Jak na infolinku Oskara s "Po svém" bez placení

Oskar na své hlasové infolince zapomněl otevřená zadní vrátka, kterými se k informacím mohli zdarma dostat i uživatelé služby Po svém. Ti totiž mají jinak infolinku placenou – služby zdarma vyměnili za levnější telefonování.

Na tuto skutečnost nás koncem minulého týdne upozornil jeden ze čtenářů. Protože ale bezpečnostní díra byla poměrně snadno zneužitelná, počkali jsme, než ji operátor opraví. Částku za hovor jste totiž mohli dřív „naúčtovat“ komukoli jinému se službou Po svém.

Na infolinku se v takovém případě volá z jiného telefonu, na číslo 800 770 077. Automatický konverzant si po vás vyžádá telefonní číslo a už nijak nezkontroluje, jestli je pravé nebo ne. Určitou kombinací kláves (např. 4, 4, 0) se dostanete přímo na živého operátora. Pokud jste zadali cizí číslo, které používá službu Po svém, dotyčný zaplatil za vás. Nyní je už tato chyba odstraněna. Když se identifikujete telefonním číslem se službou Po svém, operátor vás požádá o sdělení hesla pro komunikaci a bez něj vám nic neřekne.

Je zde ale stále i druhá stránka. Pokud se službou Po svém „omylem“ zadáte telefonní číslo někoho, kdo Po svém nepoužívá, můžete se k obecným informacím od živého operátora dostat bez placení.

Diskuze (24) Další článek: Nokia 5140 GPS Xpress-On: navigace s obyčejným mobilem (recenze)

Témata článku: Oskar, I/O, Plac, Jak, Pláč, Info, PLA, Bezpečnostní díra, Placení