Jak používáte kapesní počítač? (výsledky ankety)

Přibližně před týdnem jsem inicioval ve fóru anketu na téma "Kolik z vás používá PDA". Jelikož mi psali nejen autoři příspěvků, abych celou anketu nezapomněl vyhodnotit, udělal jsem malý přehled zjištěných informací.

Nečekaná úspěšnost

Celá anketa byla nad mé očekávání úspěšná a alespoň částečně jsem získal přehled o používání PDA. Právě tyto informace mi na českém internetu chyběly. Z ankety například vyplývá, kolik z celkových 69 respondentů používá své PDA nejen jako pracovní nástroj, ale i jako multimediální přístroj pro zábavu. Tento poměr se pohybuje kolem 70 % pro práci a 30 % pro zábavu.

Pocket PC nebo Palm?

Nejpodstatnější informací bezesporu zůstává používaný operační systém. V tomto případě se přiklonilo k Billovu monopolu 32 přispěvatelů, k PalmOS pak 24. Zastoupení měl samozřejmě i Symbian se svými čtyřmi hlasy a své místo si stále více dobývá i programátory tolik oblíbený Linux (2 hlasy). To je ale opravdu jen velice nepřesný popis celkového stavu trhu, pokud bychom totiž zaškatulkovali mezi PDA i chytré telefony typu Nokia 6600 či Siemens SX1, má Microsoft dalšího zdatného konkurenta v podobě Symbianu. K Symbianu bych ještě podotknul, že v anketě se vyskytl samozřejmě i Epoc zastoupený např. Psionem. Jelikož je ale Epoc duchovním otcem Symbianu, je započítán ve výsledku právě jako tento operační systém.

Zajímavým faktem je, proč uživatelé dávají přednost danému operačnímu systému. V tomto případě budeme porovnávat pouze dva největší rivaly - Palm OS s Windows Mobile. Zatímco zarytí palmisté nedají na svého miláčka dopustit, počet uživatelů Pocket PC se stále zvyšuje. Proč je tomu tak? Z došlých příspěvků jsme se mohli dočíst mnoho zajímavých názorů. Hlavní srovnání těchto dvou systémů lze vystihnout velmi krátce. Palm vítězí dostupností programových prostředků a ve většině případů i cenou. Oproti tomu ale není tak zažitý, což je nesporná výhoda Microsoftu. Sám velmi pochybuji o tom, že nezkušený uživatel sáhne spíše po Palmu než po Pocket PC.

I když se přístroje, které v sobě spojují několik funkčně rozdílných zařízení, těší stále větší oblibě, uživatelé PDA dávají nadále přednost samostatnému PDA. Toto řešení je pro ně přijatelnější než „all in one“ koncepce chytrých telefonů, která podle názoru mnohých z nich ořezává funkce samostatných zařízení. Za tento koncept se postavilo pouze 19 uživatelů oproti 48, kteří vyznávají samostatné přístroje.

Co jsme ještě zjistili

Většina uživatelů PDA z této ankety pochází ze zaměstnanecké sféry (38), hned za nimi se umístili studenti (většinou vysokoškolští) v počtu 17 respondentů a podnikatelé zde byli zastoupeni pouze šesti příspěvky. Používání PDA s sebou přináší samozřejmě možnost propojení s mobilním telefonem, nejkomfortnějším způsobem je Bluetooth. Pro tuto technologii se vyslovila drtivá většina uživatelů (49 z 58). Podobný výsledek byl i u použití PDA jako koncového zařízení v síti internet (46 z 59) a k mému překvapení i u otázky, zda nosí uživatel PDA stále s sebou (43 z 58).

Diskuze (26) Další článek: Recenze hry pro N-Gage: Tom Clancy`s Splinter Cell

Témata článku: , , Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Siemens SX1, Počítač, Nesporná výhoda, Jak, Kapesní počítač, Podobný výsledek