Jak roamovat v zahraničí: návod, jak volat

V minulém díle tohoto seriálu jsme si řekli, jak aktivovat roaming a co je to přesměrování a blokování. Nyní si povíme, jak používat telefon, když se již ocitnete za hranicemi.
V minulém díle tohoto seriálu jsme si řekli, jak aktivovat roaming a co je to přesměrování a blokování. Nyní si povíme, jak používat telefon, když se již ocitnete za hranicemi.

Jak je to u tarifů

Pokud vlastníte některý z tarifních programů našich operátorů, tak se pro vás za hranicemi naší republiky v telefonování kromě cen nic nemění. To je právě ono, kromě cen. Jestliže má váš operátor v daném státě více roamingových partnerů, tak se může stát (a taky tomu tak povětšinou je), že některý operátor má například levné hovory ve špičce, jiný zase mimo špičku a u dalšího můžete zase posílat levně textovky.

Jak se dozvědět konkrétní ceny? Ty vám vždy sdělí na infolince vašeho operátora a nebo je můžete najít přímo na internetových stránkách svého operátora:

Vybíráme roamingového partnera

Když víte, jaké mají jednotliví operátoři ceny, tak nezbývá než si v zahraničí pro roaming vybrat požadovaného operátora. No ale, co když já chci operátora A a telefon se mi stále hlásí k operátorovi B? Řešení je jednoduché. Každý telefon vám nabízí výběr ze dvou režimů přihlašování se do sítě: automaticky nebo manuálně.

Automaticky znamená, že váš telefon se bude automaticky přihlašovat do té sítě, s kterou má váš operátor podepsanou roamingovou smlouvu a která má v daném místě nejsilnější signál, aniž by vám nabízel jakoukoliv možnost volby. Nicméně existuje způsob, jak vašemu telefonu říci, že chcete, aby se, pokud možno, přihlašoval do sítě A. Stačí, když síť A zařadíte do seznamu tzv. preferovaných sítí (ten většinou naleznete v nastavení telefonu, ale ne všechny přístroje tuto funkci mají). Jakmile síť A zadáte jako preferovanou, tak se váš telefon do ní bude hlásit všude tam, kde bude dostupná.

Co ale když chci na textovky používat síť A a na volání síť C? V takovémto případě vám pomůže manuální přihlašování do sítě. Manuální znamená, že po zapnutí přístroje vám telefon ukáže seznam všech dostupných sítí (i těch, se kterými nemá váš operátor roamingovou smlouvu, a tudíž se do nich nebudete moci přihlásit) a vy si budete moci sami vybrat, do které z nich se přihlásíte. Když se pak ocitnete mimo dosah vámi zvolené sítě, tak vám telefon opět nabídne seznam v danou chvíli dostupných sítí a vy si z něj vyberete.

Roamujeme s předplacenými kartami

Používání předplacených karet v zahraničí již není tak komfortní jako u tarifních programů. Na druhou stranu se zase nemusíte starat o to, ke které síti jste přihlášení – za volání i SMS totiž platíte ze všech sítí stejné poplatky. Většinou je roaming u našich předplacených karet řešený pomocí tzv. call-backu. Call-back funguje tak, že když chcete v zahraničí uskutečnit odchozí hovor, tak namísto toho, abyste vytočili požadované číslo přímo, zadáte na vašem telefonu speciální kód, který pak odešlete jako hovor.

A co se pak stane? Vaše domácí síť vás zavolá zpět a spojí vás s požadovaným číslem. Jsou tu ale menší rozdíly. V síti Eurotel a Paegas vám je kromě ceny za provolaný čas účtován také tzv. spojovací poplatek, který v obou sítích činí 15 Kč. V síti Eurotel vám je tento poplatek účtován i tehdy, když vámi volané číslo je obsazené a nebo když volaný účastník telefon nezvedne. V síti Paegas je poplatek za spojení účtovaný pouze, pokud je spojení úspěšné a vy se na požadované číslo skutečně dovoláte. Nejlépe na tom jsou uživatelé Oskaret, ti totiž při volání ze zahraničí neplatí za spojení žádný poplatek a platí pouze to, co skutečně provolají.

Roamujeme s velbloudem

Pokud patříte mezi uživatele předplacené služby Twist, tak máte možnost využít ještě jednoho druhu roamingu – tzv. Twist 100% roamingu, který využívá technologie CAMEL. Tuto technologii však podporují pouze 4 roamingoví partneři Paegasu (viz tabulka). Twist 100% roaming se od „normálního“ roamingu, který používá call-back, liší tím, že telefonní čísla můžete vytáčet přímo, a to včetně zkrácených voleb jako 3311, 4603, apod., tak jak jste zvyklí je vytáčet doma. Pokud se vám tedy v níže uvedených zemích nebude chtít používat call-backu, můžete se přihlásit k síti s technologií CAMEL a volat přímo. Cena za hovor, a to včetně poplatku za spojení, je stejná jako u síti využívající call-back.

Země z nichž lze volat pomocí Twist 100% roamingu:

Země Operátor Jméno sítě na displeji telefonu
Polsko Polkomtel PL-PLUS
Německo T-Mobil D1
Rakousko Maxmobil A max.
Švýcarsko Swisscom Swiss GSM

Twistujeme v zahraničí

Pokud se budete nacházet v zemi, kde funguje Twist 100% roaming, tak můžete volat tak, jak jste byli zvyklí doma. Je tu jen jediná odlišnost – telefonní čísla musíte zadávat v mezinárodním formátu, tedy +420 tel. číslo (např. +420603123456). Jestliže budete chtít telefonovat v zemi, kde Twist 100% roaming nefunguje, tak budete muset odchozí hovory uskutečňovat pomocí zpětného volání. Nejprve tedy zadáte kód: *111*00420 tel. číslo# a ten odešlete jako normální hovor. Poté vám přijde textovka: „Čekejte na zpětné volání.“ Pak vám systém zpětného volání zavolá zpět a spojí vás s požadovaným číslem.

V obou případech zaplatíte jednorázový poplatek za spojení ve výši 15 Kč a minutovou sazbu dle ceníku. Cena za volání v rámci daného státu je většinou vyšší než cena za volání do ČR. Příchozí i odchozí hovory jsou účtovány po 30 sekundách.

Jak volat s Twistem do ČR:

  • *111*00420 tel. číslo# u callbacku
  • +420 tel. číslo v sítích s Twist 100% roamingem
  • textovky odesíláte na číslo ve formátu +420 tel. číslo

Dobíjení kreditu (ze zahraničí je volání zdarma)

  • *111*+420603124602# u callbacku
  • 4602 v sítích s Twist 100% roamingem
  • *102*dobíjecí číslo# všude
  • Informace o kreditu *101#

Hlasová schránka (cena jako za volání do ČR)

  • *111*+420603123311# u callbacku
  • 3311 - v zemích s Twist 100% roamingem

Infolinka (cena jako za volání do ČR)

  • Infolinka Paegas *111*+420603603603# u callbacku
  • Infolinka Paegas 4603 v zemích s Twist 100% roamingem

Paegas Assistent (cena dle zvláštního ceníku)

  • Paegas Assistent *111*+420603123333# u callbacku
  • Paegas Assistent 333 v zemích s Twist 100% roamingem

Go ze zahraničí

Používání předplacené karty Go v zahraničí je téměř shodné s používáním Twistu v zemích, kde nefunguje Twist 100% roaming. Je tu jen jedna velice důležitá podmínka. Abyste mohli Go roaming využívat, musíte mít kredit alespoň 100 Kč. Odchozí hovor uskutečníte pomocí zadání speciálního kódu: *101*+420 tel. číslo#. Po jeho odeslání vás kontaktuje systém zpětného volání, který vám sdělí jaká je výše vašeho kreditu a na kolik minut hovoru vám kredit vystačí. Poté vás systém spojí s požadovaným číslem.

Za odchozí hovor zaplatíte jednorázový poplatek za spojení ve výši 15 Kč a minutovou sazbu dle ceníku. Cena za volání v rámci daného státu je většinou vyšší než cena za volání do ČR. Příchozí i odchozí hovory jsou účtovány po 30 sekundách.

Jak volat s Go do ČR:

  • *101*+420 číslo#
  • textovky odesíláte na číslo ve formátu +420 tel. číslo

Dobíjení kreditu (ze zahraničí je volání zdarma)

  • *101*+420267011188#
  • *102*dobíjecí číslo#

Go linka (ze zahraničí je volání zdarma)

  • *101*+420267011188#

Hlasová schránka (cena jako za volání do ČR)

  • *101*+420602989898#

S Oskartou na prázdniny

Jak jsme vás již informovali, tak i Oskarta v blízké době nabídne odchozí roaming. Zatím to ale vypadá, že roaming na Oskartách nebude umožňovat odesílání SMS ze zahraničí. Hned, jak zjistíme bližší informace, tak vás budeme informovat.

Co ale Oskarta nabízet bude, je nejnižší ceny mezi předplacenými kartami za příchozí hovory v zahraničí (alespoň teď tomu tak je) a možnost volání ze zahraničí pomocí call-backu, a to bez nutnosti platit počáteční poplatek za spojení(!)

Za odchozí hovor tedy platíte jen to co provoláte, tedy minutovou sazbu dle ceníku. Hovor je účtován stejně jako v ČR, tedy první minutu platíte celou a pak je hovor účtován po sekundách. Volání v rámci navštíveného státu je stejně jako u ostatních předplacených karet dražší než volání do ČR.

Jak volat z Oskarty do ČR:

  • *123*+420 číslo#

Dobíjení kreditu (ze zahraničí je volání zdarma)

  • *123*+420271177100#
  • přes Internet na www.oskarmobil.cz

Oskarlinka (ze zahraničí je volání zdarma)

  • *123*+420271177100#

Hlasová schránka (cena jako za volání do ČR)

  • *123*+420608989898#
Diskuze (7) Další článek: Od Palm Computing se odvrací štěstěna

Témata článku: , , , , , Zahraničí, Návod, Jediná odlišnost, Volat, Camel, Jak, Dobíjecí číslo,