Jak kupovat bazarový mobil aneb starší kousek pod stromečkem

Přestože se to může zdát jako neuvěřitelné, stále se najdou tací, kteří si od Ježíška přejí mobilní telefon. Často jim však udělá radost i mobil mírně starší přístroj. Víme, jak se při jeho nákupu nespálit.
Kapitoly článku
  • Úvod
  • Tipy o bateriích, cenové rady

Ach ty baterie

Nejnamahánější a nejvyužívanější částí mobilního telefonu je bezesporu jeho baterie. Jejich stav povětšinou nedokážete nijak zjistit. Nejlepší postup je v případě, že se můžete s prodávajícím domluvit na několikadenním (obvykle je týden více než dostačující dobou) vyzkoušení mobilního telefonu.

Většinou lze však předpokládat, že starší typy Ni-Cd či Ni-Mh baterií nebudou v příliš dobrém stavu. Za nejdelší čas jejich životnosti lze předpokládat nejdéle dva roky. Pokud je tedy kupovaný mobilní telefon starší tohoto data, počítejte raději s nutností brzké koupě nové baterie - to však výslednou cenu přístroje poněkud zvýší.

Mobilní telefony vybavené novějšími Lithium Iontovými či Lithium Polymerovými akumulátory jsou povětšinou nové přístroje, u kterých by baterie ještě mohly být "zánovní" a tudíž by ještě notnou chvíli měli dobře posloužit.

Cena, cena, cena

Ceny bazarových mobilních telefonů jsou závislé na několika ukazatelích. Nejdůležitější je totiž stáří mobilního telefonu - pokud je přístroje ještě alespoň nějaký ten měsíc v záruce, pochybuje se jeho cena okolo osmdesáti procent jeho původní hodnoty.

Ten samý přístroj s prošlou zárukou je však již levnější - místo od místa jej lze sehnat již za čtyřicet až sedmdesát procent jeho původní ceny. V bazarech však nejvíce převládají běžné mobilní telefony starší jednoho roku - zatímco například na komunikátor zde příliš často nenarazíte, kdysi dříve dotovaných (tj. ty za korunu bez DPH) přístrojů zde najdete doslova jako hub po vydatném letním dešti.

Většinou dobře slouží

Pokud se budete řídit našimi radami a především také vlastním rozumem a instinkty, můžete výhodně koupit mobilní telefon, o kterém jste ještě před časem mohli pouze snít. Všeobecně však platí skutečnost, že výhodná cena dokáže omluvit i nepřekonatelné závady. Takže poslední rada na závěr: Bude-li vám někdo nabízet kupříkladu Nokii 7650 za dva tisíce, kupte si ji i v případě, že nebude splňovat žádnou z právě jmenovaných podmínek :-)

 

  • Úvod
  • Tipy o bateriích, cenové rady

Témata článku: , Bazar, Mobil, Strom, Kup, Jak, Pravidelné používání, Str, MOBI, Kousek