Jak fotí Samsung Galaxy Xcover 4s

Samsung Galaxy Xcover 4s vychází z dva roky starého Xcoveru 4, a z fotografického pohledu se, bohužel, nic nezměnilo. Jihokorejci tedy i nadále u telefonu vsází na jeden snímač, konkrétně na 16MPx S5K2P6SX vlastní výroby, který nepodporuje stabilizaci. Předchozí model disponoval 13MPx snímačem S5K3L2. Fotoaparát na zadní straně z těla telefonu vystupuje jen nepatrně, a je doplněn přisvětlovací LED diodou.

Zoom řeší Xcover 4s šalamounsky. Skoro to vypadá, že optika dvojnásobně přibližuje, jedná se však jen o 2× digitální zoom. Focení v režimu Živého zaostření (s rozostřeným pozadím) je docíleno pouze softwarově. A funguje pouze na obličeje. 

Tip: Naše galerie ukázkové snímky standardně zmenšuje a komprimuje. Ve větší podobě je v ní uvidíte po kliknutí na lupu. Originály jsme uložili na Google Drive.

Momentky bez nároků na kvalitu

Fotoaparát můžete na telefonu spustit dvojklikem na domovské tlačítko, pokud však v telefonu máte paměťovou kartu se stovkami fotek, můžete si na úplné spuštění aplikace počkat i několik vteřin navíc. Několikrát nám kvůli tomu unikly „momentky“. Samotná fotoaplikace je podobná jiným modelům od Samsungu, vlevo máte vyneseny rychlé volby (zbytek musíte nastavit přes Nastavení, stejně toho ale moc není), pravý bok slouží k přepínání fotorežimů, resp, pro přepnutí na selfie kamerku. K pořizování fotek můžete používat i oranžovou klávesu Xcover.

Klepněte pro větší obrázek
Uživatelské rozhraní fotoaparátu

Samsung u Xcoveru 4s zůstal věrný jednomu fotoaparátu, který fotí hodně podobně jako dva roky starý Xcover 4. Na přímém slunci či za dobrého osvětlení pořídíte vcelku slušné snímky, takže z fotek z letní dovolené budete zřejmě spokojeni. S úbytkem světla však na povrch vyplouvají nedostatky snímače. Často má problém automaticky zaostřit, dělají mu problém přechody mezi světlem a tmou, a často jsou fotografie, buď výrazně zašuměné nebo nesprávně zaostřené.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zoom je pouze digitální, přiblížené snímky postrádají potřebnou ostrost

Umělá inteligence se sice stará o nastavení parametrů podle aktuální scény (včetně Auto HDR), když jsme však funkci vypnuli, nenarazili jsme na žádný podstatný rozdíl. Zejména HDR moc dobře nefunguje, proti slunci se u stromů slévají detaily a snímky jsou hodně tmavé.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Optimalizátor scén ani HDR nedělají žádné zázraky. Když funkce vypnete, rozdíl nepoznáte

Makrofotografie mají o něco lepší kvalitu, v drtivé většině případů však musíte snímači ručně ukázat, kam má ostřit, jinak bude fotka mít zcela jinou (rozumějte špatnou) rovinu ostrosti, než chcete.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové makrosnímky, dotykové ostření je u nich opravdu potřeba

Od fotografií z interiéru jsme toho moc nečekali. A udělali jsme dobře. Barvy jsou občas trochu mimo, a fotky spojuje neostrost v rozích.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotky z interiéru

Při focení nočních snímků si můžete být jisti, že vaše oko toho vidí daleko více, než snímač telefonu. Ten zaznamená jen skutečně velmi výrazná noční světla (na ty v dálce ani pořádně nezaostří), vše ostatní obklopí černočerná tma.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové noční foto z interiéru při umělém osvětlení, a z exteriéru

A ani pětimegapixelová selfíčka se nemají moc čím chlubit. Rozostření pozadí působí dost uměle, šum je patrný v celém rozsahu. Venku jsou selfíčka o něco kvalitnější, ale kvalita odpovídá maximálně na sociální sítě. V albu v počítači mnoho krásy neudělají. Je také škoda, že u obou fotoaparátů si nijak nenastavíte výsledné rozlišení fotografií. S ohledem na kvalitu výstupu je až zarážející, že fotky mají běžně i 7 MB, a tento datový objem ve fotkách prostě není vidět.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Rozostření v podání selfíček je dost umělé, v interiéru jsou navíc selfie dost zašuměná a neostrá. S dostatkem světla jsou selfíčka o něco kvalitnější

Videa můžete natáčet v maximálním rozlišení 1 920 × 1 080 pix, ovšem pouze bez stabilizace, ze které vás při sledování pořízených záběrů bude bolet hlava. Vyvážení bílé někdy nesedí a snímač dost často přeostřuje, což na kvalitě videí také nepřidá. Malým bonusem je alespoň to, že můžete při natáčení použít dvojnásobný digitální zoom.

Ukázková videa:

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->
Diskuze (8) Další článek: Tak tenhle rozbít nechcete. Displej Huawei Mate X stojí stejně jako iPhone 11!

Témata článku: Samsung, , , , , , , Samsung Galaxy Xcover 4s, Selfíčko, Fotka, Zoom, Exteriér, Telefon, Šála, Samsun, Živé zaostření, F +, Jak, Google Drive, Světlo, Auto HDR, Interiér, Snímač, Xcover