Jak nekoupit omylem prototyp telefonu

Článek na serveru Komunikatory.cz upozorňuje, aby si lidé dali pozor na koupi chytrého telefonu Motorola MPx220 z druhé ruky. V současnosti totiž ještě nejde o finální telefon, ale o prototyp, tzv. engineering sample určený pro nejrůznější testování.

Tento problém by možná mohl být aktuální i u jiných telefonů. Prototyp se ale od finálního kousku liší určitými znaky, podle kterých byste ho mohli odhalit:

  • IMEI prototypů obvykle začíná dvěma nulami. Zadejte proto kód *#06# a zkontrolujte sériové číslo, které se objeví na displeji.
  • Prototypy bývají označeny štítkem pod baterií. Zkontrolujte, jestli na telefonu takový štítek není, nebo jestli zde nejsou stopy po jeho odstranění.
  • Někdy se objeví takový nápis i na běžném štítku, hledejte texty jako je „Preserie“, „Not type approved“ apod.
  • U některých telefonů se po zapnutí na displeji objeví informace, že se jedná o prototyp. Například u Nokií se ukáže nápis „Property of Nokia“.
  • Testovací vzorky telefonů mají často výrazně horší konstrukci než finální model. Pokud tedy telefon vrže výrazněji než je obvyklé a kryty přesně nesedí, je vhodné mít se na pozoru.
Diskuze (12) Další článek: Nové ceny telefonů u Oskara (přehled bleskovek)

Témata článku: , , Motorola MPx220, Pro +, Telefon, Jak