Jak přehrát MP3 na každém telefonu

Závidíte majitelům nových mobilů, kterým jako vyzvánění zní oblíbená skladba v MP3? Máme pro vás návod, jak převést oblíbené písničky do zvukového formátu AMR, který podporuje většina telefonů. Také ukážeme, jak nahrávky z diktafonu mobilu převést do formátů MP3 a WAV.

Formát AMR (Adaptive Multirate Codec) je speciální typ souborů používaný v mobilních telefonech. Setkáte se s ním převážně při nahrávání na diktafon. Nicméně standardní přehrávače na počítači si s ním neporadí. Snad jediný program, který jej dokáže přehrát, je Nokia Multimedia Player v rámci balíku Nokia PC Suite. Jenže existují programy, které umí konvertovat soubory MP3 a WAV právě do tohoto formátu. Tím získává nový rozměr a umožní vám přehrát vaše oblíbené písničky přímo na telefonu nebo je u některých modelů nastavit jako vyzvánění. Stejně tak lze převádět i z formátu AMR do rozšířených počítačových formátů. Každopádně budete potřebovat nějaký šikovný program.


Nokia Multimedia Player

MIKSOFT Mobile AMR converter

Tento program má bezesporu tu výhodu, že je to freeware a proto vás nebude stát více než několik minut stahování. Po instalaci se otevře jednoduché okno. Po klepnutí na tlačítko „WAVE/MP3 to AMR“ se zobrazí nabídka, ve které zadáte zdrojový soubor MP3 (WAV) a název výstupního souboru AMR. Poté už jen stačí kliknout na „Convert Now“ a počkat až se soubor vytvoří.

 
MIKSOFT Mobile AMR converter • výběr souboru ke konverzi do AMR

Program nabízí také opačný převod a jeho postup je úplně stejný. Stačí na začátku zvolit „AMR to WAVE“. Jak jste již asi poznali, nemůžete z formátu AMR udělat rovnou MP3. Samozřejmě je to trochu škoda, nicméně konvertovat WAV na empétrojku je již snadnou záležitostí. Lze jej provést mnohými programy např. Mp3 Converter Simple.

Freeware, ke stažení zde

Mobile Music Polyphonic

Oproti předchozímu programu umožňuje Mobile Music Polyphonic i přímý převod do formátu MP3. Jeho ovládání je také velice snadné. Po stažení je nutné se zaregistrovat, jinak budete mít pouze omezenou verzi, která umožní uložení maximálně třísekundový záznam.

Pokud v tomto programu budete chtít provést převod formátu na jiný, stačí jen kliknout na tlačítko otevření souboru, vybrat nahrávku a následně zmáčknout tlačítko pro „uložení jako“. Pak už jen zvolíte výsledný formát a název pro nový soubor.

 
Mobile Music Polyphonic • výběr výsledného formátu

Mobile Music Polyphonic však nabízí ještě víc. Speciální funkcí je například převod do staršího formátu MMF. Program vám také umožní složit si vlastní skladby pomocí jednoduché notové osnovy a široké palety hudebních nástrojů. Své dílo můžete následně uložit do souboru typu MID nebo MMF.

Shareware, ke stažení zde (plná verze: 33 dolarů)

Nokia Multimedia Converter

Posledním vybraným programem je Nokia Multimedia Converter. Umožňuje pouze jednosměrný převod a to z MP3 nebo WAVu do formátu AMR. Je sice volně stažitelný ze stránek společnosti Nokia, ale před samotným stažením je třeba se zaregistrovat. Po nainstalovaní a spuštění se otevře okno, které vypadá na první pohled poněkud nepřehledně, ale není čeho se bát. V horní části klikneme na ikonku pootevřené složky a následně vybereme soubor, který chceme převádět. Dále dle libosti můžeme zvolit různé vlastnosti výsledného záznamu: např. datový tok nebo maximální velikost. Poté už jen stačí kliknout na tlačítko v dolním pravém rohu s nápisem „Convert“ a počkat několik sekund, než se soubor převede. Nakonec uložíme nahrávku AMR kliknutím na tlačítko s ikonou diskety.

Program navíc umožňuje konverzi počítačových formátů videa (např. AVI, MPG) do mobilního QCIF.

 
Nokia Multimedia Converter • konverze souboru do formátu AMR

Freeware, ke stažení zde


Tip: přečtěte si podrobný návod, jak ze skladby z cédéčka vytvořit MP3 vyzvánění

Diskuze (33) Další článek: Eurotel: až 6 hodin volání za 1 Kč

Témata článku: , Výsledný formát, Telefon, Jak, Jediný program, Speciální typ, Pře