Jak klesají ceny: Siemens a Sony Ericsson

Koupě mobilního telefonu nepatří mezi nejlepší investice. Stačí pár týdnů a telefon může být rázem o pár desítek procent levnější. Podívali jsme se, jak klesají ceny telefonů Siemens a Sony Ericsson. V článku najdete také přehledné grafy, které ilustrují postupné zlevňování. Kdy se vyplatí koupit mobil?

Dražší telefony Siemens

Siemens CX65

Telefon střední třídy s výbavou, kterou mu může závidět leckterý manažerský mobil. Také moderní design zaručil tomuto telefonu velký prodejní úspěch. Ve výbavě najdeme kromě velkého displeje a vestavěného fotoaparátu hlavně špičkový telefonní seznam a organizér. Telefon se začal prodávat na začátku minulého léta za osm tisíc korun, dnes si ho můžete dopřát za 5 490 Kč. Výkyv za poslední dva sledované týdny naznačuje, že se cena brzy ustálí pod pěti tisíci.

Siemens CX65

Siemens M65

Odolná varianta modelu CX65. Začala se prodávat přibližně o měsíc dříve za necelých devět tisíc korun. Telefon má svérázný design doplněný o kovové kryty a pryžové zátky, snese i hrubší zacházení. V současné době se telefon prodává za 5 890 Kč a nabízen je i ve speciální záchranářské edici.

Siemens M65 

Siemens S65

Manažerský telefon má stejný funkční základ jako modely CX65 nebo M65. Doplněn je však o megapixelový fotoaparát, Bluetooth a slot pro paměťové karty. Poslání byl přizpůsoben i design. Cena telefonu se na začátku prodeje loni v létě přehoupla přes deset tisíc korun, nyní je k dostání za 7 990 Kč.

Siemens S65 

Siemens SF65

Unikátní véčko s otočným displejem, megapixelovým fotoaparátem a stylovým designem se začalo prodávat teprve v lednu letošního roku. Z původních čtrnácti tisíc již stačila cena sestoupit pod desetitisícovou hranici.

 

Siemens SK65

Zřejmě nejrychlejší a dosti razantní pokles na ceně zaznamenal Siemens SK65. Jedná se o manažerský telefon, který vychází z modelu S65. Místo megapixelového fotoaparátu se může pochlubit unikátní otočnou konstrukcí a plnohodnotnou klávesnicí, která urychlí psaní textů. To se díky podpoře technologie BlackBerry může velice hodit. V listopadu loňského roku se telefon začal prodávat za třináct tisíc. Za pět měsíců jeho cena klesla na současných 7 990 Kč, což je 62 % původní hodnoty.

Siemens SK65

Siemens SL55

Vysouvací mobil starší řady se stále ještě doprodává za cenu 4 490 Kč. Telefon byl představen již před dvěma lety a jeho nástupní cena atakovala hranici patnácti tisíc korun. Prodej trvá až do současnosti a cena je na třetině. Telefon je i na dnešní dobu poměrně dobře vybaven a nenáročným zájemcům o mobil s výsuvnou konstrukcí by mohl postačit.

Siemens SL55 

Siemens SL65

Nástupce modelu SL55 se začal prodávat loni v létě, podobně jako ostatní modely řady 65. Jedná se opět o vysouvací mobil s podobnou výbavou jako model CX65. Jen displej musel být vzhledem ke konstrukci telefonu trochu zmenšen. Z původní ceny 12 990 Kč se telefon dostal na současných 7 990 Kč.

Siemens SL65 

Siemens SX1

Špičkově vybavený telefon s operačním systémem Symbian se začal prodávat na konci roku 2003. Cena se tenkrát udržela pod dvaceti tisíci korunami. Zákazník však dostal snad vše, na co si mohl vzpomenout, telefon obsahuje multimediální výbavu i manažerské funkce, pouze ovládání je vzhledem k velmi netradičně pojaté klávesnici zpočátku trochu krkolomné. Dnes se telefon prodává za 6 990 Kč a v mnohých internetových obchodech ještě za cenu podstatně nižší.

Siemens SX1 


Překvapení v manažerském kruhu

Zatímco ceny modelů CX65, M65, S65 nebo SL65 klesaly postupně podle běžných zvyklostí, skokové změny u modelů SF65 a SK65 jsou překvapující. Zejména pád ceny manažerského telefonu SK65 o pět tisíc korun je velmi nezvyklý. Specifické modely s netradiční konstrukcí se zřejmě špatně prodávaly a bylo zřejmě nutné je takto razantně zlevnit. Konkurence je nemilosrdná. Zajímavá je cesta smartphonu SX1 z nebeských výšin až na úroveň cen běžných mobilů střední třídy. U Siemensů tedy docela spolehlivě platí přísloví „kdo si počká, ten se dočká“.


V další kapitole: levné telefony Sony Ericsson

Témata článku: Ericsson, Siemens, Sony, Sony Ericsson, , , Siemens A55, Siemens A57, Siemens A60, Siemens A65, Siemens C65, Siemens C70, Siemens CF62, Siemens CX65, Siemens M65, Siemens MC60, Siemens S65, Siemens SF65, Siemens SK65, Siemens SL55, Siemens SL65, Siemens SX1, Sony Ericsson K300i, Sony Ericsson K500i, Sony Ericsson K700i