Jak nejlevněji volat domů z Ameriky: zapomeňte na Kartu X

O tom, jak a za kolik se telefonuje v USA, jak volat domů co nejlevněji, ale taky o tom, jak se volá v plně liberalizovaném telekomunikačním trhu. Pokud si myslíte, že v ČR voláme levně, jste na omylu.

Jo, to má někdo štěstí

Obyvatelé Spojených Států Amerických mají obrovské štěstí, že v podstatě nikdy nepoznali, co to znamená, mít na výběr pouze jeden Telecom. Česká Republika zatím takové štěstí neměla a trh s pevnými linkami zde stále kontroluje jeden velký obr, který má stále větší hlad. Ale, co nevidět tato situace skončí a už teď se těším, jak bude vypadat situace po liberalizaci tohoto trhu. Ostatně, mám dojem, že nejsem sám. Mé čekání na lepší zítřky je tím napjatější, že jsem měl možnost zažít skutečnou telekomunikační volnost. Kdo si jednou zkusí volat z pevné linky ve Spojených Státech Amerických, propadnete kouzlu volného trhu v plné kráse nadobro a už se nikdy nechce smířit s vládou jednoho obra.
Jak tedy může vypadat volání z pevné linky ve státech? Jdete po ulici a když se rozhodnete, že někomu zavoláte, tak zajdete do nejbližšího obchodu, koupíte si telefonní kartu. Pak najdete telefonní automat a telefonujete. Nic zvláštního, že? Takhle to funguje v podstatě i u nás. Jenomže, to jsem zapomněl dodat, že v tom obchodě, kde kupujete telefonní kartu strávíte minimálně půl hodiny výběrem té správné společnosti jejíž služby využijete a že tam neutratíte majlant, ale odpustíte si maximálně 2 hamburgery a přitom budete volat do Čech třebas půl hodiny.

Bez monopolu je v tom pěknej binec

Současná situace s pevnými linkami v České Republice je velmi jednoduchá, ale zato taky přehledná. Existuje v podstatě jeden druh telefonní karty, všude jsou ty samé telefonní budky a doma máme všichni natažené dráty od toho samého Telecomu. Až přijde konec monopolu, nastane pěkný zmatek, to mi věřte. Sami víte, jaký je problém vybrat toho správného operátora pro mobilní telefon a podobné, ba mnohem složitější, to bude i s pevnými linkami. Jenomže tu bude konkurence a s ní i lepší služby a nižší ceny.

Takže, jak se vybírá ten správný operátor v Americe? Velmi těžce, to mi věřte. Nicméně, pokud víte, jak na to, můžete na tom velmi slušně vydělat. I když nejsou lety do USA v současné situaci příliš populární, dokonce i naše aerolinky už snížily počty pravidelných letů do této destinace, i přesto vám poradím, jak nejlevněji volat z USA. Nebudu zde popisovat, jak si zřídit v USA pevnou linku, to by asi nebylo pro našince příliš užitečné. Zaměřím se na telefonní karty pomocí nichž se dá volat z každého telefonního automatu a tudíž je pro našince tato alternativa mnohem užitečnější. Na následujících řádcích se tedy pokusím vylíčit, jaké základní rozdíly jsou mezi americkými telefonními kartami, jak tu správnou kartu vybrat a jaké patálie vás s ní mohou potkat.

Kde se skrývá eso

Hned na úvod udělám velmi špatnou reklamu Telecomu. Zapomeňte na Kartu X! Je nesmyslně drahá.
Pro ty, kdo se nikdy nesetkali s předplacenou telefonní kartou (pre-paid phone card), nejdříve vysvětlím, jak vlastně funguje. Je to sice velmi podobné jako u předplacených karet k mobilním telefonům, ale přesto. Zakoupíte-li si předplacenou kartu, kupujete vlastně kousek papíru na kterém je telefonní číslo (volání na něj je většinou zdarma), dále číslo telefonní karty a PIN. Pokud s takovou kartou chcete volat, stačí vytočit dané telefonní číslo, sdělit automatu pomocí klávesnice číslo karty a PIN, sluchátko vám po té oznámí výši vašeho kreditu, pak již můžete vytočit telefonní číslo, kam chcete volat, pak se ještě dozvíte, kolik minut můžete hovořit a už můžete vesele vykecávat.

A teď už k samotným kartám. Za prvé, pokud přijdete do obchodu, kde takové karty prodávají, což je téměř všude, nečekejte, že vám někdo poradí, kterou kartu koupit. Většinou mají totiž na výběr minimálně 10 druhů a výběr té správné karty je velmi specifický. Závisí především na destinaci, kam voláte, jak dlouho chcete hovořit, kolikrát chcete hovořit a také odkud budete volat.

Většina předplacených karet se prodává v nominálních hodnotách 5,10 a 20 amerických dolarů. Čím více zaplatíte, tím déle můžete mluvit, což ovšem nemusí být zdaleka vždy pravidlem. Záleží na mnoha dalších faktorech.

Každá společnost má rozdílné sazby za volání do určitého státu, případně i města. Mnohokrát jsem se setkal s tím, že sazba za volání do Prahy byla nižší, než za volání do zbytku naší republiky. Prvně tedy asi budete srovnávat samotné ceny za minutové spojení do dané destinace a zda se tam dá z oné karty vůbec dovolat. Mnoho karet je zaměřeno třebas na Afriku a tak mají výhodné sazby do Afriky a jiné třebas do střední Ameriky, samozřejmě se najdou specialisté i na Evropu.

Dále si musíte rozmyslet, zda budete volat jen jednou, či vícekrát. Některé karty si totiž strhávají spojovací poplatek, což se vám při vícenásobném použití značně prodraží, naopak pro jedno použití jsou ideální.

Pokud budete hodně cestovat a chcete kartu používat častěji, dejte si pozor, aby se nevolalo na místní placené číslo a aby bezplatné číslo platilo na celém území USA. Pro volání domů, do Čech, je nejvýhodnější bezplatné číslo. V opačném případě je velmi výhodné volání v místním síti, tedy regionálně. Pozor na to, že některé karty mimo daný okres vůbec nemusí fungovat.

Některé karty nabízí i další speciální doplňkové služby. Jako příklad uvedu kartu e-kit. Její koupí totiž získáte mimo jiné i virtuální hlasovou schránku se svým telefonním číslem, což je někdy velmi výhodné. Další zajímavostí je karta AT&T, která je většinou ta nejméně výhodná a přesto ji koupíte na každém rohu. Nicméně právě s touto kartou lze například volat i z mnoha letadel, která jsou vybavena telefonními aparáty.

Uf, ještě štěstí, že se u těchto karet nehraje na různá časová pásma a že jsou tedy ceny za volání stejné ať voláte ráno nebo v noci.

Ještě dodám, že mnohé společnosti provozující služby předplacených karet ani nemají svůj vlastní web. A možná je to také proto, že vznikají a zanikají jako na běžícím pásu.

Takže za kolik?

Volání z předplacených karet je mnohdy výhodnější než používání domácího telefonu, tudíž si mnoho lidí pořídí pevnou linku a pak si kupuje karty a volá z domácího telefonu za pomoci předplacených karet.

V následující tabulce je uvedeno orientační srovnání sazeb za volání z USA do ČR, takže si můžete udělat obrázek o cenách a taky je porovnat s již uvedenou Kartou X. (Ceny jsou přepočítány dle úterního kursovního lístku ČNB): 

Předplacené karty Kč/min USD/min
Karta X

15,0

0,40

International Sky

4,5

0,12

CELL TALK

4,9

0,13

Satellite

4,5

0,12

The Eastern European

6,3

0,17

East Direct Phone Card

5,3

0,14

Premium Europe

4,9

0,13

Pokud se chystáte na let do Spojených Států, můžete získat více informací o předplacených telefonních kartách na těchto vybraných webových stránkách.

Mnohem jednodušší je však vybrat si kartu až přímo na místě, rozhodně tím nic neztratíte.

Tak co, už se těšíte na liberalizaci v červnu příštího roku? A ještě si budete kupovat Kartu X?

 

Diskuze (36) Další článek: Nokia má obchod se softwarem

Témata článku: , Telefonní karta, Jak, Karta, FTC, Majlant, Domů, Americký telefon, Volat