Jak klesají ceny: Siemens a Sony Ericsson

Koupě mobilního telefonu nepatří mezi nejlepší investice. Stačí pár týdnů a telefon může být rázem o pár desítek procent levnější. Podívali jsme se, jak klesají ceny telefonů Siemens a Sony Ericsson. V článku najdete také přehledné grafy, které ilustrují postupné zlevňování. Kdy se vyplatí koupit mobil?

Ceny mobilních telefonů neustále klesají a pokud máte slabé nervy, po pořízení mobilu se už raději nikdy nedívejte do ceníků. Stačilo by totiž počkat jen pár týdnů a ušetřili byste mnohdy tisíce. Telefony, které se před rokem prodávaly za částky vysoko nad deset tisíc korun, dnes koupíte běžně za polovinu a často ještě za nižší cenu.

Základní radou je nekupovat telefony hned poté, co se objeví na trhu. První a často nikoli nepodstatné zlevnění lze totiž očekávat už asi po měsíci. Poté většinou následuje delší období, kdy se cena drží na stejné úrovni. Ale stále má smysl čekat, protože stejně spadne. S takovou byste si ale mobilní telefon nikdy nekoupili. Musíte se zkrátka smířit s tím, že trochu proděláte; teď jde jen o to, jak moc.

Co se stalo za půl roku?

Rozhodli jsme se zjistit, jak se v čase vyvíjejí ceny mobilních telefonů. Vyšli jsme z ceníků distributora GSMobile od loňského srpna a po jednotlivých týdnech až do současnosti sledovali postupný pád. Telefonů je na trhu příliš mnoho, kvůli přehlednosti jsme proto tento článek věnovali pouze telefonům značky Siemens a Sony Ericsson. Na další výrobce se můžeme podívat zase někdy příště.

Všechny ceny v článku jsou uvedeny včetně daně z přidané hodnoty. Nevylučujeme, že telefony nelze sehnat levněji. V tomto případě je ale důležitější spojitost v podobě jednoho zdroje než nejnižší ceny.

Pokud nemůžete nebo nechcete otevírat grafy ve formátu flash, připravili jsme je i do souhrnného obrázku (GIF, 203 kB). Doporučujeme ale spíše samostatné grafy, ve kterých se u jednotlivých telefonů zobrazují i ceny.

Levné telefony Siemens

Siemens A55

Telefon nejnižší třídy se základními funkcemi určený těm nejméně náročným uživatelům byl představen již v únoru roku 2003. Má monochromatický displej, polyfonní vyzvánění a do seznamu pojme pouze 50 čísel. Předností jsou malé rozměry a především nízká cena. Telefon se začal prodávat za čtyři tisíce korun, ve sledovaném období se už jen doprodával, a to za 1 990 Kč.

Siemens A55

Siemens A57

Nástupce úspěšného modelu A55 se začal prodávat před Vánocemi za 1 990 Kč. Oproti svému předchůdci přinesl drobné změny v designu, funkce i koncepce zůstaly zachovány. U levných telefonů nemá cena příliš prostoru ke snižování. v případě Siemensu A57 klesla pouze o 200 Kč na nynějších 1 790 Kč.

Siemens A57 

Siemens A60

Model Siemens A60 je nejlevnějším modelem s barevným displejem. Jedná se o telefon s minimální výbavou pro nenáročné uživatele, kteří chtějí barevný displej. Za 3 500 Kč jste si jej mohli pořídit při uvedení na trh, za 2 390 Kč se doprodával ještě počátkem letošního roku. Představen byl v září 2003.

Siemens A60 

Siemens A65

V úspěšném tažení modelu A60 pokračuje nástupce označený A65. Opět se jedná o nejlevnějšího zástupce značky s barevným displejem. Kromě pozměněného vzhledu ve stylu shodném se základním modelem A57 přináší oproti předchůdci například také podporu Javy. Telefon byl představen v červenci loňského roku a začal prodávat na podzim za cenu 3 490 Kč.

Siemens A65

Siemens C65

Velmi dobře vybavený mobil nižší střední třídy si se svojí výbavou nic nezadá s telefony několikrát dražšími. Je vybaven barevným displejem, VGA fotoaparátem a například adresářem pro tisíc kontaktů nebo propracovaným kalendářem. Představen byl přibližně před rokem a začal se prodávat loni v létě za 5 490 Kč. Dnes se prodává za 73 % své původní hodnoty, tedy za čtyři tisíce.

Siemens C65/CT65

Siemens C70

Designově odlišná varianta modelu C65 má stejné funkce, ale přináší navíc podporu technologie Push to talk. Jedná se o poměrně nový telefon, který na náš trh vstoupil začátkem roku, kdy se prodával za 4 999 Kč. Již stačil o 500 Kč zlevnit.

Siemens CF62

Průnik Siemensu do světa véček se odehrál v únoru loňského roku, kdy byl představen model CF65. Jedná se o levný telefon véčkové konstrukce s vnitřním barevným a vnějším monochromatickým displejem. Telefon má jednoduchý design a poznáte jej podle ucha, které vytváří anténa. Začal se prodávat loni v létě za cenu lehce převyšující pět tisíc, nyní je k dostání pouze za 3 490 Kč.

Siemens CF62 

Siemens MC60

Telefon klasické konstrukce, u něhož si Siemens dovolil designový experiment s klávesnicí, již patří mezi výběhové modely. V některých obchodech na něj ještě narazíte. Řadí se mezi telefony nižší třídy, ve výbavě nechybí barevný displej a může se chlubit prvenstvím: byl to první Siemens s vestavěným fotoaparátem. Představen byl v červenci 2003 a jeho cena se při vstupu na trh vyšplhala přes sedm tisíc korun. Doprodával se za poloviční cenu.

Siemens MC60


V zájmu co nejnižší ceny

U levných telefonů nemůžeme čekat velké poklesy cen a dvojnásob to platí u Siemensů, které již na trh vstupují s poměrně nízkou cenou. Největší sestup ceny zaznamenal Siemens C65, časem by jeho cena mohla ještě klesnout až k hranici třech tisíc korun.


V další kapitole: dražší telefony Siemens

Témata článku: Ericsson, Siemens, Sony, Sony Ericsson, , , Siemens A55, Siemens A57, Siemens A60, Siemens A65, Siemens C65, Siemens C70, Siemens CF62, Siemens CX65, Siemens M65, Siemens MC60, Siemens S65, Siemens SF65, Siemens SK65, Siemens SL55, Siemens SL65, Siemens SX1, Sony Ericsson K300i, Sony Ericsson K500i, Sony Ericsson K700i