí k němu přímo vybízí s rychlými volbami pro 2× a 5× zoom, které většinou vídáme jen u telefonů s optickým přiblížením. Díky vysokému rozlišení hlavního snímače ale i přiblížené snímky za dobrého světla působí použitelně.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu

Prostředí fotoaparátu vypadá podobně jako u většiny dnešních smartphonů a Realme se nenechalo zahanbit ani množství režimů. Kromě již zmíněných je zde například režim Expert s možnostmi manuální nastavení, režim panorama, skener textu, Google Lens a samozřejmě zkrášlení obličeje.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparát se chlubí zoomovacími ikonkami. Narozdíl od jiných modelů je zde přiblížení pouze digitální. Přesto je za dobrého světla vcelku použitelné.

Chybět nebude ani čelní kamerka s 32Mpx rozlišením, která ostrostí i kvalitou detailů potěší nejednoho selfiemaniaka a skvěle poslouží i při videohovorech. Kupodivu má však poněkud horší clonu f/2.5, která je s nedostatkem světla velmi znát. Realme to však schopně kompenzuje nočním režimem pro selfie.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové makro snímky

Telefon samozřejmě zvládá také natáčení videa, a to až ve 4K rozlišení při 30 fps a možné je i natáčet ve Full HD při 60 fps, případně 120 fps v rámci slow-mo videí. Kvalita videa a jeho detailů je vzhledem k ceně spíše průměrná, nicméně musím pochválit opravdu velmi zdařilou elektronickou stabilizaci.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové selfie

Ukázkové video (1080p, 30fps):

Diskuze (26) Další článek: O2 chystá nový e-shop. Zakoupené telefony doručí zdarma domů nebo na prodejnu

Témata článku: Realme, , , , , , , , , , , , , , , Realme 7 Pro, Makro, FullHD, Rez, Detail, Úhel záběru, Clona, ISO, Expert, FPS,