Jak vytvořit úvodní logo pro Ericsson A2618

Chcete si udělat vlastní úvodní animaci do mobilu Ericsson A2618? Nevíte, jak postavit datový kabel pro připojení tohoto mobilu k počítači? Máme pro vás návod našeho čtenáře.
Jiří Šmach: Asi před deseti dny, jsem koupil Ericssona A2618. Za ty peníze je to dobrý mobil, funkcí má dostatek, snad by jen mohl být upgrade firmware s u nás funkčním WAPem. Neškodilo by taky trochu zrychlit reakce telefonu. Jako člověk od přírody zvídavý jsem neváhal ani okamžik, koupil jsem systémový konektor (označen jako konektor pro T28, R320 ), MAX232 a vyrobil jsem převodník RS232 na 3V logiku.

Můj cíl byl mít vlastní animované úvodní logo. Jelikož se tato problematika nikde příliš nepublikuje, nevěděl jsem přesně jak zapojit kabel z PC do mobilu, dále mi nebyl jasný způsob tvorby animace. Software MyAnimation.exe totiž nabízel jen sady statických obrázků.

Po zapojení kabelu (viz obrázky – použity jsou pouze piny DATA IN, DATA OUT a GND) a připojení převodníku na sériový port se po spuštění programu MyAnimation.exe a volbě Preview-Choose Com port... spustí testování sériových portů. Počítač automaticky najde ten, kde je mobil připojen.

Zapojení datového kabelu

Schéma jednotlivých signálů

Poznámka je schématu: napájení pro MAX232 je na vývodech 16 (Ucc) a 15 (GND). Číslování konektoru Ericssonu je zprava tj. pin 1 je u piktogramu blesku.

Nejprve vyberte obrázek klepněte na volba Preview-Send preview to Mobile, čímž se přenese logo do telefonu v rozlišení 101 x 54 (barva je pouze černá a bílá, ačkoliv editor umožňuje použít čtyři stupně šedé). Já jsem si do telefonu, po úpravě v bitmapovém editoru (zmenšení a převod na 2 dvě barvy) nahrál fotografie svých dvou potomků 5 a 8 let (oba se v telefonu poznali).

Po nahrání obrázku do mobilu si v nabídce Nastavení-Displej-Pozdrav zvolte Vlastní anim. Telefon přejde do podmenu Vlastní animace s volbami Náhled, Animace zvuk, Přechod:

  • Náhled nám přehraje vlastní animaci na rozdíl od Dema v příslušenství, které bude stále předvádět originální animaci Ericssonu.
  • Animace zvuk nabídne volbu zapnuto, vypnuto. Po volbě zapnuto se dostanete do menu pro volbu melodie, které je stejné jako menu výběru vyzváněcích melodií. V menu si vybereme melodii, kterou nám telefon přehraje během animace tj. při zapnutí.
  • Volba Přechod nám pak konečně vyjasní, co je myšleno slovem vlastní animace. Tímto se v Ericssonu označuje způsob střihu obrázku na displej a z displeje. Jsou zde tyto možnosti: Kryt dole, Kryt nahoře, Kryt vpravo, Kryt vlevo, což jsou vlastně tzv. stírací efekty – odjezd obrázku do strany, nahoru nebo dolů. Další volba je Prolnout, což je vlastně stmívající efekt. Posledním efektem je K odeslání, který způsobí náběh obrazu ze středu (něco jako nafouknutí).

Výrobu kabelu doporučuji jen zkušeným osobám, telefon by asi nesnesl 12 voltů z portu COM, byla by to jeho poslední akce. Uvedené schémata nejsou dogmata a lze použít i jiný převodník RS232 na logiku 3/0V.

Náklady na materiál pro výrobu datového kabelu, se pohybují kolem 200 Kč, datový konektor se dá sehnat např. v Ostravě u fy Phobos za cca 120 Kč.

Diskuze (12) Další článek: I Pocket PC má již svůj Service Pack

Témata článku: Ericsson, , , Pro +, GND, Eri, Jak, Log, Nafouknutí, Logo, Úvod