Jak funguje GPRS roaming

Jistě vás již někdy při cestách po zahraničních zemích napadlo, jaké by to asi bylo, kdybyste se mohli podívat na české WAPové stránky a nebo stáhnout si své e-maily. S GPRS roamingem to nemusí být již tak nereálné.

Roamujeme s WAPem

Asi nejběžnější případ, kdy se můžete setkat s datovým roamingem, je při surfování po stránkách WAPu. Právě tehdy se GPRS roaming oproti klasickému CSD či HSCSD roamingu, kdy standardním způsobem vytáčíte telefonní číslo přípojného bodu v ČR, většinou levnější. Kromě toho WAP jako takový nejlépe oceníte v případě, že se v zahraničí dostanete do nesnází. Informace o dopravním spojení, ubytování, o telefonních číslech a nebo třeba o počasí se pak pro vás mohou stát něčím nepostradatelným – bez ohledu na fakt, že WAP přes GPRS roaming navíc většinou vychází jako nejlevnější alternativa.

Internet v cizině

Druhým případem, jak můžete GPRS roaming využít, je při surfování po Internetu, k přístupu k e-mailu či pro komunikaci se svými spolupracovníky či blízkými doma prostřednictvím ICQ. Pokud máte s sebou svůj notebook či kapesní počítač, tak se právě toto propojení výpočetní techniky s mobilní technologií může stát tou nejlevnější alternativou pro komunikaci s okolím. Přeci jen, i když za přenesení 250 kB zaplatíte třeba i celou padesátikorunu, tak si v tomto čtvrt megabajtu dokážete poslat mnohem více informací než v přibližně devíti textovkách či minutě a půl hovoru, kterým by tato cena mohla odpovídat. Podle článku o mobilním Internetu uveřejněném v časopise Mobility tak můžete být za tuto padesátikorunu až několik hodin komunikovat se svým okolím právě prostřednictvím ICQ. Je tomu přesně tak - co se vám může zdát doma přepychem, se v zahraničí může proměnit v poměrně levnou alternativu, jak být ve spojení například se svou firmou nebo se svými příbuznými.

GPRS roaming v praxi

V praxi je u GPRS roamingu problémem její technická realizace. Pokud se totiž chcete připojit v zahraničí k přípojnému bodu svého mobilního operátora, tak to od zahraničního operátora vyžaduje technické vybavení na úrovni i ochotu spolupracovat. Právě to je tou největší a v podstatě také jedinou překážkou rozvoje této služby. Právě zde má určitou konkurenční výhodu T-Mobile, u kterého se jaksi předpokládá, že jeho jednotlivé národní sítě si mezi sebou nebudou dělat "naschvály" a hádat se o každý přenesený kilobajt, jak se tomu někdy stává mezi jinými operátory.

My jsme v praxi testovali právě GPRS roaming u T-Mobilu a to se SIM kartou od T-Mobile CZ v síti T-Mobile Deutschland. A jak to tedy v praxi vypadá? Celé připojení k WAPu a Internetu probíhá naprosto stejně jako v ČR a uživatel si kromě výše účtované částky na faktuře v podstatě ničeho nevšimne. Jediný rozdíl, který jsme zaznamenali, byla nižší rychlost GPRS než v ČR, což samozřejmě souvisí s lokálním vytížením sítě.

V praxi je tedy GPRS roaming pro uživatele naprosto nenáročnou věcí. Jediné, před čím zbývá varovat je případné nechtěné připojení k WAPu, ke kterému může například dojít v případě, když zapomenete zamknout klávesy mobilu. Nebojte se však - v případě CSD připojení by však takové zapomenutí vyšlo o poznání dráž! Pokud se tedy v zahraničí nechystáte WAP nějak příliš často využívat, pak pro vás bude asi nejlepší si v nastavení WAPového prohlížeče zvolit nějaký prázdný profil pro připojení, čímž definitivně předejdete veškerým nechtěným připojením.

Diskuze (14) Další článek: Oskar zarazil informační textovky z webu

Témata článku: , , , , GPRS, Jak, F +