Jak (ne)kupovat použitý mobil

Diskuze čtenářů k článku

Filip Soukup  |  02. 12. 2002 01:09

Takhle: Záruční doba je i na použité zboží 6 měsíců. Pokud má použitý telefon nějaké závady a prodejce je zákazníkovi dá písemně /nechá si to od něj podepsat v rámci kupní smlouvy/, tak se záruka na tyto vady nevztahuje. Ale každopádně dávat záruku týden apod je zcela mimo platnou zákonnou úpravu.

Ad nové telefony - je pravda, že v prodeji nových telefonů vládne již zcela konkurenční prostředí, tj. marže jsou zcela na minimu. Co se autorizovaného prodeje týká, zisky jsou zcela zanedbatelné. Ti prodejci, kteří prodávají zboží, které není určené pro český trh, mají zisky několikanásobně vyšší.

Rozdíly v nákupních cenách oproti prodejcům nabízejícím zboží pro český trh jsou způsobeny (nemusí platit všechny možnosti najednou): a) nižší sazbou dph v zahraničí a kšeftama s dph při dovozu b) dovoz na hranici nebo za hranicí zákonů a celních předpisů c) u některého zboží nižší cena na zahraničních trzích /většinou je ale téměř identická (Nokia)/ d) využíváním doprodejů v zahraničí a dotovaných nabídek zahraničních operátorů

Prodejní cena u nejlevnějších internetových obchodů ) je prakticky velmi podobná ceně u prodejců, kteří neprodávají telefony pro český trh. Na druhou stranu je pravda, že tito prodejci musí ze svého zisku poté hradit případné "záruční" opravy, neboť telefon jiný než pro český trh vám autorizované servisy odmítnou opravit - jedině snad v případě řádně procleného a zdokladovaného individuálního dovozu.

Abych uvedl malý příklad. Tak dejme tomu  taková Nokia 3310.

nákup pro prodejce "šedého dovozu" (neurčené pro český trh) cca 2700 (neex dělení na s nebo bez dph - je to zkrátka 2700 bez papíru). prodej takového prodejce: 3400 - opět žádné daně apod.  tj. ZISK 700 Kč. Ale ručí za záruku - hádejte se pak s ním - někteří ale mají vlastní servis a abych nebyl nespravedlivý, tak nedělaj problémy a opraví vám to.

nákup pro prodejce kupující zboží pro český trh: cca 2800 + 22 % dph. Prodej 2977 Kč + 22 % DPH - tj. zisk 177 Kč (DPH zaplatí státu). Tj zákazník musí zaplatit částku s dph, tj. tel mu vyjde na první pohled dráž - 3632 Kč, ale má: záruku 12 měsíců, kterou může uplatnit ve všech autorizovaných servisech, prohlášení o shodě, daňový doklad s možností odpočtu dph apod.

Filip Soukup, www.mobilhouse.cz tel.: 608 444 007, soukup@mobilhouse.cz

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Majklik  |  28. 11. 2002 14:56

Co myslíte je dobrý koupit starší 7650? Já myslím, pokud je v záruce, tak je to v poho. Nebo ne?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mowla  |  28. 11. 2002 16:22

Zalezi na tom - pokud znas puvodniho vlastnika a veris, je to v pohode.
Pokud puvodniho vlastnika neznas, nikdy nevis, jak se k mobilu "choval" - napriklad, nebyl-li foun utopeny a podobne. A treba na utopeni (zavlhnuti) se zaruka nevztahuje...
Samozrejme zalezi take na cene...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Radek  |  28. 11. 2002 09:47

Chtěl bych se připojit k této, jistě dále rozvětvené diskuzi svým názorem. V obchodě prodávám nové telefony z  cca 70 %, zbylých 30% je bazar. Záruku na použitý telefon dávám 3 dny na vyzkoušení . Uvědomte si , že i to je riziko prodejce. Dejme tomu, že prodáte plně funkční telefon, kupujicímu po odchodu z prodejny  telefon spadne na antenu (dejme tomu SIEMENS) odejte příjmací a vysílací jednotka a kupující příjde a vidíte - telefon nenajde síť vraťte mi peníze. Na telefonu nebude nic poznat. Nebo ho večer po koupi polije v hospodě pivem - šup s ním ráno do obchodu (pěkně vysušený) - víte, nějak to blbne atp.

Vy se s tím možná nesetkáváte ale za těch 5 let co prodávám telefony jsem zjistil, že lidi jsou schopni reklamovat různé věci. Třeba ženská reklamuje 5 měsíců starý PANASONIC, že neslyší volajícího - ze servisu mi volají, v tom telefonu není reproduktor :)))) Prostě si ho vyndala a zkoušela to. Další přepisujou datumy na  účtenkách a záručácích, aby byl ten jejich telefon ještě v záruce. Měl jsem člověka, který reklamoval C35 s tím, že mi ťukal o stůl antenou a nelíbil se mu zvuk jaký to vydávalo.

Takže prodávat bazar je o hubu, ale bohužel ten 30% prodej starých telefonů dělá 70 % měsíčního zisku. Uvědomte si že při nynější konkurenční situaci prodáváte polovinu nových telefonů pod nákupem, 1/3 bez zisku a cca 1/3 s maximálně 5 % zisku. Obecně se dá říct, že pokud prodám 3 pouzdra po 100 a jednu baterku po 300, mám na tom více než kdybych prodal 3 telefony  každý po 4000. Ale to jenom tak na okraj.

A pokud se bude dávat od 01.01.2003 záruka 12 měsíců na použité zboží ,tak to pánbů zaplať.

Nedovedu si představit dávat rok záruku na Motorolu d160 4 roky starou, že bude ještě rok šlapat

Ono do dopadne nakonec tak, při tom poklesu cen, že bazar se bude vykupovat tak maximálně po 500 ,- drahší telefony budu odmítat a potom se to dá snést, když ulítnete jako kupující na telefonu za 500.

V praxi už to tak funguje a možná nebude daleko doba , kdy budou lidi ty staré telefony vyhazovat do popelnice jako v USA. Někde v novinách byl inzerát, že pořádají výběrové řízení na někoho, kdo v Maiami ekologicky zlikviduje 30 tun starých telefonů

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ald  |  28. 11. 2002 13:30

...už je sem z toho Maiami dovezli!!! Prodávaj je v Praze ve Vodňanský a chtěj jen 100,- za kilo. Kamarád si tam taky půl kila koupil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Anonym  |  28. 11. 2002 15:09

Vole...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
gogo7607  |  28. 11. 2002 16:36

polovina + třetina + třetina = kolik ? , já myslím, že ti to nějak nesedí, a pokud prodáváš do mínusu tak to zavři a vyděláš na tom, nás totiž na škole učili, že 0 je větší než jakýkoliv záporný číslo. Fakt bych chtěl vydět toho lidumila, kterej mi pro moje modrý voči prodá telefon do ztráty

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  29. 11. 2002 11:22

Tak konecne trosku rozumna reakce.Take jsem prodejce mobilnich telefonu, vlastnim vice obchodu a tak zkusenosti je dostatek.Nevim jak pan "miky" prisel na to, ze kdyz si koupil 6210 a zde nalezl spoustu cisle, kontaktu, textovek atd.tak se musi jednat nutne o kradeny mobil???To snad nemyslis vazne !!Vetsinu telefonu, ktere se u nas vykupuji obsahuji presne tyto udaje a pak je pouze na prodejci, jestli to vymaze, nebo necha tak.Proste lide kdyz prodavaji foun, tak toto vubec neresi a ani je to nenapadne.Jediny kdo to s jistotou resi, jsou lide, ketri maji zase notorickou hruzu, ze je stale nekdo odposlouchava atd....Dale nevim, proc by zrovna ucitel nemohl prodat v bazaru svou 6210tku??Treba si zrovna koupil lepsi typ (napr.6310) a jeho puvodni mu odecetli protiuctem !!Nebo potreboval penizky!!Osobne jsem nekolikrat vykupoval foun od lidi, o kterych bych do posledni chvile tvrdil, ze telefony pouzite hazeji rovnou do popelnice a kupuji si nove (tedy vzhledem k jejich postaveni a prijmum)Saty sice delaji cloveka ale cim bahatsi, tim vetsi skrt!!

Plne souhlasim s tim, ze 70% zisku na kramu dnes dela bazar!! Jen se trochu rozhlednete po cenach na netu a zjistite, ze nove telefony se prodavaji za tak malou cenu az je to hruza.Nebo si opravdu nekdo mysli, ze 3310 za 3400 (dnes bezna cena) se kupuje za 2500 a podobne???Mate tam zisk maximalne 200-300Kc a jste radi!! Pokud zabrousim trochu vise, tak telefon za prodejni cenu 9500 se nakupuje okolo 9000 !!Je pravdou, ze toto jsme si udelali sami prodejci, kazdy chtel prodat vic a tak sel z cenou dolu, dolu, dolu a ted neni uz pomalu kam.Jediny kdo se smeje je zakaznik.........ale to je trzni hospodarstvi a nekdo prezije, nekdo ne!!A tak rozumny obchodnik se zacne orientovat na bazar aby dohnal to co nedozene na novem zbozi....

Co se tyce problemu kradenych telefonu: celkem dost casto navstevuji me obchody prislusnici policie a patraji po kradenych telefonech.Tot jejich prace a nic ve zlem.Ma prace zase je, vykupovat a prodavat.To, ze obcas se vykoupi kradeny telefon, to je proste zakonite.Pokud vykoupite cca 500 telefonu mesicne, tak asi nebudou vsechny OK.Otazkou ovsem je, ze nutne nemusite vedet o tom, ze vykupujete kradeny mobil!! Dle zakona totiz vykupujete takzvane v dobre vire !! Tedy nehazejme vsechny bazary do jednoho pytle a netvrdme, ze tam a tam se prodavaji kradene veci !!! Je sice pravdou, ze toto se da celkem jednoduse resit tim, ze proste nevykoupite mobil, od ktereho vam neprinesou krabici, navod, doklad o nabiti atd.Ovsem je zde jeden malej problem: v ten moment muzete svuj kram zavrit !! Ono totiz je to tak-zkuste si uprime kazdy vzpomenout, kde mate vsechny tyto veci.Vetsina lidi totiz krabici vyhazuje jako prvni (doma prekazi apod), doklad o nakupu taktez (pokud si jej nedavam do nakladu) a ma maximalne navod a urcite nabijecku (tu totiz potrebuji denne!!).Pak tedy nemuzete tvrdit, ze zakaznik, ktery vam chce prodat pouze teklefon s nabijeckou ho ukradl!!!

Posledni vec ke ktere citim se vyjadrit je zaruka na pouzite telefony.Nejsem zadny pravnik, ale jedno vim zcela jiste.Pokud je prodavana pouzita vec ma obchodnik pravo snizit zarucni dobu z 6ti mesicu a staci pouze jedna jedina vec!!! Vyvesit v obchodu nakupni a reklamacni rad z vetou, ze zde prodavane pouzite telefony jsou opotrebovane pouzivanim a z tohoto duvodu je zkracena zarucni doba na.......dnu, tydnu, mesicu.K tomu vydam kupujicimu zarucni list s timto upozornenim a opetovnym odkazem na reklamacni rad a vec je vyresena !! A garantuji vam, ze v pripade jakehokoliv soudniho sporu toto prodejce vyhraje na plne care a vy mu jeste navic uhradite jeho naklady za pravnika atd.Mam to osobne vyzkouseno a pani, ktera se puvodne soudila o telefon za 3000,-Kc nakonec zaplatila 19.000 coz obsahovalo soudni poplatky a vydaje za meho pravnika (on totoz ten kdo prohraje spor plati veskere vydaje!!), tak smele do toho !!!

Budme tedy v teto veci trochu soudni, preci kdyz si dete do bazaru koupit pouzivany telefon cca 2 roky a koupite ho za urcite zajimavou cenu, nechcete aby vam prodejce po 5ti mesicich uznal zaruku naprikald na to, ze nemate signal.Uvedu priklad:jedna se o obvyklou zavadu 3210tek.....ve vetsine pripadu staci telefon prefouknou horkovzduskou a telefon jede dal.A vite kde je problem??Proste po tech nekolika padech co telefon za dobu pouzivani absoulvoval, se uvolnila ta a ta soucastka a tak se musi opet priletovat.A jednalo by se o zaruku??Stejne v dusledku ne, jelikoz se jedna o mechanicke poskozeni.Neni tedy lepsi, kdyz vam solidni obchodnik nauctuje cca 200,-Kc za tuto mimozarucni opravu a svet jde dal.Mohl by samozrejme rici: zaruka se neuznava, oprava mozna za cca 1400,-Kc a budete koukat moc......

Tot muj sic dlouhy nazor.....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
miky  |  28. 11. 2002 08:47

ja i moji znamy mame zkusenosti ze kupovat si telefon z bazaru je jako kupovat telefon od zlodeje - ja osobne koupil nokii 6210 - uvnitr bylo plno cisel (na rodinu, pratele), spousta textovek a i poznamek v kalendari, ze kterejch sem pochopil ze majitel byl asi ucitel, kamaradka to samy

myslim si ze tak 90 % telefonu z bazaru je kradenych, az pujdu prodat ten svuj telefon do bazaru, tak pujdu do toho ze kteryho sem ji koupil a rad jim do oci reknu ze byl ukradenej a ze sem ho koupil u nich  (btw. solidni by byl bazar kterej mi da od mobilu treba krabici s imei a treba navod a ne ze hrabou v krabici a zkousej ktera nabijecka k tomu padne

pisete ze rizikovejsi je koupe na inzerat, ale to zas mam zkusenosti ze takhle dokaze clovek koupit ci vymenit telefony za min nez v bazaru

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mirek  |  28. 11. 2002 08:59

A to jako máte nadále kradený telefon a víte o tom? Co třeba kontaktovat policii a říct: "Zde se prodává evidentně kradené zboží, zde jsou důkazy." Ale asi byl za dobrou cenu a tak ať Vám dobře slouží! Jinak si myslím, že neoznámení trestného činu je také trestné. Takhle budou mít zloději a kšeftaři zelenou pořád, kradení ve velkém je důsledkem poptávky po kradeném zboží.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
miky  |  28. 11. 2002 09:15

jo a prijit o nej , rekni mi co si myslis ze by se stalo? nic, bazar by dal fungoval a dal by se tam kupovaly kradeny mobily

tak to se takhle daj ale obvinit vsechny bazary po praze - ukradnou ti ho z kapsy a za hodinu uz je klido pido v bazaru - kredit ze simky vytelefonovanej a ta pak vyhozena

osobne kdyz sem prodaval mobil do bazaru tak sem ho tam nes v krabici s origos nabijeckou, manualem a zarucakem (este 4 mesice zaruka na nej byla)

jasne neoznameni trestneho cinu je trestne, ale vam je take jasne ze se tam prodavaji kradene mobily, uz jste to byl oznamit? ne?? no tak to jste prave spachal trestny cin, stejne jako vsichni co to neudelali (asi vsichni tady)  to je sice absurdita dotazena do krajnosti, ale to by se asi musely zavrit secky bazary (nebo vykupovat mobil jen s dokladem o koupi (treba 3 roky starym - coz je asi taky blbost)

proste prodej kradenych mobilu (a spousty jinych veci) je bezna vec v kazde spolecnosti

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
cowbow  |  28. 11. 2002 10:01

... proste prodej kradenych mobilu (a spousty jinych veci) je bezna vec v kazde spolecnosti ...

No - to si myslim, ze normalni neni - ale dokud bude existovat poptavka po kradenych telefonech, do te doby se budou telefony krast (stejne jako cokoli jineho). Takze, az nebude normalni chtit "usetrit" na ukor okradeneho, nebude normalni prodej kradenych telefonu.

A, BTW, - jak se budes tvarit, az ti ten tvuj foun, o nemz predpokladas, ze je kradeny, nekdo slohne - budes nadavat na ku*vy zlodejsky a pujdes si koupit dalsi kradenej telefon??? - tim ale davas zlodejum duvod ti ukrast i ten dalsi a dalsi a dalsi...  

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
miky  |  28. 11. 2002 10:06

normalni to neni, ale bezny jo

osobne si pudu koupit novej, se zarukou 2 roky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
cowbow  |  28. 11. 2002 10:32

No jo - vzdyt pisu - dokud se budou kradene telefony prodavat, dotud se budou krast - takze koupi noveho udelas i neco pro pravo a poradek ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sat1  |  28. 11. 2002 12:31

"jasne neoznameni trestneho cinu je trestne"

Jak ktereho, ohlasovaci povinnost se vztahuje pouze na nektere vybrane trestne ciny zavazneho charakteru a tim rozhodne neni vykup a prodej ukradeneho mobilu. To ovsem nic nemeni na tom, ze pokud ma dotycny zajem, muze to policii prasknout dobrovolne.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
SaTaN8210  |  28. 11. 2002 07:53

Vazeni, netusim proc mystifikujete ctenare, protoze ze zakona je minimalni doba na zaruku 6 mesicu. Tudiz by jste prave meli na toto poukazat a rici lidem, at si na to davaji pozor. Nicmene pokud stejne prodejce napise treba na prodejni doklad "1 tyden zaruka", tak je to stejne 6 mesicu a vubec neni co resit. Ze zakona se da hranice posunout pouze nahoru, nikdy ne dolu. Pokud bude prodejce argumentovat cenou a tim, ze se jedna o pouzite zbozi, tak musi presne napsat do dokladu konkretni vec (napr.vadu), kvuli ktere se poskytuje sleva a na kterou (tu vadu) se nevztahuje zaruka. Jinak 6 mesicu a no way ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Maple  |  28. 11. 2002 08:52

Omyl. Zakonna minimalni zaruka 6 mesicu  se vztahuje pouze na nove zbozi. Bazarove a tudiz pouzite zbozi se pod toto jiz neschova a prodava se ze zakona BEZ ZARUKY. Je pouze na prodejci, jestli nejakou zaruku prizna. Takze prosim nemystifikovat. Bezna zaruka v bazarech je prave 1-2 denni, nekde tydenni a vyjimecne mesicni. Musi byt uvedena na kupnim dokladu. A jak jsem uvedl - je to pouze dobra vule prodejce.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
SaTaN8210  |  28. 11. 2002 12:30

Co clovek, to jiny vyklad zakona. Proto tady mame soudce a taky precedenty ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
cowbow  |  28. 11. 2002 13:44

Nase justice neni vazana precedenty...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
SaTaN8210  |  28. 11. 2002 14:19

Vazana mozna ne, ale maji svoji vahu ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
M.Tajovksy  |  28. 11. 2002 16:11

A muzete uvest, o co sve tvrzeni opirate? Doufam ze ne jen o to co vam rekli prodejci. Obcansky zakonik totiz tvrdi, ze skutecne zaruka se netyka tech vad, pro ktere byla sjednana sleva na cene, jinak plati zakonna zarucni lhuta.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mowla  |  28. 11. 2002 10:22

Myslim, SaTaNe, ze jsi slapl trosku vedle - zaruka na pouzite zbozi neni obchodnim zakonikem resena (aspon pokud vim), ale to neni to nejpodstatnejsi.
Modelova situace - pujdes reklamovat bazarovej foun a prodejce ti rekne, ze ti zaruku neuzna (byt bys na ni i mel pravni narok) - co udelas??? - budes kvuli nekolika stovkam ci tisicovkam (neumim si predstavit jety telefon za vic nez cca 10 kKc) podavat trestni oznameni a soudit se??? - s nejistym vysledkem, protoze vzdy je mozna varianta, ze soud nevyhrajes... - musel bys totiz prokazat, ze telefon byl poskozen uz v dobe koupe a to nevim, jak bys delal...
A budes platit pravnika??? A soudni vylohy???
To prece nemuzes myslet vazne...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
SaTaN8210  |  28. 11. 2002 12:27


§ 619

(1) Nejde-li o veci, které se rychle kazí nebo o veci použité, odpovídá prodávající za vady, které se projeví jako rozpor s kupní smlouvou po prevzetí veci v zárucní dobe (záruka).

(2) Záruka se nevztahuje na opotrebení veci zpusobené jejím obvyklým užíváním. U vecí prodávaných za nižší cenu se záruka nevztahuje na vady, pro které byla nižší cena sjednána.

(3) Jde-li o veci použité, neodpovídá prodávající za vady odpovídající míre používání nebo opotrebení, které mela vec pri prevzetí kupujícím.

BTW co myslim nebo nemyslim vazne nech na me ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mowla  |  28. 11. 2002 13:20

(3) Jde-li o veci použité, neodpovídá prodávající za vady odpovídající míre používání nebo opotrebení, které mela vec pri prevzetí kupujícím.

... no  - a to je prave ten problem - mas sice pravdu co se tyce Obchodniho zakoniku, ale (3) "resi" praktickou vymahatelnost zaruky - aspon v pripade tak male castky, jako je cena jeteho founu ... a zejmena o tom byl muj prispevek

BTW - OK, mysli si co chces ...  ... IMHO na to mas stejne pravo, jako ja ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
SaTaN8210  |  28. 11. 2002 14:22

To je ciste jenom o vykladu. Ovsem mira pouzivani nema u telefonu vliv na vadny koncovy stupen aj ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
M.Tajovsky  |  28. 11. 2002 16:14

Co to mate porad s tim Obchodnim zakonikem?? Jako fyzicka osoba kupuji podle obcanskeho zakoniku a smytec.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
M.Tajovsky  |  28. 11. 2002 16:18

Krome toho, pokud telefon pri koupi fungoval a o tyden pozdeji ne, tak se nejedna o "vadu odpovidajici ..., ktera mela vec pri prevzeti kupujicim".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mowla  |  28. 11. 2002 16:30

Priklad - nekdo da do bazaru utopeny, neodborne (ne zcela) vysuseny telefon. V momente koupe muze fungovat, o tyden pozdeji nemusi.
Jak to budes resit, kdyz servis odhali jako pricinu zavady korozi zpusobenou zatecenim vody? Myslis, ze ti to bazar uzna jako "zaruku", kdyz budes tvrdit, ze ty´s jej urcite neutopil??? A jak chces s jistotou poznat pri koupi, ze mobil nebyl utopeny???
Nemuzu debatovat o Obcanskem nebo Obchodnim zakoniku, nejsem pravnik - spis jsem se zameril na prakticke uplatneni zaruky a to je problematicke, byt by ti ji i bazar dal.
Pokud bude navic prodejce tvrdit, ze zaruka "neni", nezbude ti, nez se obratit k soudu a nasledne rizeni nemusis vyhrat - musel bys prokazat, ze k poskozeni nedoslo po koupi, coz si - uprimne receno, neumim prakticky predstavit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
SaTaN8210  |  28. 11. 2002 21:26

Ono nekdy staci kontaktovat telefonicky referenta COI a uvidis co to obvykle s prodejce udela ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel Daněk  |  28. 11. 2002 22:24

Jako jeden z prodejců můžu potvrdit že i na bazar je záruka ze zákona 6 měsíců. Jestli někdo v bazaru napíše záruka 1 týden tak porušil zákon. Tak to prostě je!  Jelikož je naše prodejna ČOI neustale kontrolovaná,  tak to vím přímo od zdroje. Zboží musí být označeno jako bazar a případné  vady se musí napsat na prodejků. Zákon rozlišuje pouze vadu od životnosti. Znamená to tedy pokud si zákazník koupí starší telefon a zjistí že baterie vydrží pouze 3 hodiny tak na toto se reklamace nevztahuje. Ale pokuď se telefon třeba nenabíjí tak má zákazník právo na reklamaci a to i po 5 měsících a 29 dnech od koupě.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
SaTaN8210  |  29. 11. 2002 07:56

Presne tak, konecne taky nekdo, kdo do toho vidi a ne jenom ten, co mlati prazdnou slamu ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mesky  |  30. 11. 2002 09:32

Bohuzel s tebou nemohu souhlasit. Mam take prodejny (resp. 3) a podle vyjadreni od COI je zaruka u pouziteho zbozi pouze na libovuli prodejce. Je to docela logicky, kdyz si pujdes do bazaru koupit cernobilou TV, ktera je 20 let stara, tak te taky nenapadne vyzadovat zaruku 6 mesicu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel Daněk  |  30. 11. 2002 10:27

Ty máš možná asi ten bazar kde je pořadně zakouříno a kde píšou na prodejků záruka 1 týden, ale jak jsem již řek záruka je 6 měsíců . Přečti si http://business.center.cz/business/pravo/zakony/obcanzak/cast8h2.asp#par613 tam je to snad dost jasné. Jo a od 1.1. 2003 bude záruka i na bazar 24 měsíců. Tak jsem zvědavej jak si stím všichni bazarníci a zastavarny poradí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Blixoa  |  28. 11. 2002 07:17

 

Koukam, ze nemate o cem psat, tak uz si ty clanky pisete jen tak, chtelo by to nejakou recenzi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor