Jak vybrat mobilního operátora

Pokud zvažujete, jakého mobilního operátora vybrat, určitě nepřehlédněte tento článek. Hlavně začínajícím telefonistům může pomoci.
Řada lidí má o mobilním telefonování trochu zkreslené informace – dávají si dohromady mobilního operátora, který poskytuje služby, a mobilní telefon, tedy samotný přístroj, který je bez aktivovaných služeb k ničemu. Dozajista za to mohou reklamy typu „mobilní telefon EuroTel bych si nikdy nekoupil“. Přitom je nutné přístroj a příslušnost k operátorovi rozlišovat, oddělit od sebe. Nemáte tedy mobilní telefon EuroTel (Paegas, Oskar), ale mobilní telefon, se kterým využíváte služeb mobilního operátora EuroTel. Chcete-li se stát mobilním, musíte si pořídit nejen mobil, ale také aktivovat nějakou službu.

Výběr správné služby, která bude přesně vyhovovat vašim požadavkům, je těžší, než vybrat vhodný telefon. Se službou je také spjata volba operátora. V Česku jsou nyní už tři, takže výběr je ještě komplikovanější než třeba před rokem. Každopádně je ale vhodnější nejdříve zvolit mobilní službu a až poté si vybrat patřičný telefon.

Který operátor bude ten váš?

Tři současní operátoři nezačali své služby nabízet najednou. První zde byl EuroTel, který již v roce 1992 začal provozovat mobilní síť založenou na starší technologii NMT. Tato síť se dnes nazývá Tip a EuroTel ji spíše jen udržuje při životě. I když tato starší síť nemůže nabídnout tolik možností jako její novější bratříček GSM, pokrývá téměř celou republiku, umí posílat textové zprávy nebo rozpoznat volajícího, což jsou moderní služby. Aby EuroTel získal nové zákazníky pro tuto službami omezenou síť, nabízí velmi nízké ceny, u nejlevnějšího programu dokonce za určitých podmínek neplatíte žádný měsíční paušál. Zvolíte-li si síť Tip, nebudete moci volat ze zahraničí (jen ze Slovenska) – v cizině totiž tyto sítě neexistují. Podobné sítě nemají velkou perspektivu, v dalším textu se proto budeme věnovat hlavně modernějším a více používaným sítím GSM.

GSM je investice do budoucnosti

Většina telefonistů správně zvolí digitální síť GSM, která má mnoho výhod: kromě dalších služeb nabízí lepší kvalitu přenášeného hlasu a vyrábějí se pro ni menší telefony. GSM má však více předností, proto je také telefonování mírně dražší než v síti Tip. Sítě GSM jsou v Česku dostupné od roku 1996. Tehdy spustili své služby operátoři EuroTel a RadioMobil (ten provozuje síť Paegas). V letošním roce se k nim přidal i třetí operátor Český Mobil se svou sítí Oskar.

Při volbě operátora a jeho mobilní služby byste se měli vyvarovat nejrůznějších předsudků, kterými vás okolí bude zahrnovat, a brát v úvahu pouze a jen fakta. Když budete sondovat v okolí a ptát se přátel, jakého operátora doporučují, zpravidla nedají dopustit na toho svého a automaticky zatratí ostatní dva. Často tím zakrývají skutečnost, že si prostě špatně vybrali.

Hlavně ať je pokrytí

Velmi důležitým kritériem při výběru je dnes stále ještě pokrytí signálem. Už nemá cenu kvůli pokrytí váhat mezi EuroTelem a Paegasem, kteří mají signál naprosto srovnatelný: pokrývají 99 procent populace a zhruba 98 procent míst v republice. Přesto se mohou vyskytnout místa, kde jeden z těchto operátorů nebude mít signál. Proto bude vhodné, když si pokrytí daného místa předem vyzkoušíte, například tak, že si půjčíte telefon od známého.

Trošku hůře je na tom s pokrytím Oskar, který má za Paegasem a EuroTelem téměř čtyřleté zpoždění, své služby začal nabízet začátkem tohoto roku. Přestože svoji síť staví rekordní rychlostí, bude mu ještě chvilku trvat, než dosáhne stejně kvalitního pokrytí jako jeho konkurenti. Slovo kvalitní je zde na místě: operátor může mít pokrytou třeba celou republiku, v některých místech však mohou být jen záchvěvy signálu; hovory zde mohou padat, textovky se nebude dařit odesílat.

Než si vyberete operátora, vyzkoušejte si pokrytí signálem v místech, kde se nejčastěji pohybujete. To platí zvláště pro Oskara.

Tarifní program nebo předplacenou kartu?

Pokud vás pokrytí tolik nezajímá, protože v místech, kde se často zdržujete, mají signál všichni operátoři, je před vámi nejtěžší rozhodnutí: výběr tarifního programu popř. předplacené karty a s tím souvisejících služeb, které budete moci využívat, a cen, jaké za ně budete platit.

Všichni mobilní operátoři nabízejí dva základní typy svých služeb: předplacenou kartu a tarifní programy. S oběma typy služeb můžete telefonovat a pracovat s textovými zprávami SMS, mají také velice podobné nabídky doplňkových služeb.

Pokud máte některý z tarifních programů, platíte operátorovi každý měsíc paušální poplatky (i v tom případě, že třeba vůbec nevoláte) a na konci měsíce dostanete vyúčtování, z něhož se dozvíte, jakých služeb jste využili a kolik za ně navíc k paušálu musíte zaplatit. Tarifních programů má každý operátor více. Zjednodušeně řečeno: liší se výší měsíčního paušálu, počtem minut, které můžete provolat zdarma, a v ceně za jednu minutu hovoru, zprávu SMS apod. Čím nižší je měsíční poplatek, tím méně máte k dispozici volných minut, tím více platíte za volání a opačně. U dražších tarifů je také na výběr větší množství doplňkových služeb, popř. jsou levnější než u nižších tarifů.

Oproti tomu předplacená karta nemá žádný měsíční paušál. Když chcete volat, jednoduše si koupíte kupón s určitou hodnotou v řádu stovek korun, kterou převedete na svůj účet u operátora. Tuto částku pak můžete provolat, funguje to tedy podobně jako u telefonních karet Českého Telecomu. Nedostáváte také měsíční vyúčtování, protože odečítání kreditu při hovoru a posílání zpráv probíhá okamžitě. V každém okamžiku si můžete zjistit, kolik ještě můžete provolat než si budete muset koupit nový kredit. Každý z operátorů nabízí svoji předplacenou kartu: EuroTel má Go (zde si můžete vybrat ještě mezi službami Original Go a Quatro Go, které se liší cenami), Oskar nabízí Oskartu, Paegasovy předplacenky se nazývají Twist.

Rozdíl mezi tarifem a předplacenou kartou je hlavně ve způsobu účtování. Menší rozdíly také najdete v nabídce služeb.

A kolik provoláte?

Ještě než si vyberete operátora a jeho službu, zvažte, jak moc budete volat a kam (ceny při volání na různé mobily nebo do sítě Českého Telecomu se liší), posílat textové zprávy nebo se třeba přes mobil připojovat k Internetu. Podle toho hledejte tarifní nebo předplacenou kartu, která tyto služby nabízí nejlevněji, popř. který je nabízí nejlevněji v daném objemu. Když voláte málo, volte tarif s nižším paušálem a vyššími cenami (popř. předplacenou kartu), voláte-li hodně, je pro vás výhodnější tarif s vyšším měsíčním poplatkem, ale nižšími minutovými sazbami.

Jak vybírat elektroniku

Poradíme vám, jak dobře vybrat hardware a domácí elektroniku. Na co si dát pozor, čemu se vyhnout a co je naopak velmi důležité.  Srozumitelně a přehledně.

TelevizorySoundbary • RouterySSDChytré hodinkyProjektoryTabletyFotomobilyMonitoryÚložiště NAS3D tiskárnySluchátka • Herní konzole

A další desítky článků na téma Jak dobře vybrat

Diskuze (12) Další článek: Alcatel One Touch 701 na příčce nejvyšší

Témata článku: , MOBI, Mobil, Mobilní operátor, Digitální síť, Operátor, Jak