Jak na aktualizaci firmwaru vašeho mobilu

Po nedávném zavedení firmwarových aktualizací Over The Air u Sony Ericssonu se stejná věc chystá i u Nokie. Tuto možnost však již delší dobu nabízí Benq-Siemens. Jaké jsou tedy dnešní možnosti updatování firmwaru v domácích podmínkách či servisech, o co vlastně jde a proč máme firmware updatovat?
Kapitoly článku

Sony Ericsson

Švédsko-japonský výrobce je jeden z mála, který nabízí update firmwaru přes internet. K jeho úspěšnému provedení je potřeba buď synchronizační kolébka DSS-25 či CDS-60 (s konektorem Fast-Port pro nové modely), nebo datový USB kabel DCU-60, jež se nachází v základních baleních většiny telefonů Sony Ericsson (mimo low-endy).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Samozřejmě je nutné stáhnout aplikaci Sony Ericsson Update Service (nejnovější verzi vždy naleznete na stránkách Sony Ericssonu), Macromedia Flash Player, a pokud možno rychlé připojení k internetu. Po spuštění aplikace vás jednoduchý průvodce provede celým systémem updatu (v češtině).

Během instalace nového softwaru se nesmí od počítače telefon odpojit, jinak může dojít k jeho zničení. Nemusíte se bát nestálého připojení k internetu, firmware je nejdříve stažen a poté až nahráván do telefonu. Celá operace zabere 10 – 30 minut. Samozřejmě, že také existuje možnost selhání updatu a telefon nepůjde zapnout – přístroj by bylo nutno zanést do autorizovaného servisu Britex CZ nebo GSMobile, přehrání firmwaru zde vyjde na 250 – 380 Kč. Při SEUS internetovém updatu o záruku nepřicházíte, jedná se o oficiální službu provozovanou Sony Ericssonem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ten dále nabízí možnost updatu přímo v telefonu, stojí za tím služba firmwarové aktualizace OTA (Over The Air) společnosti Red Bend Software. Tuto možnost mají pouze modely W810i, W550i, W600i a W900i, v budoucnu se určitě dočkáme dalších.

Benq-Siemens

Siemens je v přehrávání svých firmwarů nejbenevolentnější. Nejen, že umožňuje nahrání nového firmware přes své internetové stránky, ale také pomocí S.O.A – Services Over Air přímo z menu telefonu.

Ovšem podporu nových modelů Benq-Siemensu nečekejte, takto lze updatovat jen 13 vybraných telefonů ještě pod značkou Siemens (započaly to modely řad 65 a 75, a u nich vše také skončilo). Uvidíme, jestli se pod křídly Benqu setkáme s něčím podobným.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

O to více je ale zajímavější již míněný update firmwaru pomocí internetu. Stačí připojit telefon k počítači datovým kabelem DCA-500 či DCA-510 (každý lze pořídit za cca 600 Kč), zjistit aktuální firmware a v návaznosti na zjištěná data stáhnout potřebou verzi do počítače. Bude stažen exe soubor. Poté je na telefonu nutno zadat PIN kód, pak musíme na klávesnici napsat kód *#9999# a jeho odeslání dodatečně potvrdit.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek

Následně stačí restart telefonu a máme aktualizován firmware. Jelikož je update umístěn na oficiálních stránkách Benq-Siemensu, ztráta záruky nehrozí. To stejné platí i pro S.O.A Update. Nelíbí-li se vám ani jedna z nabízených možností, je na místě návštěva autorizovaných servisů. Siemens Phone Services, PPI-ETC, Britex CZ a Agora Plus. Mimozáruční přehrání vyjde na zhruba 250 Kč.

Motorola

Americký výrobce mobilních telefonů nabízí pro updatování jen své autorizované servisy – Mobil ASK a PPI-ETC. Cena za přehrání firmwaru po záruční době se od konkurentů příliš neliší. I když vám Motorola údaj o firmwaru ukáže hned v hlavním menu, takže nemusíte používat složité kódy, paradoxně žádný internetový či OTA update nenabízí.

Ano, na internetu se objevují příručky jak naflashovat určité modely, ale tyto „zaručeně funkční“ flashe nedoporučujeme. Nejedná se o oficiální update Motoroly, uskutečněním tohoto úkonu přijdete o záruku, ba dokonce hrozí poškození telefonu.

Samsung

Stejně, jako v případě Motoroly, Samsung žádný internetový nebo OTA update firmwaru nenabízí. Pomohou vám tedy jen servisy Mobil ASK, PPI-ETC či Britex CZ, cena za přehrání se bude pohybovat okolo 250 Kč. Nenechejte se zmást ani všelijakými návody pro přeflashování Samsungu, protože jejich použití je na vlastní nebezpečí, jistota ztráty záruky je stoprocentní a můžete přijít o funkční telefon

Doba si žádá pokrok

Mobilní technologie už v mnohém pokročily za hranice našich dávných představ. Nyní můžete místo návštěvy servisu updatovat firmware z internetu z pohodlí domova nebo zvolit OTA update. U druhé možnosti ale nezapomeňte, že je nutné mít aktivován datový tarif, protože stahovaný firmware může mít i několik MB. Pokud nechcete přijít o záruku, využívejte pouze značkových updatů nebo navštivte autorizované servisy – zde máte jistotu, že se o telefon postarají odborníci.

Témata článku: Motorola, Nokia, Samsung, , , , F +, Jak, MOBI, Vaš, DSS, Neautorizovaný servis, Akt, Celá operace, Mobil, Jednoduchý průvodce