Jak připojit kapesní počítač přes GPRS u Eurotelu

Neomezený přístup na internet pomocí datových přenosů GPRS jistě s nadšením uvítali uživatelé, kteří fandí mobilnímu surfování a vlastní kapesní počítač. V článku naleznete podrobný návod, jak nastavit datovou komunikaci na Pocket PC.

O překvapivém kroku Eurotelu – zavedení neomezeného připojení k internetu – jme již psali. Využití datových přenosů přes mobilní telefon lze využít s klasickým PC, ale i kapesním počítačem. Ten vám přinese to pravé potěšení z mobilního internetu: e-maily i novinky omrknete odkudkoli a nemusíte se ohlížet na přenesená data. Spojení mobilního telefonu a kapesního počítače však není triviální záležitostí, podívejme se tedy na podrobný postup.

Poznámka: postup je ověřen na kapesním počítači na platformě Pocket PC 2002. Postup by se u starší verze Pocket PC (či Win CE 3.0) neměl výrazně lišit. Podobný postup je též u komunikátoru XDA.

Nastavení mobilního telefonu

Mobilní telefon musí mít aktivovaný datový přenos pro danou službu. Nastavení se provádí u každého mobilu mírně odlišným způsobem. Chcete-li zkusit nastavení bez pomoci operátora na infolince, zkuste následující základní hodnoty: APN, internet, ID uživatele a heslo nevyplňujte, stejně jako IP adresu a adresu DNS. Nezapínejte kompresi dat ani hlaviček.

Nastavení kapesního počítače

Z menu Start vyberte položku Setting a ve spodní části zvolte ouško Connections. V okně se objeví čtyři ikony, vyberte třetí s názvem Connections. Objeví se následující okno:

Z první roletky zvolte New...,načež se objeví nové okno s jedním políčkem pro pojmenování daného připojení. Zdánlivě zbytečná procedura, avšak s narůstajícím počtem připojení nabude na významu. V našem případě si připojení pojmenujte třeba „Eurotel GPRS“. Ve spodní části přepněte na ouško Modem.

Klepněte na nápis New...

Nyní si pojmenujte dané připojení, tomuto pojmenování již nepřikládám většího významu. Důležitá je však druhá nabídka. Zde vyberete, jakým způsobem bude kapesní počítač a mobilní telefon komunikovat. Bohužel nemám k dispozici PDA s podporou Bluetooth, věřím však, že by se zde neměly objevit problémy (rady zkušených uživatelů uvítáme v diskusním fóru). Baud rate přepněte na nejvyšší hodnotu – snad všechny moderní mobilní telefony i PDA by měly tuto rychlost bez problémů zvládat. Pokračujme tlačítkem Advanced...

  

Opět si všimněte tři oušek záložek ve spodní části. Na první z nich přepněte parametr Flow Control z Hardware na Software. Na druhé záložce zrušte zatržení defaultně zatržených položek Use software compression a Use IP header compression. Třetí záložku ponechejte bez povšimnutí a změny potvrďte tlačítkem OK. Pro úplnost podotknu, že tyto změny v záložce Advanced nejsou povinné, připojení bude fungovat i s implicitním nastavením. Vrátíte se na obrazovku s nastavením modemu, pokračujte tlačítkem Next.

Na další obrazovce se nachází tři pole. První dvě můžete nechat bez povšimnutí, do třetího zadejte hodnotu *99***x#, kde x je číslo datového profilu ve vašem mobilním telefonu, který bude užíván pro datovou komunikaci (tzv. CID). Obvyklá hodnota je 1, máte-li v telefonu nastaveno více datových profilů, zkontrolujte očíslování. Pokračujte tlačítkem Next. 

Z několika položek nás bude zajímat jen ta poslední s popiskem Extra dial-string modem commands. Sem musíme zadat řetězec znaků, který prostřednictvím mobilního telefonu oznámí mobilní síti, jakou ze služeb GPRS chceme použít. Pro síť Eurotel zadejte následující text. Dodržte uvozovky i čárky.

+cgdcont=1,“IP“,“internet“

Tlačítkem Finish uložte všechna nastavení. Nyní se nacházíte v okně s nabídkou modemu, stiskněte OK a ocitnete se v základním okně Connection. Všimněte si v dolní části ouška záložky Dialing Locations. Zavítejte do ní a klepněte na tlačítko Dialing Patterns.... Zde se nachází tři řádky, které obsahují různé znaky. Vše smažte a ponechejte v každém řádku jen velké písmeno G, jak ukazuje následující obrázek.

Vše odsouhlaste a vraťte se do základního okna Connection, která obsahuje tři položky. V první roletce vyberte své pečlivě pojmenované připojení a zvolte Connect. Před připojením se z vás PDA bude snažit vylákat připojovací jméno a heslo, nenechejte se zmást a pokračujte tlačítkem OK, aniž byste cokoli zadávali.

Před připojením samozřejmě musíte aktivovat infraport, či Bluetooth na mobilním telefonu. Mrkněte na telefon, na displeji se objeví hlášení o připojení. Správné nastavení a funkčnost připojení ohlásí text v bublině na displeji kapesního počítače.

A jste připojeni. Spusťte Internet Explorer, ICQ či poštu a užívejte si neomezeného připojení k internetu téměř odkudkoli.

Diskuze (22) Další článek: Nokia 7250i na trhu - co nového oproti 7250?

Témata článku: , , , , , , Kapesní počítač, Obvyklá hodnota, Podobný postup, Počítač, Euro &, Pře, Jak, GPRS, Euro