Jak funguje a co umí EMS v mobilech Ericsson

Novější mobily Ericsson, konkrétně T20e, T29s, T39m, R520m, T65 a T68 podporují standard EMS, mají tedy možnost posílat v textovkách obrázky, animace a zvonění. Protože je toto téma trošku obsáhlejší, vyčlenil jsem ho z článku o zkušenostech s mobilem T39m.

Tento článek je plynulým pokračováním seriálu zkušeností s mobilem Ericsson T39m. Odkazy na předchozí díly:

Původně měl být tento článeček součástí zkušeností s T39m, ovšem vzhledem k jeho délce jsem jej nakonec vyčlenil; navíc může být zajímavý i pro majitele jiných modelů Ericssonu, případně dalších mobilů značek, které EMS podporují.

Poznámka: Pokud nevíte, co je EMS, pak vězte, že je to poměrně nový standard (první mobily s jeho podporou se objevily letos na jaře), který umožňuje přes SMS posílat animace, obrázky a zvuky. Je to ale něco jiného než používá Nokia, její standard se jmenuje Smart Messaging a žádná jiná značka jej nepoužívá. Stručný článek o EMS napsal na MobilManii v červnu Martin Zikmund.

Obrázky

Obrázků je v paměti celkem 76 plus několik vlastních, které si sami nakreslíte (v mobilu je jednoduchý editor). Obrázky jsou rozdělené podle motivu, můžete tak najít obrázky zábavné, vyjadřující emoce apod. Upravit v editoru můžete i ty původní, co už v mobilu jsou. Editor najdete v menu Doplňky.

Velikosti obrázků jsou celkem dvě, větší mají 32x32 bodů (128 znaků), menší 16x16 bodů (32 znaků). Obrázky jsou samozřejmě černobílé, nepodporují tedy úrovně šedi ani barvy. Větší obrázky zabírají v textovce celkem 151 znaků (když vložíte do textovky obrázek, zbývá pouze devět znaků k napsání), ty menší pak 40; do jedné textovky se tak vejde jeden velký obrázek, případně tři malé; pokud vložíte čtvrtý, nahlásí vám editor, že textovka je příliš dlouhá. Můžete vložit i malé ikony, které mají jen 8x8 znaků, ale ty už v textovce nezaberou skoro nic.

Všechny obrázky, i ty nakreslené, můžete přiložit k textové zprávě, kterou posíláte. V editoru se ukáže daný obrázek v životní velikosti, nikoliv jen nějaká prostá ikonka. Před obrázky i za ně lze vkládat jakýkoliv text. Obrázek, který vám v textovce přijde, můžete uložit do seznamu vlastních obrázků a poté případně editovat.

Animace

V textovce můžete rovněž poslat animace, kterých má mobil celkem šest. Jde o roztomilé ksichtíky, z nichž každý vyjadřuje nějakou náladu. Animace se však do textovky vkládají pouze jako indexy, neposílá se tedy jejich celý zdrojový kód; proto, pokud přijde animace na jiný mobil než Ericsson, může se zobrazit odlišně, případně pouze jako obrázek (Alcatel). Bude ovšem vyjadřovat danou náladu původní animace, v Ericssonu to jsou šibalský úsměv, spokojený úsměv, mračení, smutek, neutrální výraz a pláč.

Pokud vám dojde textovka s animací, ukáže se první frame animace a pokud na něj najedete kurzorem, začne se obrázek animovat.

Melodie a zvuky

Do textovky můžete kromě obrázků přiložit i jeden z deseti zvuků, které definuje standard EMS. Ty jsou stejně jako animace vloženy pouze zápisem indexu. Může se tak stát, že pokud textovku přijme jiný mobil než Ericsson, přehraje jinou melodii (např. Siemens).

Kromě standardních zvuků umí Ericsson poslat i vlastní melodie, které jste si složili nebo třeba stáhli z wapové stránky. Do textovky se vkládá celý zdrojový kód melodie, bohužel, melodie stejně jako velký obrázek zabírá 151 znaků. Když jsem posílal vlastní, složenou melodii, nedošla bohužel na druhý mobil Ericsson celá, ale ukončila se těsně před svým koncem. Písnička se přehraje, pokud na ni najdete kurzorem; po stisku klávesy Yes ji můžete uložit k vlastním melodiím.

Jak na to?

A jak vložit obrázek či zvonění do textovky? Na modelu T39m, kde chybí kontextové tlačítko, které ostatní nové modely (T65, T68 nebo R520m) mají, je nutné na chvíli podržet mřížku. Objeví se malé menu, z něhož vyberete buďto vložení symbolu (interpunkční znaménka aj.), nebo objekty = animace, zvonění, zvuky a obrázky. U ostatní modelů pak toto menu vyvoláte právě zmíněným kontextovým tlačítkem.

Kromě Ericssonů obrázky a melodie bez problému přijmou i nové Alcately, OT 311 a OT 511. Alcately ale nepodporují animace, tak místo nich dojde jen obrázek; pokud ale pošlete animaci vyjadřující smutek, na Alcatelu se objeví smutný neanimovaný ksichtík; takže kompatibilita tu bezesporu je. Trošku horší je to s mobily Siemens, které přijmou pouze deset standardních zvuků, obrázky a melodie jsou na těchto mobilech řešeny vlastním standardem.

Poznámka: Při odesílání EMS musíte počítat s tím, že obrázky, vlastní melodie a animace zabírají hodně místa, takže zpráva někdy musí odejít ve více částech. Pokud chcete posílat delší textové zprávy, musíte si je zapnout v menu Zprávy - Možnosti - SMS - Dlouhé zprávy.

Pokud máte na EMS jakékoliv otázky, napište nám do diskuse. Také nás zajímají vaše zkušenosti s kompatibilitou mezi jednotlivými značkami.

 

Diskuze (13) Další článek: 9.12.2001 21:00 Srazy hráčů NokiaGame - o co jste (ne)přišli

Témata článku: Ericsson, , , Ericsson T39m, MOBI, Neutrální výraz, Eri, Jak, F +, EMS, Mobil