Jak vybrat nejvhodnějšího virtuálního operátora

Nemá smysl platit víc síťovým operátorům. Analyzujte své potřeby a nechte si poradit od mobilmaniaků, nějakou tu stovku určitě ušetřte.

Toto je článek určený pro obyčejné spotřebitele, nikoli ostřílené mobilmaniaky. Je pro lidi, kteří chtějí nějakou tu stovku ušetřit, ale váhají kvůli obavám ze změny nebo jsou v situaci, kdy změnu provést musí a neví si rady. Například kvůli tomu, že jim chce operátor tarif zrušit.

Troufnu si tvrdit, že předplacená karta síťového operátora se nevyplatí. Snad krom případů dlouhých hovorů do vlastní sítě. Důvod je ten, že jsou postaveny na principu něco za něco a jsou komplikované. Pokud voláte opravdu málo, pak pro vás bude určitě lepší virtuál a jestli hodně voláte do vlastní sítě, pak existuje mnoho alternativ. Třeba nejnižší stupeň neomezeného tarifu - Free O2 60 nebo S námi v síti.

U Vodafonu paušální ekvivalent nenajdeme, neomezené volání obsahuje až tarif Red LTE za 749 Kč měsíčně (a to ještě s úpisem na dva roky). Tuto situaci lze ovšem velmi elegantně vyřešit s předplacenou kartou a voláním za 99 Kč měsíčně do vlastní sítě bez dalších poplatků.

Všechny články o virtuálních operátorech najdete zde

Má to své „ale“ a tím jsou úvazky. Pokud se u síťového operátora neupíšete na dva roky, za svobodu si připlatíte zhruba 150 Kč měsíčně, což není málo. Úvazek je na zvážení. Dříve jsme jej silně nedoporučovali, dnes už je situace ne telekomunikačním trhu stabilizovaná a případná výpověď smlouvy zlevnila na pětinu. Takže jestli se vám tarif líbí, o závazku popřemýšlejte.

Udělejte si inventuru

Vybrat lepší tarif nebo virtuála vyžaduje trochu času a úsilí. I když na internetu existují chytré tarifní kalkulátory, které vám pomohou. Základ je analyzovat své potřeby. Zjistěte kolik jste za mobil doposud utráceli, kolik průměrně minut měsíčně provoláte, kolik z toho je do vlastní sítě, kolik pošlete zpráv a jak jste na tom s mobilním internetem (při výběru virtuála pak sledujte rychlost dat po překročení FUP). A pokud zařizujete volání pro celou rodinu, jde o naprosto zásadní krok.

U virtuálních operátorů můžete volat zhruba od 1,50 Kč za minutu. Při výběru se zaměřte na účtování hovorů, to je velmi důležité, jelikož pokud jsou účtovány jinak než po sekundách, reálná cena roste. Většina virtuálů účtuje 60+1, tedy po sekundách po první minutě, kterou vám naúčtuje celou. Pokud řešíte rodinné volání, zaměřte se na sazbu do vlastní sítě. Ta se pohybuje okolo 50 až 60 haléřů za minutu. Ale jsou virtuálové, kteří nabízejí balíčky přímo pro rodiny.

 

Které virtuály zvolili čtenáři MobilManie? Dozvíte se na našem diskuzním fóru

 

Důležitou roli stále hraje pokrytí. Nejen pro data, ale i pro hlas. Bohužel. Ve městech už problém zpravidla není, ale mimo ně doporučuji prozkoumat signál. Zjistěte v jaké síti váš potenciální virtuál běží a zlanařte kamaráda, požádejte souseda, nebo pořiďte předplacenou SIM síťového operátora a jednoduše vyzkoušejte to, co s mobilem obvykle děláte. Zkuste zavolat z různých místností, projděte všechna patra, vyzkoušejte mobilní internet na záchodě, kde je pochopitelně nejvíc potřeba :-) Všímejte si, jestli u ukazatele signálu svítí E, což znamená pomalý mobilní internet na technologii EDGE, můžete mít rychlejší „3G“, ještě rychlejší „H“ jako HSPA, nebo dokonce letošní hit „LTE“, který některé telefony ukazují jako „4G“. V jaké síti funguje ten který virtuál, najdete v našem přehledu:

A nyní pozor, přechod pod křídla virtuálního operátora často znamená poplatky, na které nejsme od síťových operátorů zvyklí. Za přenos čísla si někteří účtují 200 až 300 Kč, navíc poplatek za aktivaci (většinou do 100 Kč) a poštovné. Není to pravidlo, ale buďte na pozoru. Dále myslete na to, že papírové vyúčtování není u virtuála zdarma. Vždy se proto podívejte do úplného ceníku na ostatní poplatky, ať máte co nejvíc informací.

K přenosu čísla budete potřebovat čtrnáctimístné číslo ČVOP (Číslo Výpovědi Opouštěného Poskytovatele), které slouží jako kód pro přenos. Generuje jej opouštěný operátor a je platné 60 dní. Nezapomeňte ale na to, že u opouštěného operátora musíte mít vypořádány smluvní závazky.

Dle čísel Českého telekomunikačního úřadu počet přenosů loni narostl téměř na půl milionu, což bylo o 40 % více než v roce 2012. Je tedy nepochybné, že konkurence sílí, což dokazuje zhruba padesátka virtuálů působících na našem trhu, která obsluhuje přes milion zákazníků.

Stále si nejste jisti? Nechte si poradit od mobilmaniaků na našem fóru nebo položte dotaz v diskuzi pod článkem.

Jak vybírat elektroniku

Poradíme vám, jak dobře vybrat hardware a domácí elektroniku. Na co si dát pozor, čemu se vyhnout a co je naopak velmi důležité.  Srozumitelně a přehledně.

TelevizorySoundbary • RouterySSDChytré hodinkyProjektoryTabletyFotomobilyMonitoryÚložiště NAS3D tiskárnySluchátka • Herní konzole

A další desítky článků na téma Jak dobře vybrat

Diskuze (33) Další článek: LTE smartphony předstihnou ty „třigéčkové“ už v příštím roce

Témata článku: , , , , Účtování hovorů, Vir, ČVOP, Jak, Padesátka, Virtuální operát, Výpověď smlouvy, Dlouhý hovor, Opouštěný operátor, Sdílený internet, Operátor, Virtuální operátor, Reálná cena