Jak vybrat nejlepší čtečku elektronických knih

  • Čtečka e-knih jako větší mobil s černobílým displejem opravdu jen vypadá.
  • Používá se jinak, plní jiné úkoly a také se vybírá podle jiných pravidel.
  • Víte, co, kde a jak dlouho budete číst?

Technologie displeje

Knihu zobrazíte i na displeji mobilu, ale už po chvíli vám unaví oči. Elektronický inkoust neboli e-ink je jasná volba, má skvělý kontrast a když si na něj posvítíte lampičkou, je to jako byste četli ze skutečného papíru.

Jestli čtete i třeba v autobuse, kde je o lampičky nouze, rozhodně si pořiďte čtečku s (nikoliv podsvícením, ale) osvícením. Skvělá věc a nakonec se hodí i v posteli před spaním, protože nebudete světlem lampy rušit partnera.

Rozlišení

Stále se dají pořídit čtečky s rozlišením 800 × 600 pixelů, ale dopřejte si aspoň 1024 × 768. Cenový rozdíl není velký a písmenka vypadají znatelně lépe.

Velikost 

Svádí vás myšlenka, že větší znamená lepší? Jestli chcete prohlížet skripta, či jiné dokumenty plné grafiky, pak to určitě platí. Ale na polykání románu je ideální displej kolem 6 palců. Oči se neztratí v odstavci a snadno přeskakují z řádku na řádek.

Dotykový displej, nebo raději tlačítka?

Dotykové displeje pronikly už i do čteček, technologie je dobře zvládnutá, není třeba se jí bát. Stará dobrá tlačítka snadno nahmátnete a stisknete, až opravdu budete chtít. Myslete ale i na takový detail, že tlačítka cvakají a v tiché ložnici tím někoho můžete pěkně namíchnout.

Funkce

Prodejci nás chtějí ohromit seznamem úžasných funkcí, ale ani v tomto případě více nemusí znamenat lépe. Dejte přednost jednoduchosti ovládání.

Kde brát obsah

Dřív prodejci elektronické knihy chránili a byl problém je dostat do některých čteček. Dnes už to neplatí, takže si nelamte hlavu s tím, ve které knihovně nakoupíte. A nákupů se nebojte, ceny jsou rozumné a v častých akčních nabídkách pořídíte ještě levněji.

Kindl a ti druzí

Pro mnohé je Kindl synonymem čtečky knih a opravdu nemá mnoho slabin. Kindl je pro lidi, kteří nechtějí nic nastavovat a konvertovat, Kindl vezmete do ruky a on funguje, grafika i ergonomie jsou vyladěné k dokonalosti.

S konkurencí však můžete ušetřit. Určitě narazíte na značku PocketBook, slibuje více funkcí, více fontů, podporuje více formátů. Otázkou je, jestli zrovna tohle potřebujete. Nicméně třeba vodotěsný model Aqua 2 je naprosto skvělý, protože si s ním můžete lehnout do horké vany a potěšení z četby se násobí.

Ještě levněji nakoupíte v čínských e-shopech, ale je to za cenu nejistoty. Nikdy nevíte, co vám vlastně přijde.

Jak vybírat elektroniku

Poradíme vám, jak dobře vybrat hardware a domácí elektroniku. Na co si dát pozor, čemu se vyhnout a co je naopak velmi důležité.  Srozumitelně a přehledně.

TelevizorySoundbary • RouterySSDChytré hodinkyProjektoryTabletyFotomobilyMonitoryÚložiště NAS3D tiskárnySluchátka • Herní konzole

A další desítky článků na téma Jak dobře vybrat

Diskuze (15) Další článek: Smart Tab N8: Konkurence spí, Vodafone podřimuje [recenze]

Témata článku: , , , , , , Stará dobrá, Úžasná funkce, Vodotěsný model, Postel, Tlačítko, Jak, Mobil, Ergonomie, Kindl, Elektronická kniha, Skvělý kontrast, Elektron, Cenový rozdíl, Displej, Čínský e-shop, PocketBook, Velký mobil, Skript, Nouze