Jak svět vidí Windows Phone 7

Průšvih nebo trefa do černého? Jakou mají šanci proti zavedeným platformám? Přečtěte si, jak nový systém Microsoftu hodnotí významná světová média v oboru.

11. říjen byl den, kdy byla představena Windows Phone 7. Dnes je den, kdy se o tomto systému může začít mluvit. Není proto divu, že všechna světová oborová média přicházejí se svými postřehy a recenzemi. Vybrali jsme ty nejzajímavější názory od věhlasných webů a shrnuli to podstatné.

Podívejte se na naše videopreview systému WP7 

Engadget: hrubá stavba na pevných základech

Americký Engadget se setkal s Windows Phone 7 ještě ve fázi jeho testovací verze. Od té doby se prý podařilo Microsoftu učinit z něj finální produkt, ale k dokonalosti má zatím daleko. Server chválí uživatelské rozhraní, které po nepřehledných a těžkopádných Windows Mobile působí jako balzám na duši, ale nešetří ani kritikou. Podle Engadgetu jsou nyní v Redmondu minimálně rok pozadu za konkurencí. Redaktorům se nelíbí integrace Zune a herního portálu Xbox Live, naopak vyzdvihují jednoduché uživatelské rozhraní, práci s e-maily a office dokumenty. Celkově prý Windows Phone 7 působí jako dobře provedené základy s částí hrubé stavby a teď už se jen čeká, až se začnou stavět obyvatelná patra.

Gizmodo: uvidíme za půl roku

Americký server Gizmodo považuje Windows Phone 7 za velmi dobrý systém. Oceňuje jeho elegantní ovládání a přehledný systém hubů. Pochvalu obržela taktéž klávesnice a příkladná spolupráce nativních aplikací Microsoftu (Office, Outlook a dokonce i Explorer). Web však jedním dechem dodává, že do celkově kladného hodnocení zahrnul i potenciál, který zatím ze strany Microsoftu nebyl plně využit. Konkrétně nedořešený multitasking, zatím nepohodlná práce s aplikacemi třetích stran a synchronizace nuceně odkázaná na desktopový software Zune. Podle Gizmoda máme dát novým oknům půl roku hájení. Potom se uvidí, jestli opravdu dokážou konkurovat Androidu nebo iOS.

GSM Arena: jen drahé mobily?

Tento portál jako jeden z mála na světě zveřejnil recenzi na Windows Phone 7 ještě dlouho před uvolněním embarga (zdá se, že Rusko je stále zemí neomezených možností). Zkušenosti redaktorů jsou však podobné, opět hodnotí systém celkově jako povedený. Chválí rozdílný přístup Microsoftu, který se výrazně změnil proti archaickým a složitým Windows Mobile. Minimalistické uživatelské rozhraní je podle GSM Areny vítaným osvěžením mezi kýčovitými 3D prostředími jiných platforem. Radikální zjednodušování má ale i své negativní dopady. Chybějící Copy & Paste a neexistující správce souborů jsou jen namátkovými příklady. Hlavní výtkou je opět omezená konektivita a nepochopitelný krok zakázat uživatelský multitasking. GSM Arena na závěr přidává velmi zajímavou myšlenku: díky minimálním hardwarovým požadavkům na koncová zařzení budou výrobci nuceni pro WP7 produkovat pouze high-endové telefony. To je sice dobře pro nás redaktory, ale co pro uživatele, kteří nechtějí tak drahý mobil. Znamená to, že se WP7 nemohou stát masově rozšířenou platformou?

MobilMania.sk: z extrému do extrému

Kolegové ze slovenské MobilManie správně podotkli, že jakékoli srovnání se starými Windows Mobile nemá smysl. Jde o dvě naprosto odlišné platformy s jinou filozofií, a to je také důvod, proč Windows Mobile 6.5 budou nadále vedle WP7 existovat paralelně. Stará mobilní okna byla sice otevřenější, ale pro spoustu uživatelů příliš složitá na ovládání, WP7 jsou přesným protipólem. Přílišné zjednodušování zde vyústilo až v omezování funkcionalit, jako příklad uvádí server hudební přehrávač bez ekvalizéru, chybějící podporu DivX nebo internetový prohlížeč bez podpory Flash a Silverlight. Microsoft tak podle MobilMania.sk kolísá z extrému do extrému. Další překážkou, kterou angloamerické weby nevnímají, může být pro slovenský a potažmo i český trh absence místního jazykového nastavení. To se týká nejen samotného jazyka v prostředí telefonu, ale i lokalizace znaků na klávesnici. S marginálním významem českého a slovenského trhu souvisí také zatím omezená podpora v obchodě Market Place, Zune a Xbox Live.

Čas (a Redmond) ukáže

Celkově by se mohlo zdát, že pro českého uživatele je více důvodů, proč si Windows Phone 7 telefon zatím nepořídit. Pokud však nemáte jazykovou bariéru a vystačíte si s jedním z pěti nahraných jazyků, není potřeba se WP7 bát. Každá nová platforma ze začátku trpí nedostatkem aplikací a drobnými muškami. U nového produktu Microsoftu to však vypadá, že by se mohly vychytat dříve, než to konkurenci trvalo v jejích začátcích. Pro giganta z Redmondu je totiž tato platforma až příliš důležitá na to, aby si mohl dovolit péči o ni podcenit.

Diskuze (63) Další článek: Nokia ohlásila překvapivě vysoký zisk a propouštění

Témata článku: , , Windows!, Svět, Příkladná spolupráce, Drahý mobil, Kladné hodnocení, Wind, Pevný základ, Starý windows, Phone, Win, Balzám, Americký server, Jak