Jak se vyvíjela SIM karta? Vzpomínáme s T-Mobilem

Je to sice jen malý kousíček plastu, ale pro naprostou většinu operátorů už více než 20 let nepostradatelná rekvizita. SIM karta.

T-Mobile letos slaví 20 let na českém trhu, pokud do historie počítáme i jeho předchůdce Paegas, jenž u nás působil v letech 1996 až 2002. V rámci oslav operátor vydal infografiku, v níž vzpomíná na vývoj SIM karty – pro operátory dosud nepostradatelného a typického předmětu.

V počátcích mobilního provozu se ještě objevovala z dnešního pohledu maxiSIM karta o velikosti platební karty. O rok později už přišly u Paegasu ke slovu první vylamovací SIM karty nazývané miniSIM. Tato velikost se na trhu držela neohrožena dlouhých 13 let, dokud nepřišel v roce 2010 Apple s iPhonem 4, který používal zmenšenou (z dnešního pohledu prostřední) microSIM kartu. Oblíbeným způsobem získávání microSIM bylo vylamování z miniSIM speciálními kleštěmi.

O pouhé dva roky později přichází další zmenšování iniciované opět Applem a jeho iPhonem 5. Současnou nejmenší nanoSIM kartu už není vhodné z větších formátů podomácku ořezávat, protože standardní nanoSIM používají tenčí plast a oříznutá karta by nemusela ve slotu telefonu správně sedět. Zároveň jde o poslední etapu klasických plastových SIM karet. Do budoucna totiž operátoři a výrobci mobilních zařízení počítají se zaváděním elektronických SIM karet, tzv. eSIM, které už budou přímo součástí zařízení. Průkopníkem je opět Apple a jeho iPad Pro.

V současnosti většina operátorů včetně T-Mobilu nabízí tzv. 3v1 SIM, ze kterých si vylomíte požadovanou velikost. Kromě různých formátů se samozřejmě SIM karta měnila i po funkční stránce. Čip získaval postupem času více paměti a nové funkce. V některých kartách (tzv. NFC SIM) byl obsazen zabezpečený element pro uchování informací o bezkontaktních platbách. Snižovala se energetická náročnost SIM karet na jejich provoz. A přišly dnes nejpoužívanější USIM s podporou LTE sítí, které je možné aktualizovat na dálku (tzv. Over-the-Air).

Klepněte pro větší obrázek

Na závěr ještě několik zajímavých statistik od T-Mobilu: 

Od roku 1996 vyskladnil Paegas/T-Mobile téměř 23 milionů SIM karet, přičemž kartu s logem Paegas k dnešnímu dni používá stále více jak 200 000 zákazníků. Nejvyužívanější je generace typu Universal SIM s podporou LTE, která činí 85 % báze. Jde o SIM, která měla sice za ta léta několik verzí, různé čipy či formáty, nicméně společné pro tyto karty je, že LTE podporují buď již z výroby, nebo tuto technologii lze na kartách zapnout “over the air”, což činí kartu unikátní.

Diskuze (14) Další článek: Samsung zřejmě přeskočí Galaxy Note 6. Jihokorejci představí „sedmičku“

Témata článku: , , , , Apple iPad Pro, Apple iPad Pro 128GB LTE, Apple iPad Pro 128GB Wi-Fi, Apple iPad Pro 9.7, Apple iPad Pro 9.7 128GB LTE, Apple iPad Pro 9.7 128GB Wi-Fi, Apple iPad Pro 9.7 256GB LTE, Apple iPad Pro 9.7 256GB Wi-Fi, Apple iPad Pro 9.7 32GB LTE, Apple iPhone SE, Mobilní provoz, SIM kart, Over the Air, Jak, SIM karta, Kleště, Milión SIM, MOBI, VZP, Karta, Energetická náročnost