Jaké jsou viry pro Psiony?

Jako uživatel Psionu mě překvapila existence virů i pro tento handheld s operačním systémem Epoc. Podíval jsem se proto virům pro Epoc na zoubek.
Jako uživatel Psionu mě překvapila existence virů i pro tento handheld s operačním systémem Epoc. Podíval jsem se proto virům pro Epoc na zoubek.

EPOC_ALONE.A je název viru, který patří do oblasti vtipů. Nemá výkonný mechanismus, takže nenapáchá žádné škody. Je též známý pod názvy EPOC/ALONE nebo ALONE/A. Má délku 709 B a je určen pro operační systém EPOC32. Zablokuje klávesnici nebo vytvoří malý černý čtvereček a hýbe s ním po obrazovce.

EPOC_GHOST.A (známý rovněž jako GHOST.A nebo EPOC/GHOST.A) patří rovněž do kategorie vtipů. Náhodně se spustí a potom jednou za minutu zobrazí některou z následujících vět:

Nobody likes you, You are a loser, Give up now, Your IQ is 70, You have no friends, Nobody likes you, Everyone hates you, You have no neck, I hate you, You’ve broken it now, Don’t press that again neboBehind You. Je určen pro operační systém SIBO.

EPOC_GHOST.B (známý rovněž jako GHOST.B nebo EPOC/GHOST.B) je obdobou předchozího, jen určena pro operační systém EPOC32.

EPOC_ALARM.A (známý rovněž jako ALARM.A nebo EPOC/ALARM.A) je rovněž vtip. Náhodně spustí alarm. Je ručen pro operační systém SIBO.

EPOC_ALARM.B (známý rovněž jako ALARM.B nebo EPOC/ALARM.B) je obdobou předchozího, jen určena pro operační systém EPOC32.

EPOC.LIGHTS (známý rovněž jako LIGHTS nebo EPOC/LIGHTS) „vtipně“ vypíná náhodně podsvícení displeje. Je určen pro operační systémy EPOC32 (a pochopitelně nefunguje na Revo a Revo Plus, které podsvícení nemají).

EPOC.LIGHTS.A (známý rovněž jako LIGHTS.A nebo EPOC/LIGHTS.A) již není vtípkem, ale klasickým virem, který dokáže v porovnání s předchozí verzí infikovat soubory.

Živě komentuje: Pamětníci počítačových virů pro MS DOS si jistě vzpomenou, že obdobná skladba virů existovala na přelomu 80. a 90. let. Byly to převážně legrácky, které měly pobavit (v lepším případě) nebo vystrašit (v horším případě) uživatele. Byly to doby, kdy se virůznalí jich nejenže nebáli, ale dokonce je i sbírali pro pobavení. V paměti mi utkvěl prográmek, který upozornil obsluhu, že v disketové mechanice byla zjištěna voda. Poté se ozval z reproduktorku příšerný zvuk následovaný uklidňujícím sdělením, že mechanika je opět suchá. Další vtipná legrácka náhodně prováděla různá „varovná“ hlášení (Vložte hamburger do mechaniky A: a stiskněte Enter nebo Příliš mnoho disket v mechanice A: ).

Virus Ping Pong (jak již název napovídá) na obrazovce vytvořil míček, který létal po celé ploše obrazovky, náhodně se od znaků odrážel a rovněž náhodně tyto znaky měnil, jiný virus způsoboval padání písmenek dolů na dolní okraj obrazovky. Ryze český virus Tatra kolem světa využil známost expedice se stejnojmenným názvem. Přes obrazovku se vysokou rychlostí přehnala replika nákladní Tatry s mohutným troubením. Po projetí samozřejmě bylo vše na původním místě.

Pro neznalé připomínám, že jmenované viry využívaly textového režimu (dnes jej můžete vidět v DOS režimu). Grafické nadstavby či přímo operační systémy učinily přítrž takovýmto hrám, přičemž pozornost autorů virů se bohužel přesunula do destrukční činnosti. Od vtipů se přešlo k akcím a mohutnému kopírování zdrojových kódů virů, kdy autor „nového“ viru prostě vzal existující virus a pouze upravil zobrazovaný text. Dokonce svého času existoval generátor virů, kde „autor“ zadal text hlášení, typ akce a další detaily a program vygeneroval virus požadovaných parametrů.

Váš názor Další článek: Je mobil výrazem sexuality a sexappealu?

Témata článku: , , , Černý čtvereček, Počítačový vir, Zobrazovaný text, Tatry, Požadovaný parametr, Jak, Pro +, Vir