Jaké telefony se vyplatí koupit? Hledáme nejlepší poměr cena/výkon

Pokud nepodléháte emocím a vybíráte si svůj mobilní telefon s rozvahou, určitě je pro vás jedním z nejdůležitějších parametrů při srovnání poměr ceny a výkonu. Proto jsme pro vás připravili přehled telefonů, které mají právě tento poměr velmi výhodný.
Kapitoly článku

Levné véčko nejen na ozdobu

Telefony s véčkovou konstrukcí jsou většinou koncipované jako stylové a proto jsou nabízeny za vyšší cenu. Pokud toužíte po nějakém praktickém véčku a nechcete utratit příliš peněz, zalíbí se vám zřejmě nejvíce Siemens CF62. Nabízí se za dva a půl tisíce a je přitom vybaven dvěma displeji, přičemž ten vnitřní je barevný, vícepoložkovým adresářem pro 500 jmen i organizačními funkcemi. Designu dominuje anténa integrovaná do nápadného ucha, ve tmě oceníte světelné efekty. Telefon se poměrně dobře ovládá, zamrzí jen povrzávající kryty.

Siemens CF62 Philips 639 Samsung X480

Jen o málo dražší je Philips 639 – velmi atraktivní véčko s originálním designem. Pod velkou zrcadlovou plochou předního krytu je schovaný jednobarevný OLED displej, hlavní displej schovaný uvnitř je barevný a aktivní. Ve výbavě najdeme vícepoložkový adresář, jednoduchý kalendář a několik doplňkových funkcí. Bohužel chybí podpora Javy a mnohé odradí pomalejší reakce telefonu.

Zájemci o tradiční, zaoblené, stříbrné véčko z Asie si musí připlatit. Nejvýhodnější je z těchto telefonů Samsung X480 nabízený za tři a půl tisíce. Poskytne kvalitní barevný displej, líbivé vyzvánění, pevnou konstrukci a především tolik oblíbený design. Mezi přednosti dále patří velká paměť – do seznamu se vejde až 2000 jmen a uložit si můžete až 200 textových zpráv. Vnější displej bohužel chybí a nahrazuje ho jen dioda. Organizér je pouze jednoduchý a telefon rovněž nepatří mezi sprintery.

Výhodné telefony pro náročné

Náročnější uživatelé si musí trochu připlatit. Ale již za pět a půl tisíce si mohou pořídit výborně vybavený Sony Ericsson K700i. Telefon se špičkovým displejem, fotoaparátem, Bluetooth a všemi důležitými funkcemi. Nechybí ani podpora MP3 a rádio. Možnost využití telefonu jako MP3 přehrávač bohužel brání absence slotu pro paměťové karty, vystačit si musíte s 40 MB. Další podstatnou nevýhodou je omezená kapacita adresáře pouze na 510 čísel.

Sony Ericsson K700i Siemens S65 Motorola E398

Uživatelé, kteří hledají mobil více pro práci raději sáhnou po Siemensu S65, který je k dostání za stejné peníze. Mezi jeho hlavní přednosti patří velký displej a výborně zpracovaný telefonní seznam a kalendář. Nechybí Bluetooth ani infraport, výbavu završuje megapixelový fotoaparát a podpora paměťových karet. Telefon však pro zábavu není příliš stavěný, přehrávač MP3 nebo rádio chybí. Mezi nevýhody se dá zařadit méně pohodlná klávesnice a mnohým uživatelům může vadit špatné zobrazování češtiny v e-mailech.

Třetí telefon v této kategorii, Motorola E398, se od ostatních na první pohled odlišuje. Je určen zejména mladým uživatelům, kteří ocení možnost využití telefonu jako MP3 přehrávače a chtějí se odlišit od ostatních. O dostatek paměti se postarají paměťové karty TransFlash, které však nejsou příliš rozšířeny. Nechybí VGA fotoaparát, bohatý adresář, organizační funkce a mnoho doplňkové výbavy. Telefon má však dost drobných nedostatků jako například vyhledávání v seznamu jen podle prvního znaku, psaní se slovníkem iTap, který zkracuje zprávy nebo trochu pomalejší reakce.

Chytrý mobil za cenu obyčejného

Zájemci o mobilní telefon s otevřeným operačním systémem si mohou svůj sen splnit již za pár tisíc korun. Mohou si přitom vybrat, zda dají přednost Symbianu Series 60 či Windows Mobile Smartphone. Cena nových chytrých telefonů přesahuje desetitisícovou hranici, ale za polovinu se dají koupit starší telefony, které umí v podstatě totéž.

Nejvýhodnější koupí je zcela jistě Siemens SX1, zvyknout si ale budete muset na jeho nevšední klávesnici. Operační systém Symbian Series 60 vám umožní doplňovat telefon o stále nové funkce, již v základu však budete mít kvalitní adresář i organizér, správce souborů nebo přehrávač MP3. Nechybí dokonce ani rádio a samozřejmostí je podpora paměťových karet MMC a Bluetooh. Ochuzeni nebudete ani o vestavěný VGA fotoaparát.

Siemens SX1 Motorola MPx200 Nokia N-Gage QD

Zájemci o platformu Windows Mobile raději zvolí Motorolu MPx200. Černé véčko sice není tak vybavené jako Siemens, ale zato je o tisíc korun levnější. Předností telefonu je zejména jeho propracovaný adresář a organizační funkce s možností naprosto bezproblémové a rychlé synchronizace s počítačem. Telefonu ale bohužel chybí Bluetooth a také integrovaný fotoaparát.

Nejlevnějším smartphonem na trhu je v současnosti Nokia N-Gage QD. Svérázný telefon zkřížený s herní konzolí se nabízí za čtyři a půl tisíce. Výhody Symbianu Series 60 jsou jasné, bohužel chybí integrovaný fotoaparát a MP3 přehrávač. O Bluetooth nebudete ochuzeni, hlavním lákadlem jsou však propracované hry s pohodlným ovládáním pro obě ruce.

Opět se tedy ukazuje, že pokud vybíráte mobil především z hlediska ceny a nabízených funkcí, je lepší se poohlédnout po starších modelech, které se prodávají za výrazně nižší ceny.

Témata článku: LG, Motorola, Nokia, Samsung, , , LG B2050, Motorola C115, Motorola E398, Motorola MPx200, Nokia 3220, Nokia N-Gage, Nokia N-Gage QD, Philips 639, Samsung X480, Siemens A65, Siemens CF62, Siemens CX65, Siemens S65, Siemens SX1, Sony Ericsson K700i, Sony Ericsson T630, Pestrá nabídka, Cena, Poměr cena/výkon