Jak funguje bezdrátové nabíjení (nejen) u Lumií

Technologie, standardy, výhody, nevýhody, účinnost, cena. Proklepli jsme bezdrátové dobíjení ze všech možných úhlů pohledu.
Kapitoly článku

Nové špičkové telefony od finské Nokie, Lumie 920 a Lumie 820 (předběžná cena je asi 11 000 Kč) se brzy objeví na trhu. Je tedy nejvyšší čas prozkoumat po jejím jedinečném displeji další inovaci – bezdrátové nabíjení.

  • Nokia Lumia 920 v českých e-shopech:
  • Nokia Lumia 820 v českých e-shopech:

Lumie: Nokia zvládla bezdrátové nabíjení na výbornou

Pro výrobce mobilů je stále těžší zaujmout zákazníky novou a zajímavou funkcí. Nokia se o to pokusila a představila telefony Lumia 920 a Lumia 820, které disponují dosud nepříliš vídanou funkcí – bezdrátovým nabíjením.

Nokia představila příslušenství pro bezdrátové nabíjení, díky kterému je možné pohodlně a elegantně dobíjet mobil. V obchodech se objeví podložka pod Lumie (1500 Kč), stojánek (1750 Kč), polštářek od firmy Fatboy (2000 Kč) či reproduktory (3600 Kč), které lze využít i jako bezdrátovou nabíječku. Nokia ale zašla ještě dál. Domluvila se s podniky Virgin Atlantic a The Coffee Bean a Tea Leaf na tom, že budou nabízet bezdrátové nabíjení pro Lumie, aby zlepšily komfort zákazníků. Že by tedy konečně díky Nokii bylo bezdrátové nabíjení všudypřítomné a stalo se standardem? Vypadá to tak.

Klepněte pro větší obrázek
Reproduktor poslouží i jako dobíjecí stanice pro Lumie

Příslušenství pro bezdrátové nabíjení Lumií si můžete prohlédnout zde.

Jak je na tom konkurence?

Bezdrátové dobíjení není zcela nová technologie. Mohli jsme se s ní setkat již před třemi lety u Palmu, psali jsme i o bezdrátové nabíječce PowerMat. A s bezdrátovým dobíjením má značné zkušenosti i LG. Nokia opravdu není první firma, která s bezdrátovým nabíjením přišla, předběhla ale všechny konkurenty ve finální fázi – dostala standardní bezdrátově dobíjený mobil k uživatelům po celém světě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Palm dotáhl bezdrátové dobíjení až do sériové výroby, o masovém nasazení se však mluvit nedalo

Samsung byl prvním velkým výrobcem, který se odhodlal bezdrátové nabíjení integrovat do mobilu s potenciálem prodeje desítkám milionů zákazníků. Představení telefonu proběhlo už v květnu a když jsme o bezdrátové nabíječce psali, vypadalo to, že se jí brzy dočkáme. Uplynuly měsíce a bohužel, o oficiální nabíječce Wireless Charging Kit si můžeme nechat jen zdát. Zatím se na trhu neobjevila. Tohle se Samsungu moc nepovedlo.

Další výrobci se ale v současnosti nedostali ani tak daleko jako Samsung. Pokud se zabývají bezdrátovým nabíjením, tak většinou jen na experimentální úrovni. Zajímavý je ale koncept, který by umožnil bezdrátové dobíjení každému mobilu.

Témata článku: Nokia, Samsung, , , , , , , Nokia Lumia 820, Nokia Lumia 920, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Pohodlné dobíjení, Stejný počet, Sto let, Nabíjený mobil, Desítka milionů, Kabelové dobíjení, Duracell, Průměrný výkon, Faraday, F +, Masové nasazení, Uzavřený systém