Jak jsem chvíli používal Nokii 7650

Protože mi bylo umožněno pohrát si chvíli s Nokií 7650, rozhodl jsem se svých několik poznatků shrnout do stručného článku. Nečekejte však obsáhlé preview mobilu, ale spíše krátké seznámení.

Protože se mi podařilo chvíli používat betaverzi Nokie 7650, chci se podělit se svými krátkými zkušenostmi. Pokud nevíte, co je Nokie 7650, přečtěte si naše starší články:

I když na fotografiích vypadá Nokia 7650 poněkud subtilně, ve skutečnosti se mi zdála větší a těžší. I přesto je velikost tohoto zařízení na to, co umí, docela příjemná a kapsu vám určitě neutrhne. Vysunovací zadní část s klávesnici nemá žádnou pružinu, vysunuje se manuálně, podobně jako u Nokie 8110 (známý banán). Jde to trošku ztuha a na konci ucitíte lehké klapnutí, to aby se klávesnice při používání samovolně nezasouvala. Na zadní straně se po vysunutí klávesnice objeví očko kamery (digitálního fotoaparátu). Pokud je klávesnice zasunutá, není čočka vidět a tudíž nehrozí ani její poškození, ani znečištění.

 

Celkové provedení Nokie 7650 je docela kvalitní, beta kousek, který jsem měl v ruce, nijak zvlášť nevrzal. Barevný displej, který zobrazí 4096 barev, je subjektivně o něco hůře čitelný než na Nokii 9210. Klávesy jsou na klávesnici trošku zapuštěné, ale mačkají se docela dobře.

Ovládací joystick je ale příliš měkký a nemá ostré hrany. Pokud jej chcete použít, musíte jej zmáčknout ze strany, což není prostě ono. Zatímco u OT 501 nebo T68 jste mohli mít prst na joysticku, zde ho musíte mít vedle něj, jinak s ním nepohnete. Kromě joysticku jsou pod displejem také dvě kontextová tlačítka a tlačítko pro vstup do menu. V pohotovostním stavu spouští funkční tlačítka seznam kontaktů (můžete ihned volat) a digitální fotoaparát (můžete ihned dělat fotky). Jak se chová mobil po stisknutí tlačítka menu, jste si stručně mohli přečíst v našem článku, v němž jsme psali o emulátoru 7650. Po zvolení tlačítka pro snímání obrázků se objeví na displeji digitální obraz skutečnosti tak, jak na běžném fotoaparátu. Jakmile chcete udělat fotku, jen stisknete tlačítko, obrázek se automaticky uloží. Pak už jen stačí poslat jej kamarádovi e-mailem.

 

Nejvíce mě na Nokii 7650 překvapila absence datového konektoru, s okolím bude 7650 komunikovat pouze přes infračervený port a Bluetooth. Koupě přídavného Bluetooth zařízení do USB by snad neměla přesáhnout dva tisíce korun, což se v podstatě vyrovná ceně za originální kabel. Bohužel, těžko lze předpokládat, že Bluetooth pro počítač bude v základním balení komunikátoru, takže ten, kdo bude chtít komunikovat, asi bude muset do tohoto modulu investovat (nebo koupit externí infra).

 

Celkově vypadá Nokia 7650 velmi nadějně a pokud bude její cena na uváděných 20-25 tisích korunách, bude mít určitě úspěch.

Diskuze (17) Další článek: Alcatel One Touch 311: francouzská baculka (test)

Témata článku: Nokia, , , , Nokia 7650, Jak