Jak na Androidu jednoduše vytvoříte GIF animaci? Bez pohybové fotografie to nepůjde

  • Naučte se, jak v praxi využít pohybovou fotografii
  • Ze třívteřinového záznamu můžete vytvořit zajímavou animaci...
  • ...a poté ji snadno nasdílet

Fotografie sice může říct tisíc slov, ovšem, pokud je záběr v pohybu, může vám toho prozradit daleko více. U Androidů tak můžete pořídit např. tzv. pohybovou fotografii. Jedná se o seznam několika pořízených fotografií za sebou o nízkém frameratu, což je ideální předpoklad pro vytvoření animovaného GIF souboru. To je totiž jediná možnost, jak můžete v současnosti sdílet své pohybové fotografie s ostatními. 

Pokud si v telefonu aktivujete režim „fotografie pohybu“, dojde k nahrání zhruba třívteřinového záznamu, polovina se zaznamená před vyfocením, druhá po pořízení fotografie, která je samozřejmě uložena samostatně a její kvalita není nijak ovlivněna. Musíte také počítat s tím, že pohybové fotografie zaberou daleko více místa v telefonu, typicky dvojnásobek až trojnásobek, a tak se nevyplatí mít tuto funkci zapnutou, pokud ji nevyužijete.

Nastavení „fotografií pohybu“ záleží na konkrétní značce telefonu, každopádně tato funkce by u vybavenějších modelů rozhodně ve fotoaplikaci neměla chybět. U Pixelů najdete funkci pod názvem „Top Shot“ (popř. jako Pohyb), u Samsungů stačí aktivovat funkci Fotografie pohybu, apod. Pro focení pohybu je třeba mít dostatek světla a také deaktivovaný noční režim.


Ukázkový výstup exportu GIFu z pohybové fotografie

Jakmile máte hotovou pohybovou fotografii, už z ní stačí pouze vyexportovat GIF. U všech Androidů si pomůžete aplikací Google Fotky. Stačí při prohlížení fotografie přejít na nabídku s třemi tečkami, ve které vyberete funkci Exportovat - GIF. Musíte se však připravit na to, že takto vytvořený GIF bude mít při rozlišení 640 × 360 pix velikost i přes 16 MB! V případě dalších úprav však můžete pohybový efekt omezit, čímž se zmenší i velikost souboru. Níže umístěné GIFy zabírají 3,3 a 2 MB.


Další ukázka GIF animace, kte můžete dle vašeho sestříhání a navázání pohybu vypadat jako téměř „nekonečná“

U některých prohlížečů fotografií může být export pohybových fotek taktéž k dispozici, např. v Galerii od Samsungu hledejte tuto funkcionalitu pod nabídkou se třemi tečkami a dále pod Export - GIF. Navíc si můžete záznam časově zkrátit a samotný pohybový efekt dvojnásobně zrychlit nebo naopak zpomalit. Výsledné GIFy pak můžete nasdílet, jak uznáte za vhodné.

Váš názor Další článek: Francie už nebude výjimkou. Apple přestane i na tomto trhu k iPhonům přibalovat sluchátka

Témata článku: , , , , , , Framerate, Záznam, Google Fotka, Funkce, Pohyb, Telefon, Export, F +, Animace,